Pladespilleren avatar  Pladespilleren.dk

  Senest opdateret 3. april 2016


________________________________________________________________________________________________

ZYX - ren luft til øregangene.

ZYX 50 Bloom MC pickup
Producent:  ZYX Japan
Pris: ca. 5400,-
Import og forhandling: Exotic Audio  - 
http://www.exoticaudio.dk 

Hvis man slår ZYX op på Google, får man links til halstabletter, der giver luft i halsen. ZYX leverer god lyd, så måske denne pickup giver luft i øregangene?

Nej, navnet ZYX har intet med halstabletter at gore. I stedet refererer det til deres ”Real Stereo” princip, der igen ser på de tre dimensioner - Tid (Z) Amplitude (Y) og Frekvens (X). Alle deres pickupper anvender ders egen såkaldte ”Real-Sound power generation system”. Dette imponerende navn henviser til selve spolen/generatorsystemet i pickuppen, hvor flere forvræingningsformer er reduceret kraftigt ved brug af adskillige patenterede teknikker. Dette er så også kombineret med brug af en mikro ridge nål monteret på en bor nålefane.


Zyx in boxManden bag ZYX er Mr. Hisayoshi Nakatsuka. Eller som man siger i Japan Nakatsuka San, der har ca. 40 års erfaring. Efter endt uddannelse arbejde han hos Trio (Kenwood) hvor han bla. Udviklede verdens først optiske pickup. Noget usædvanlig tog han så til Danmark og arbejdede med at udvikle den kendte top pickup MC-20.

I 1976 kom han retur til Japan og blev ansat hos Namiki Precision Jewel company, hvor han stod for OEM udvikligen af pickupper for adskillige af de kendte mærker. Her skal blot nævnes Accuphase og Monster. Pickupperne. Siden 1986 er han så blevet selvstændig som ZYX med support fra Namiki Precision Jewel company. Med den store erfaring indhentet gennem de mange år, har Nakatsuka Sans arbejde ført til 15 design patenter. Al hans viden og ekspertise er blevet investeret I udviklingen af ZYX programmet, der I dag omfatter ca. 13 forskellige pickupper, samt kabler, MC trafoer og RIAA forstærkere.

ZYX 50 Bloom er den første i deres program og således også prismæssigt den meste overkommelige. At det hele så starter omkring de 5.000 kroner viser, at det er et seriøst firma. Topmodellerne fra ZYX ligger i prislejet omkring de 80.000 kroner.

ZYX 50 Bloom er en low output MC med et udgangsniveau på 0,24 mV. Den findes dog også i en 50 Bloom-2 version med 0,48 mV ud. De to er næsten ens, men en anden naturlig forskel er udgangsimpedansen, der for Bloom er helt nede på 4 ohm, men Bloom-2 ligger på 8 ohm.

ZYX 50 Bloom kommer i en fornuftig indpakning med skruer og andet tilbehør. Den har ikke gevind, men skal monteres med skruer og møtrikker, hvilket gør monteringen lidt mere besværlig. Data passer fint til gode MC indgange, hvor de ca. 0,24 mV ikke bør give problemer. Denlave udgangsimpedans på 4 ohm tyder på korte spoler og tilsvarende kraftigt magnetfelt. Der anbefales en belastning på 100 ohm, hvilket passede fint. Lavere og højere belastning blev afprøvet, men 100 ohm gav det bedste resultat. ZYX 50 Bloom blev monteret i et Oyiade kulfiberhus og monteret på min Jelco 750 12” arm. Nåletrykket blev sat til de anbefalede 2 gram.  Øvrige data for ZYX 50 Bloom findes på ZYXs hjemmeside: http://www.zyx-audio.com/products_mc_r50_series_r50.html


Zyx frontLytteindtryk

ZYX anbefaler ca. 20 timers tilspilning og det passer fint. En noget tynd top og lidt manglende substans i lyden faldt på plads efter en uges tid. Lyden hører afgjort til den type hvor det mere er undladelsessynder end egentlige farvinger man lægger mærke til. Der blev spillet mange typer musik, men på intet tidspunkt var der tale om, at jeg rigtigt savnede mine bedre pickupper. Det understreget også, at lyden er afbalanceret og uden imponator effekter, som man bare bliver træt af. Umiddelbart kan man sammenligne med to andre pickupper i samme prisklasse. Benz ACE L2, der er mere fysisk i sin gengivelse opefter. Her er ZYX 50 Bloom mere luftig og letflydende, med masser af detaljer uden at gå til det egentligt analytiske.  Den nu udgåede Ortofon Bronze, som er mere rund og varm i sin måde at gengive på og ikke helt kan se sig fri for at have en lidt tilbagelænet egenlyd. De nye Quintet fra Ortofon har jeg ikke lagt et øre til, men de kunne også komme på tale i dette prisniveau.

En sjov sammenligning var med min Accuphase AC-3. Den er jo også fra Nakatsuka San og familieligheden fornægter sig ikke. God nok har denne pickup mere end 30 år på bagen, men filosofien er lidt den same. Glat og behagelig. Til gengæld kan jeg så konkludere, at det hele er gevaldigt meget strammet op med flere detaljer opefter på den nye ZYX. Hvorvidt det udelukkende er forskelle på pickupperne kan man ikke konkludere. De mange år der er gået skal heller ikke ignoreres.

ZYX 50 Bloom er en meget tyst pickup, som let skøjter hen over den værste rillestøj. Den nye micro ridge nåleslibninge har så afgjort fordele. Er der støj på pladen gengives den meget kort og let dæmpet i et helt andet plan i lydbilledet. Afgjort noget man bør forlange af en kvalitets pickup her i 2016.

Skulle der være noget at kritisere, så kan ZYX Bloom forekomme lidt for "pæn" og glat i sin spillestil. Vel er den dynamisk og har bestemt ikke problemer med at spore. Der er dog hele tiden en ubestemmelig ro og selvfølgelighed over gengivelsen som aldrig rigtigt overrasker eller imponerer. Det med imponatoreffekter har det også med at blive kedelige i længden. Derfor skal man nok være glad for at ZYX har valgt denne neutrale og glatte spillefacon.

Musik

Der blev bestemt ikke spillet færre plader mens den blå ZYX var på besøg.  Roger Waters The Wall er en fremragende indspiling. Det afslører ZYX Bloom tydeligt. I færste omgang mistænkte jeg den for at være lidt tilbageholdende i bunden, men nej. Her viser den tydeligt sin evne til at formidle power og storhed, når det kræves. Ien noget anden genre har vi nyete udspil fra Adele. Pladen veksler ifølge min mening mellem gode numre, hvor hun ikke pressen sin stemme og så steder hvor hun går for vidt. ZYX fik absolut det bedste ud af det. Den gengiver mellemtoneområdet glat og pænt. Der er bestemt igen unoder eller tendenser til betoninger. I toppen er den ligeledes glat og man kan sige den skøjter lidt hen over problemerne. 

Bech Morning Phase er en plader jeg holder af. De store klangflader og den fantastiske stemme står flot i lydbilledet. Det hele er ikke så stor som med min bedste pickupper, men efter et stykke tid savner man bestemt ikke noget. Den store homogenitet i gengivelsen er afgjort medvirkende til, at man kan lytte længe med en ZYX Bloom til at aftaste rillerne.

Konklusion

Med kombinationen af f.eks. en Jelco arm og ZYX 50 Bloom monteret på et god mellemklasses drev (evt. brugt), er det muigt at få en særdeles vellydende pladespiller for omkring de 15.000 til 20.000 kroner. Stadig mange penge for nogle, men i den store sammenhæng alligevel yderst rimeligt. Tager man den resulterende gengivelse med i betragtning får man meget for pengene. Der kan lyttes i mange timer og til alle musikgenerer over en sådan kombination.