Pladespilleren.dk


 

Besøg hos High Performance Audio i Bagsværd - den 1. marts 2010

http://www.high-performance.dk/velkommen

Det er aldrig for sent at starte med pladespillere. Morten fra High Performance fortalte mig, at han solgte sin pladespiller og pladesamling for mange år siden. Men nu har han så fået agenturet for tyske Scheu, så det er "Som at komme ind i en helt ny verden". Der er mange ting som skal genopfriskes og det kke er sådan lige at sætte en fornem high-end pladespiller op med arm og pickup. Derfor kontaktede Morten mig og spurgte om jeg ville kigge forbi. Emnet var Scheus topmodel "Das Laufwerk No 2" komplet med arm og pickup - også fra Scheu.

For de 39.000 kroner dette løbeværk koster, får man en rigtig flot repræsentant for tyske pladespillere, når de er bedst og flottest. Her har vi den typiske tyske stil med masser af sorte blanke flader og en solid 10 kg akryl pladetallerken med inverteret leje. Motoren er en elektronisk styret DC type, som ud over tråd også kan køre med rem eller bånd, hvis man skulle ønske det.

Scheu medleverer deres egen meget tynde og nærmest usynlig tråd. Jeg er nu mere til tandtråd, så det var den jeg monterede på Das Laufwerk. Armen var ligeledes topmodellen fra Scheu. Tacco er en fornem repræsentant for etpunktophænget med en arm af Thuja cedertræ og et lidt specielt arrangement til montering af pickuppen. I denne 9" version koster den 18.000,-. Armen findes dog også i en 12" udgave.

 Antiskating arrangementet vise sig også at være lidt specielt og voldte lidt kvaler. Da der ikke var nogen manual i kassen, måtte vi holde os til billeder fra Scheus hjemmeside. Til sidst fik vi det hele sat sammen så det lignede billederne og ikke mindst, så det virkede tilfredsstillende. Nærmest lige som at følge en kogebog!

Nåletryk, off-set, overhang og azimut blev justeret uden problemer. Til gengæld har Tacco armen den typiske lidt levende handling man kender fra uni-pivot. Først når nålen hviler i pladen falder det hele til ro.

Den monterede pickup var Scheu Ruby 3 - en pickup hentet fra Benz, men lavet specielt til Scheu. Prisen er 13.000,-  Opbygningen og den åbne konstruktion er typisk Benz, lige som den anbefalede belastning er det. Ikke mange producenter skriver: 500 til 47.000 som belastning. Vi endte op med 2 kohm som det foretrukne efter at have været i begge yderender. Det kan dog udmærket tænkes at der skal eksperimenteres mere, for nålen var sprit ny lige ud af kasse. Scheu angiver selv ca. 40 timers tilspilning.

Det benyttede anlæg var fra Plinius (se billedet), blandt andet deres glimrende MC/RIAA forstærker Koru. Kablerne var fra Nord Ost og højttalerne hhv. Sonus Faber Cremona M og Liuto.

Jeg havde selv medbragt et par plader og Morten havde været forbi Sound Station og investeret i bla. Pink Floyd Dark Side of The Moon samt sidste nye udspil fra Nora Jones. En pladebørste var dog endnu ikke blevet indkøbt. Til gengæld stod der to af de tyske Hannl pladerensere. De var endnu ikke sat til, men det hele ser meget lovende ud.

 

Allerede i første hug var der lyd igennem. Om det så var held eller dygtighed, vil jeg lade andre afgøre. Der blev straks smidt en masse musik på og Mortens reaktion var da også positiv. Vi var begge enige om at musikke åndede mere frit end på CD. Til gengæld var det også lidt overraskende at Dark Side of the Moon via CD lyd meget mere boosted og ukontrolleret i bunden, end den LP Morten lige havde investeret i. Jo, pladerne kan altså noget.

Selv om aftenen var helliget det analog og her i især Scheu produkterne, så skal musikken ikke glemmes. Morten præsenterede mig for Pink Martini. Ikke en drink, men et megt anderledes band, der i høj grad trækker på fortidens dyder. De har lavet 4 plader og vi lyttede lidt til et par stykker af dem - på CD. Morten fortalte at de også kunne fås på LP. Min interesse var vakt, for det her var fornem musik og med masser af rum, liv og rigtigt gode musikere.

Efter et par timer med spændende udstyr og god musik, sagde jeg pænt farvel til Morten og High Performance Audio. Afgjort ikke sidste gang jeg kigger forbi.

-----

Hjemturen tog næsten 2 timer (f..... tage DSB og deres sporarbejde). Hurtig ind på nettet og finde Amazon.de. Gruppen Pink Martini blev fundet frem. Jo, de kunne skaffes på LP, måske (leveringstiden var noget svævende). Til gengæld var prisen omkring de 40 Euro pr. stk. En ret høj pris, når cd-udgaven koster 10-15 Euro. Jeg "nøjedes" med cd-udgaverne og ser nu frem til at modtage min nye musik.

Edit 18. marts - Jo, nu er de kommet. Bladede bolcher. Noget af det er absolut fremragende og med masser af latino rytmer og liv. Fremragende optalgelser. Noget af det er dog lidt "supermarkeds musik" - lidt for mange violiner og glathed. Alt i at dog plader der skal lyttes til mere end een gang.

Cantus akryl armen er meget speciel. Her i en 12" version. Grundet manglende pickup, må den dog vente med at blive monteret til en anden gang.

Det benyttede Plnius anlæg - lækkert og stilrent high-end.