Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Sound Society i Aarhus 2020 - Regnvejr og masser af hygge 

Seneste opdatering 9. marts 2020Her sidst i februar har jyderne haft masser af vand. Det oplevede jeg så absolut også i Aarhus – masser af regn. Men de har også hifi i Aarhus. Masser af hifi og en af danmarks bedste hifi-udstillinger, som absolut ikke skuffede. Tvært imod var der flere spændende produkter og jeg beklager at enkelte udstillere blev forbigået. Enten fordi tiden løb fra mig eller fordi der var alt for mange mennesker. Således gik jeg glip af B&O, samt Lyngdorf og Dynaudio. Sidstnævnte have faste demo-tider, men havde ikke lige tiden til at stå i kø. Hos andre var der stuvende fuldt så både Audio Note, Jern og Buchard blev sprunget over.

Hvis nogen føler sig forbigået så undskylder jeg mange gange. Der var dog generelt en super god atmosfære i det gamle hotel og masser af venlige udstillere med fremragende produkter, der også mange stedet leverede en god lydoplevelse.Nu er det jo heller ikke nogen hemmelighed at min primære fokus gik på de analoge kilder og dem var der mange af.

Gryphon SS 2020Jeg lagde dog ud på 4. sal hos Gryphon. Ikke nogen pladespiller, men til gengæld den noget aparte designede CD-afpspiller og DAC kaldet Ethos. Trakantet, stor og meget dyr. Som DAC klarer den stort set alle formater - også dem der ikke er kommet endnu.  

Der anvendes en ESS SABRE ES9038PRO 32-bit DAC I hver kanal. Hver indeholder otte individuelle DACs I en dual differential kobling. Der bydes på 7 forskellige PCM og 3 DSD digitale filtre. USB input klarer alle samplefrekvenser fra 44,1 og op til 384 kHz 32 bit. I DSD køres der op til DSD512 - 24.576 MHz.

Effekten kom fra en Essence Stero effekt med CD-afspilleren som kontrolenhed. De 2 x 50 Watt klasse A var rigeligt til at drive de store JBL K2 højttalere. Dette var et af de få steder, hvor der blev spillet rigtige CD’er og ikke streamet. Lyden var meget åben og direkte. Man skulle sidde i midten før det hang sammen, men absolut rent og meget korrekt. For en gang skyld rart at høre, hvordan Gryphon også kan spille på andet end deres egne højttalere.


Ortofon SS 2020Hos Ortofon var det Leif Johannsen der underholdt med en længere snak om fremstilling af top pickupper dog specielt med fokus på den nye Anna Diamant. Leif tog over hvor Per Winfeld slap for ca. 16 år siden. 

Anna Diamant er seneste skud på stammen af top pickupper fra hans hånd. Til forskel fra den oprindelige Anna er der her en nålefane af ren diamant. Prisen på  ca. 100.000 kroner vil nok skræmme de fleste væk, men det her er toppen af toppen. Der var nok en del indforstået snak, men det var lige vand på min mølle. 

Lyden kom fra et mindre sæt Revel højttalere drevet af Mark Levinson elektronik. Pladespilleren var den klassiske Micro DQX-1000 med SME V og signalet fra pickuppen kørte gennem Ortofons ST80SE MC-trafo. Ikke noget super anlæg, men som Leif anførte det. "Det er noget jeg kender og har brugt i mange år. Man kan ikke bare skifte ud,, når det er pickupperne der skal lyttes til". Jeg hørte da også med det samme, at det her er en top pickup. Fik også lige en kort snak med Leif efter vi havde lyttet til musikken. Jo, her tilbragte jeg en del tid. Ville meget gerne lægge et øre eller to til den pickup under hjemlige forhold.

Winfeld brochure


Technics SL1500 SS2020Et andet sted med analog i højsædet var hos Technics. Der var to pladespillere, hvor begge kørte med pickupper fra DS-Audio. På den meget elegange SL-1500C var der monteret en DS-E1. Personligt kan jeg bedre lide dette mere rene design uden stroboskop og lamper samt skyderen til hastighedsregulering, som man finder på f.eks. SL-1200G. Topmodellen SL-1000R var der også – absolut en drømme pladespiller, især her med en DS-Audio W-2 pickup. Prismæssigt er vi så også over de 200.000 for kombinationen.. Sidstnævnte fik jeg dog ikke hørt, da man pludselig besluttede sig for at spille digitalt. Der var snak om problemer med signalkablet på SL-1000R. Noget skuffet forlod jeg lokalet, men det jeg nåede at høre, var for en gangs skyld et anlæg hvor der ikke blev spillet alt for højt. Streaming samt integreret forstærker og de to SB-G90 højttalere med koax enhed i toppen leverede et pænt sammenhængende lydbillede. Positivt at det så ikke var et super dyrt anlæg, som viste sig fra den gode side.

Technis SS-2020


ScanSepak SS2020Scan Speak mener jeg ikke at have set her før. De er selvfølgelig i München. Her var en flot opstilling af flere enhder, som nok kunne få det til at krible i en DIY mand som mig. 

Har tidligere bygget en del med Scan Speak og deres udvalg af enheder er absolut i høj kvalitet. På standen var der en stor Troels Gravesen konstruktion formet som en pyramide stub. Det var et tre-vejs system med ret stor volument. Ikke forbavsende at der kom en masse bund ud af systemet. Personligt synes jeg nu det var lige i overkanten til rummet, men ellers spillede de helt OK.


Stylus Audio SS-2020

Stylus audio havde så absolut også pladespiller og ikke mindst rør på programmet. Øverst i det imponerende rack var Brinkmann Bardo pladespilleren hvor også strømforsyningen var med rør. En Brinkman arm og en Lyra Atlas sørgede for signal til en VTL pre og to imponerende VTL 400 Watt monotrin. De meget aparte YG højttalere bygget i aluminum leverede en af de bedste oplevelser, jeg har hørt fra dem. De kan til tider lyde lidt kliniske, men her var der god sammehæng og et stort lydbillede. Alle kablerne var fra NordOst og det samlede system løb op i over 2.000.000 kroner – dyrt men dejligt.


ELAC og Michi10SAS Audio havede medbragt de store Elac Concentro højttalere. Lidt vel voldsomme for lokalet med de 4 stk sidevendte 8" basser i hver højttaler, men ellers et imponerende set-up med de nye Rotel Michi forstærkere. 

Det var specielt Michi sættet jeg var interesseret i. Her er der tale om en ny udgave af den 20 år gamle high-end serie fra Rotel. Forforstærkeren P5 og stereoeffektforstærkeren S5. Forforstærkeren byder på både DAC og pladespilleindgang og det tydelige display på fronten kan læses på lang afstand. Effektforstærkeren yder nominelt 2 x 500 Watt og med en mildt sagt overdimensioneret strømforsyning. Hele 2 stk. 2.200 VA ringkerner og 188.000 uF ladekondensatorer. Jo, de mener det alvorligt.  

Da jeg var i lokalet spillede de blandt andet Poul Dissing på Elac Miracord pladespilleren.


Salling Boe Audio stillede op med noget jeg kendte. Pladespilleren var Michael Zingenbergs ”gamle” Denon DP-1000. Nok det eneste eksemplar af den slags i Danmark. En anden sjældenhed var Fidelity Research FR-66FX kulfiberarmen. De kørte med Ikedas top pickup G9ss silver ind i Ikedas IST-201 trafo. Elektronikkken var alt sammen rør. Blandt andet en ny forstærker fra danske Zikra Audio. Højttalerne var de fremragende Fink Team Borg, som du finder anmeldelse af på www.nerds.dk. Her blev der også spillet pænt høj, men rykkede man noget længere tilbage i lokalet var det mere passende. Absolut også en af de bedre oplevelser på udstillingen.
Her så jeg så også den spændende PrimaryControl arm fra Holland. En variation af unipivot princippet og med et armrør i ædeltræ eller næsten hvilken som helst kombination af metal, kulfiber eller træ du ønsker dig. Meget spændende og helt nyt på de danske marked.

Primary Controlæ SS2020

Salling Boe SS2020


Anasuz Aaik SS-2020Triumviratet Børresen, Ansuz og Aavik var repræsenteret hele to steder. De have rullet det hele store ud og her var der tale om ægte high-end hifi. I rummet på 4. sal var det de mindre Børrensen 01 samt elektronik fra Aavik og meget dyre kabler fra Ansuz. Vi fik den sædvanlige underholdende snak fra Lars om de højteknologiske tiltag og stenrige milliardærer, der købte masser af deres udstyr. Der blev også skiftet rundt på kabler og Dark Darkz under apparaterne - jo der var forskel. Altid underholdende og lyden var der da heller ikke meget at udsætte på. Man kan så bare undre sig over, at kablerne skal koste mere end resten af anlægget, men det er jo tidens trend. Nu da de har sat en RIAA i deres fine forstærker savnede jeg noget pladespiller – måske næste år?

Oppe under taget på 5. sal var der et større anlæg med Børresen 03 højttaleren. Her var der noget mere plads og Frits Dalmose spillede rigtig god musik. Rart med noget andet end alle de typiske hifi-numre. Man kunne godt høre at anlægget var i den gode klasse, men rummet spillede tydeligt med i den øvre bas og nedre mellemtone. Svært at undgå under tagkonstruktionen i sådan en gammel bygning.


Hifiman SS-2020Hovedtelefoner er ikke lige noget jeg går så meget op i. Men et lyt til et sæt meget dyre magnetostatiske Susvara fra Hifiman fangede min interesse. De var koblet til en dedikeret VIVA Egoista 845 rørforstærker fra Italien. Det var en mildt sagt overbevisende oplevelse. Afgjort noget af det bedste jeg har hørt af den slags. Prisen for hovedtelefonerne er ca. 6.000 US$ og forstærkeren står i ca. 12.800 US$, så vi er oppe i noget absolut top grej for hovedtelefon entusiaster. Sættet leverede en luftig og meget umiddelbar gengivelse, hvor man helt var fri for den ellers lettere klaustrofobiske fornemmelse, man normalt får fra selv gode hovedtelefoner. Her var der den eftertragtede "ud af hovedet" oplevelse. Måske man skulle lægge øre til en af Hifimans mere prisrimelige modeller.

 

Hvis man skal komme til nogen form for konklusion af denne "våde" Aarhus oplevelse, så må det udelukkende være med grundlag i det jeg hørte og så. Der skal måske to dage til næste år, så jeg kan nå det hele. Efter udstillingen var der en fantastisk burger fra "Burger Shack" - glæder mig til de kommer til København!  Skal vi holde os til hifi, så var det nok meste de exorbitante priser på meget af udstyret der imponerede og samtidig skræmte lidt. Både fordi der nok skal betales så meget for den bedste kvalitet, men samtidig fornemmer jeg, at der for visse  produkter er en noget eksotisk prissætning. 

Selv fik jeg mest ud af mødet med Leif Johannsen fra Ortofon og så noget overraskende lyden af de flotte Hifiman hovedtelefoner. Sidstnævnte var afgjort min lyttemæssige oplevelse. Måske også fordi der her ikke var nogle indflydelse fra rummet og man behageligt kunne lukke af fra det hele og bare nyde musikken.

Til sidst en række billeder af nogle lækre pladespillere ....

Technsics SL1000 SS2020

Avid - SS2020

Lydbutikken pladesp SS-2020

Pear Audio

Denon med Ikeda og fR

Brinkman Bardo

SL-1500 SS 2020Rega SS2020
Ren Vinyl

.