Pladespilleren.dk


Besøg hos Rene i Holme Olstrup

En helt almindelig torsdag drog vi 4 stk. af sted i Carstens Alfa Romeo. Med sig havde han Torben, Marcus og undertegnede. Vi kørte sydpå - mod Næstved, eller rettere sagt lidt uden for i Holme Olstrup.

Rene tog godt imod os og hans kone Inge havde været så venlig at lave fin mad til os. Efter at have fået åbnet et par af de obligatoriske medbragte flasker og fortæret en gang "Mexicaner mad", gik vil tilbage til den store stue, hvor der skulle lyttes seriøst.

Det første jeg og Carsten bemærkede var en hyletone. En snurrende og ret irriterrende højfrekvent lyd som kom fra diskanterne. Det blev lidt undertrykt når musikken spillede, men var der hele tiden. De tre andre "gamle" herrer følte sig ikke synderligt generet af det. Et par af dem kunne slet ikke høre det.

Renes system består af et sæt 3-vejs hjemmlavede højttalere. Kabinetternerne er delvist snedkerfremstillede. I toppen den kendte ring radiator fra Scan Speak. Mellemtone og 8" bas kommer fra gamle JBL højttalere der er "skrællet". Rene huskede ikke lige modellerne.

Højttalerne drive 3 vejs - triamping. Altså ikke aktivt men med 3 Zapzulute effekttring der kører via 3 separate passive filtre til de 3 enheder. Alt er med Duelund sølvkabler, som Rene selv har fremstillet. Der anvendes også gode komponenter i delefiltrene. Meget lang fra den kvalitet JBL'erne oprindeligt blev født med.

Ikke kun JBL enhderne er vintage. I racket gemmer der sig en god gammel Sansui direct drive pladespiller. En solid og flot sag her med en Clear Audio Wood MM pickup.

Noget af det nyeste i samlingen er Copland forforstærkeren, som er med rør. Det gælder også den indbyggede RIAA forstærker.

Herunder ses så en næsten 20 år gammel Sansui cd-afspiller. Laseren har været skiftet et par gange og den er let modificeret med bedre kondensatorer i strømforsyningen, men ellers står den som for 20 år siden - ret fantastisk og tankevækkende i disse tider, hvor oversampling og 24 bit/192 kHz nærmest er blevet daglidag.

Nederst i racket en god gammel Technics tuner.

De 2 hjemmebyggede tårne (og hjemmbyggede kabinetter) indeholder 2 stk. Zapsolute effektforstærkere på 20 Watt en enkelt på 40 Watt. Der køres biamping via det eksterne delefilter - altså 3 indgange fra de 3 effektforstærkere og 3 sæt højttalerkabler ud til enhederne. Alle kabler var netop færdigtlavede kabler a la Duelund. Fladvalset sølv med bomuldsisolering.

Musik

Vi lagde ud med noget den gode gamle Sansui cd-afspiller. Den generende hylelyd blev noget udtrykt, især ved højere niveuaer, men f.eks. klassisk musik eller andet hvor der var dynamik spring, var det genrende. Rene fortalte at hans søn også havde gjort opmærksom på lyden.

Generelt kan man sige at der i Renes store rum også blev præsenteret et stor lyd. Der langt mellem højttalere - måske også for langt. Det hele virkede en smule diffust, men forskelle på optagelserne blev alligevel tydeligt afsløret. Der var lidt kritiske ryster omkring dybden, men det synes jeg nu blev klaret pænt. Jeg savnede mere mere noget åbenhed i mellemtoneområdet og den forholdsvis dominerende øvre bas lagde jeg også mærke til. Subwooferens bidrag var hørtbart, men sad man det rigtige sted blev den godt integreret i det hele.

Da vi skiftede til pladespilleren steg hyletonen betragteligt i niveau. Carsten foreslog at vi slukkede for forforstærken og som ved et trylleslag blev der tavshed. Hvad der er galt kan kun blive et gæt, men måske et defekt rør eller en strømforsyning der skal kigges efter?

Lyden fra pladespiller skilte sig ikke nævneværdigt fra cd. Ud fra det må jeg sige, at den gamle Sansui cd-afspiller faktisk gjorde det forbløffende godt. Renes anlæg var meget nemt at lytte til. Ud over de beskrevne fænomener leveres der en glat og meget lyttevenlig gengivelse. Lyden er lidt tilbagelænet og afslappet. Meget langt fra det påtrængende og analytiske. Måske meget betegnende for ægte vintage udstyr.

Herfra skal det takkes for en hyggelig aften. Næste gang er det Marcus vi skal besøge.

 

Billedtekst: Til venstre ses en del af den ene højttaler. De 2 "tårne" som står ved hver højttaler indeholder ud over de 3 effektforstærkere (20, 20 og 40 Watt) også det imponerende delefilter. Normalt er der låg på, men her blev det fjernet til ære for fotografen.

 

 


Flere billeder:

Alle rødderne på rad og række. Min plads yderst til venstre er naturligvis tom. Så har vi Carsten, Marcus og Torben. Yderst til højre aftenens vært Rene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et vue ud over stuen fra lyttepositionen. Helt til højre skimtes subwooferen, der deler aktivt ved ca. 60 Hz.

Lidt tættere på Sansui pladespilleren, kan man se at pickuppen er en ClearAudio ... wood.

Det ses tydeligt at der en kvinde i huset! Masser af blomster og krims krams omkring den nydelige sub-woofer. :-)