AvatarPladespilleren.dk

Gør det selv!

R120 SE rørforstærker til hovedtelefoner

Senest opdateret 29. juni 2020

__________________________________________________________________________________________________________________________

Euforia frontEfter at have testet den lille Feliks Audio Euforia (billedet herunder) var jeg meget imponeret. Rør på hovedtelefoner kan tilsyneladende noget. Men 15.000 kroner er mange penge og jeg tog udfordringen op. Ville ikke bygge en OTL som Euforia, men lave lidt ændringer i den ca. 3 Watt forstærker, der længe har ligget og venter på at blive færdig. Med god hjælp fra Kurt Steffensen fik jeg bakset et diagram sammen. Lidt ændringer og bedre udgangstrafoer fra svenske Lundahl så det lovende ud. Så tog projektet fart og der skete noget. 


Beskrivelse:

Min hovedtelefonforstærker har 3 led. Indgangsrører 6CG7 (af RCA lanceret som en miniature udgave af 6SN7GT) . 6SN7GT er af flere udråbt til "the arguably best general-purpose audio triode" så jeg tror, det virker meget fint her. Røret er koblet som en normal anodeforstærker DC ind i det efterfølgende rør. 

Næste led er en gammel kending. 5687 røret er robust strømstærkt og fungerer godt som katodefølger. Jeg bruger også 5687 som driver til mine PSE 300B forstærkere. Her kører røret via en konstantstrømskobling og leverer signalet videre til udgangsrører R120. Denne kobling sker så via en 0,2 uF dansk produceret "Ophelia" kondensator. Katoden på R120 er forsynet med gode kondensatorer igen paralelkoblet med en "Ophelia" kondensator. Modkobling er variabel og det vil vise sig, hvad der passer bedst

Forstærker var oprindeligt designet til at drive mine 14 ohm Stage Accompany diskanter med et par watt. Men jeg har fundet en bedre Lundahl trafo - LL2765 (ikke den på diagrammet) - der er tilpasset 32 ohm hovedtelefoner. Som det ses, er diagrammet fra Kurt Steffensen i Åbyhøj.

Det franske R120 er nok ikke den mest kendte triode. På triodefestivalen tilbage i 2002, tror jeg det var, lavede vi en sammenligning mellerm 300B, 2A3, R120 og flere. Jeg og andre foretrak de ca. 3 Watt der kom fra R120. Der købte jeg så rør samt lidt "ekstra" af Kurt Steffensen. Det har ligget og ventet, men nu skal det være.

De anvendte modstande er til at begynde med standard non inductime og umagnetiske 2 Watt typer. På længre sig kan det være, der kommer mere eksotiske udgaver på.



R120 amp for SA

P1 er et 100 kohm ALPS.

Al intern forkabling sker med Silversonic teflonisoleret sølv.
C1 er en 0,5 uF/1000 Volt Ophelia M-Cap kondensator. Dansk fremstillet kondensator.
Trafoer er Lundahl LL 2766 designet til drift af 32 ohm hovedtelefoner.
Trafoer i strømforsyninger er fra polske Toroidy. - Audio grade.


R120 med kobber sideR120 kobber - 12-06-2020

Juni 2019. Nu sker der noget - de begynder så småt at ligne en forstærker. Trafoer er kommet fra Lundhahl og kabinet samt topplade er færdig. 3 stk. trafoer og en 9H drossel fra polske toroidy er klar. Alps potmetret er monteret og det samme gælder et forgyldt jackstik. Her på billederne har jeg monteret indgangsrøret og det ene R120. Internt er der masser af plads, for kassen er tom. Nogle af de 4 trafoer skal monteres inteternt. Det samme gælder nok andre dele af strømforysningen. Køleplader er tilpasset de 60 mm højde, så de kan indfældes i siderne. 

Fra kina kommer der to stk. sortelokserede 11 x 13 cm "tårne", som skal monteres langs bagpladen. De skal skjule drosselspole og lytter.

R120 inside 17-06

R120 inside - trafo 17-06

Et kig indenfor i kabinettet. Set nedefra. De to udgangstrafoer er kommet på plads i hver siden side lige bag fronten. Det hvide kabel går til Anoden på R210 og det røde til +300 V forsyningen. Langs bagsiden kommer der 2 nettrafoer. Droslen i midten vil blive placeret ovenpå sammen med elektrolytterne.

Som det ses af den lille kobberplade med hullerne, er der stjernestel. Her samles  alle stelforbindelser. Allerede nu inden trafoer og andet er monteret er vægten 7,6 kg.  Vil tro den ender omkring det dobbelte, når den er færdig.. 

De tre regulerede glødforsyninger med slow start opbygges på veroboard. Den FET regulerede 400 Volt til indgangsrørene kommer på en glasfiberplade. 

Strømforsyningen må bestemt ikke overses. Ofte er strømforsyningen 70-80 % af en forstærker. Det gælder også her. 

400 Volt FET reguleret til indgangsrørene.
300 Volt CLC strømforsyning til R120 udgangsrørene.
To stk. 12,6 V regulerede slow start forsyninger til glød for hhv. 6CG7 og 5687. Sidstnævnte rør skal have hævet stel.
6,3 V DC CRC forsyning til udgangsrørene.

R102 specsR120 specs-2
R1
LM317 PSUUdkast til glødforsyninger. Separate for hvert rør. Altså tre stk.
R2 i bunden erstattes med en 10K timmer og R1 med en 2k modstand. En regulering til hvert indgangsrør. Det ene rør skal have hævet stel, så derfor to separate. En samlet til udgangsrørende hvor de to glødspændinger seriekoblet, så der bliver 12,6 Volt.