Pladespilleren.dk 

Det er muligt at bygge sin egen pladespiller, men det kræver noget know-how, adgang til maskiner eller hjælp fra gode venner. I dette tilfælde er det lidt af en kombination. Metaldelene er lavet af mine gode venner Claus og Steen, mens selve den massive egetræsplint er min egen konstruktion. Resultater er "The Monster" - et ca. 70 kgs skrummel der fylder en hel del.    
 

Januar 2009 - sådan ser "The Monster" ud i dag. Med 3 arme og bagest 10 kg svinghjul og TW Acoustics motoren.

Men inden jeg kom så langt, har der været en historie, som måske kan inspirere andre...... 
 

Platine Verdier er nok kendt i de fleste highend kredse, men for de fleste vil dette franske pladespiller mærke være helt ukendt. I dag rummer programmet flere modeller, men den originale Platine som stadig laves, tæller med blandt de bedste i verden. Mange har kopieret den - for nogle er det ikke lykkedes, men her et eksempel på, at det kan lade sig gøre.  

Platine Vedeier er kendtegnet ved en 20 kg tung pladetallerken med et magnetlje og en terazzo plint med extern motor. Mit "Monster" er i høj grad baseret på Platine Verdier, men med en del ændringer - eller tør man sige forbedringer? :o)

Den solide plint er fremstillet af 3 lag massiv egetræ. Den midterste plade er boret ud med små kamre hvor der er placeret blyhagl. Plinten alene vejer omkring de 15 kg.   

Her ses en del af de ting, der er behov for. Der mangler "bare" plint, motor, strømforsyning, arm, pickup og en masse sved og søvløse nætter.

Min ven Claus stod for metalarbejdet (nej! han laver ikke flere!) og jeg lavede så lidt elektronik for ham.    

Der skal en solid aksel til at bære den 20 kg tunge pladetallerken. Jeg tror det her vil holde mindt 100 år. Specielt når man tænker på at langt den største vægt bæres af magnetfeltet. Der hviler kun ca. 1 kg på den topplacerede kugle.

Der er tale om et inverteret leje. Akslen skubbes i fra bunden af plinten (højdejusterbart) og i toppen af pladespillen kan der lukkes op til selve lejet, så der kan smøres og rengøres.

Her et kig på den massive pladetallerken. Det ses at centertappen kan løsnes via de 3 unbrako skruer. Herunder ligger lejet.

Armbasen er udboret til en SME 3012 arm, som også har været anvendt på et tidspunkt.

 

Første prøveopsætning. Dette er bare en test, for at se om lejet og få styr på højdejusteringen.

Magneterne er meget kraftige og skaber et 12 mm gab mellem pladetallerken og base.

Her er der lagt en ekstra 8 kg pladetallerken på toppen. Voldsomt og ikke nødvendigt. Den kom da også af igen.

Armen er her og DIY - nemlig min luftbårne tangential arm med Benz Ruby pickup.

 

Her ser vi Claus' egen udgave af Platine Verdier. Bortset fra Teres motoren er den ikke til at skelne fra orignalen.

Claus byggede denne for mange år siden og den kører stadig. Og ja! der er ikke nogen snor/rem på billedet - dine øjne fejler ikke noget.

 

 

PLinten - Egetræ og bly

 

Selv plinten begynder med 3 stk. 26 mm massiv egetræ (Køkkenbordplade fra det nærmeste byggemarked - få dem evt. til at skære dem ud på mål. Det er meget nemmere!).

Hvert stykke er 50 x 40 cm.

Det midterste stykke har en masse huller, som senere skal fyldes med blyhagl.

   
Alle hullerne er fyldt op med blyhagl og har så lige fået et lag lak for at holde dem fast.

Dette var et forsøg og det kan bestemt ikke anbefales. Lakken suges ned i haglene og som det ses, laver det et værre svinerei.

Således var der et nødvendigt job, med at slibe det hele ned inden toppladen kunne limes på.

 

 

Nu begynder det at ligne noget. Toppladen er på plads. Det hele er slebet af og har fået voks, som giver træet en dejlig varm glød.

Selve bundlejet med den store magnet og lejeakslen er monteret.

Et kig fra bunden afslører befæstigelsen af den justerbare aksel.

Første opsætning med den ekstra pladetallerken og tangential armen. Motoren er skjul - en lille DC motor fra tyske Scheu, der trækker via et videobånd.

NÆSTE SIDE - Svinghjul og ekstra armbaser.