Avatar

Pladespilleren.dk

Purifi 2020 - Et tre-vejs system med danske Purifi enheder og nu en SAL 08C08 mellemtone fra Frank                                                              

Senest opdateret 15. november 2021

____________________________________________________________________________________________________________________

 
Som jeg tidligere har sagt - "der bygges højttalere hvert 3. år" - denne gang gik der dog 4!

Magico internt viewMed et blødende hjerte blev mine store dipoler "slagtet" - Jo, de var store og det er min stue ikke. Samtidig følte jeg, at der skulle ske noget nyt. Håbede jeg kunne bruge noget af det gode træ, men nej - de var bygget for solidt og for besværligt. Så forfra! 

Det kriblede lidt efter at prøve nogle af de gode enheder, der er kommet på markedet. Primært er det danske Purifi jeg tænker på. De er faktisk startet helt forfra og laver nogle enheder, der på papirert ser mildt sagt fremragende ud. Fik kort hørt dem i Københavs hifiklub for et års tid siden (SE HER)

Min anke var dog, at jeg primært skulle bruge et par gode øvre bas/mellemtone. Her er en kæmpe svingspoler og +/- 16 mm membranudsving ikke nødvendigt. Jeg ville helle have noget følsomhed fra en kortere svingspole. Den enhed har Purifi så på vej. Stadig en 6,5" med deres specielle ophæng og alt det andet der adskiller dem fra mere almindelige hjttalere. Men her med "kun" +/- 5 mm membransudsving og +2 dB i følsomhed.

Næste problem er så 2 stk. ca. 8" basser, der passer til de ca. 60 liter i mit kabinet. Helst et lukket system med efterfølgende aktiv korrektion. Har kigget på nogle Eton og Morel, men de fleste er primært lavet til basrefleks. Har også kigget på nogle  å¨ Scan Speak Revelator, men nej. Purifi kommer med 8" basser, men det blier tidligst medio 2021. Det kan jeg ikke vnter på, så jeg er sprunget på 8 stykker af Purifis 6,5". Med fire af de små basser pr. kanal har jeg et membranareal på 400 cm2- hvilket svarer til en 11". 

Med andre ord, jeg har droppet dipoler og satser nu på et 3-vejs system. Der skal køres aktivt under ca. 200 HZ. I toppen froventer jeg at dele ved ca. 2.000 Hz passivt. Jeg bruger stadig mine Stage Accompany diskanter, så her er jeg næsten frit stillet. Især da Purifi enheden på samme måde rækker langt ud over den ønskede delefrekvens.

Nye Kabinetter

Men inden vi kommer til komponeter og højttalere, er der noget meget vigtigt. Kabinetter! Her vil jeg sige "En gang krydsfinér - altid med krydsfinér!" Væk med MDF og alt det andet. I stedet for at bygge det hele, sprang jeg lidt over. Købte et sæt kabinetter fra det lukkede Hornslet. Se tegningern her til venstre.

Oprindeligt er de solide kabinetter bygget til Magico V3. Udvendigt måler de HBD - 105 x 30 x 39 cm. Som det ses i "lag på lag" birkekrydsfinér, men alligevel kraftigt afstivet og dæmpet internt. De vejer ca. 30 kg pr. stk. uden enheder- Indvendig er der ca. 70 liter, men inddelt i 3 kamre til hhv. bas, mellemtone og delefilter. Med en del arbejde, kunne det dog ændres. 

På toppen af kabineeterne bliver der placeret et ca. 12 liter netto mellemtonekabinet. Udvendigt 38 x 30 x 26 cm - altså ca. 25 liter. Billederne herunder er faktisk set fra bunden, hvorfra det hele samles. En bundplade skrues på, så der kan lave ændringer. Som det ses ultra afstivet og dæmpet. Internt er der en let matrix, bobleskumgummi og blyhagl i sidekamrne lige hvor højttalere komme til at sidde. WBT Nextgen terminaler på bagsiden og teflon isolerede forsølvede ledere intent. Vægten er ca. 14 kg uden enhed og frontbaffel. Den separte frontbaffel bliver også lavet i birkefinér. Måske senere en aluplade.Topkabinetter - til mellemtone området.

Kraftig indvendig afstiving og dæmpning med blyhagl lige bag forkanten. Rummet bag den skrå plade er ca. 15 x 20 x 3 cm. Der går 4 kg. hagl til hver højttaler. OBS! Hagl er nu forbudt. Jeg købte 30 kg for 25 år siden. Det her var de sidste. Resten sidder i pladespillere og diverse højttalere.

Mellemtonekabinet starMellemtonekabinet blykammerMellemtonekabinet skum

Lige som de store kabinetter skal dette også være hvidt. Et lag maling med filtrulle, men man kan stadig skimte træet igennem. Efter 4 lag hjalp det en hel del.  
Mellemtone malet een gangPurify enhed


De store kabinetter fra Magico skulle lige ændres lidt - faktisk ret meget! Mellemtonekammeret er åbnet med en masse huller, så den samlede volument til basserne bliver større. Kammeret til filteret på bagsiden er ogås åbnet. Der kommet et eksternt filter. Fronten er ændret, så der er plads til min SA 8535 diskant øverst. Det kræver at en stor del af kabinetter blev skåret væk. Ret besværligt! Det her kabinet er MEGET solidt. Senere skal der bygges en stabil fod i sort træ eller metal.

Magico kabinet origianlMagico kabinet mellemtonekammerMagico kabinet 2 gange maling

Purifi med tegninger
POurifi med topMaling - det hele er hvidt!

Jeg havde mine tvivl omkring maling af de flotte kabinetter. Som det ses, er de opbygget af "lag på lag" 24 mm birkekrydsfinér. Meget tungt og gedigent. Men hvad... kæresten insisterede på hvide højttalere og her bagefter, vil jeg sige, at det virker helt fint. Tror hvide højttalere bliver den nye mode. Hvidt er det nye sort! Men et meget stort arbejde. Højttalerne har fået 4 lag mat maling med filtrullle på billederne her. Senere kommer der et par lag med glans 50 - halvmat. Billedet her til højre er med 2 lag maling. Fronten bliver en separat plade - som nok får en eller anden form for kulfiber finish. Mere om det senere.

Billedet til venstre. Her er mellemtonekabinettet lagt oven på det store kabinet (et tyndt lag stof imellem). Tegninger af enhederne er printet ud og klistet op, så jeg kan se afstande og dimensioner på baffel samt udskæring (De sidder lidt skævt her, men det skal nok blive lige). Samlet ca. 50 kg, uden bafler, filtre, sokler og enheder. 

Til højre. Black Diamond racing cones på bagkanten af topkabinettet. Oå toppen står de WBT Next Gen terminaler, der skal monteres på bagsiden. På gulvet bag højttaleren skimtes den lille boks, der kommer til at indeholde det passive filter til mellemtone og diskant.

22. november 2020

Nu står det hele så lige lidt stille. 10 stk. Purifi enheder er bestilt. Værkstedet er ryddet og der ventes på, at enhederne ankommer. Det endelige valg blev To gange 4 stk. 6,5" til bassen, så der skal "bare lige" skæres en masse huller og laves noget ny afstivning internt. Med 4 stk. Purifi 6,5" pr. side svarer membranarealet til en 11" bas. Jeg har beregnet en Qbox på ca. 0,5 og en Fb omkring de 43 Hz. Hele kabinettet er nu åbnet internt. Det giver ca. 70 liter til de 4 basser. Med roomgain og aktiv korrektion skulle der gerne være bas ned til omkring de 30 Hz.Nye enheder

Som en lidt tidlig julegave ankom der 10 stk. Purifi enhedre den 20. december. De to af der er den nye enhed med noget lavere slaglængde - med den mundrette betegnelse - PTT6.5W08-NFA-01

Purifi - 10 stkPurifi mid and bass

Purifi voice coilsHer ser man tydleligt forskellen på de to svingspoler - den lange til bassen til venstre og den kortere til højre.

Januar 2021

Tiden går, når man knokler med at bygge højttalere. Det er også et ret hårdt fysisk arbejde at bore og fræse i de solide kabinetter. Alle interne kamre er nu åbnet og bagkammeret til delefilter er lukket udvendigt. Samlet volumen er nu ca. 70 liter.

Kabinetterne fik i første omrang ca. 4 gange mat hvid, men det var ikke så stuevenligt. Der blev så sluttet af med yderligere 2 lag halvblan glans 50. Meget flottere, men nu er jeg træt af at male!

Der er boret ud i front og bagpladen, så der er plads til de 4 bas-enheder samr SA 8535 i toppen. Det var tanken, at der skulle laves en flot frontplade, men indtil verede er der blot en 16 mm birkekryds med sort filt på bagsiden (som pakning). Senere er det planen, at der kommer enten alu-forplader eller mere solide plader af træ. Forpladen er skruet fast på fronten og de 5 enheder er skruet fast i fontpladen.

Den samlede vægt for bunden er nu omkring de 45-50 kg. Toppen med mellemtonen vejer ca. 15 kg. Total vægt 60-65 kg.

Ydre mål er 135 cm høje, 30 brede og 40 dybe.

Ourifi og JanHer så kabinettet med enheder, som det ser ud januar 2021. Højre side er magen til.  Der er kommet fødder på med afkobling under de ca. 65 kg tunge kabinetter. Mellem top og bund er der Black Diamond Racing kulfiber cones bagtid og SD fødder i fronten.

Frontpladen er malet hvid. Om den skal forblive hvid, vil vise sig. Der har kort været signal igennem, via Ground Sound filteret. Med med + 3 dB shelving ned mod 30 Hz er der rigeligt ouput nedefter. Deler ved 220 Hz med 24 dB/okt. Samme med mellemtonen - der kører fra 220 til 2.000 Hz. Deler med 2. ordens opefter og har så et passivt filter på diskanten.

Det hang næsten sammen, men der skal måles og eksperimenteres noget mere. Det er dog meget nemt at høre, hvordan alle enheder opfører sig eksemplarisk langt ud over deres arbejdsområde. Håber det bliver nemt at optimere filtrene.


Februar 2021

Et passivt filter blev kort afprøvet, men hurtigt droppet igen. Jeg havde en deadline, der skulle overholdes. Den 12. februar kom et hold "hifi-rødder" på besøg og højttalerne skulle gerne spille. Mit Ground Sound aktive filter blev koblet på mellemtone og diskant og et indkobt DSPeaker 2.0 Dual core blev indkøbt. Sidstnævnte måler med mikrofon i lyttereummet og indholder samtidig et lavpasfiltr, der her blev sat til 220 Hz. Nok ikke helt optimalt, men bunden blev hævet og flere rumresonanser opefter dæmpet. Der skal nok eksperimenteres mere. Bassen blev trukket af min Maranzt forstærker - 2 x ca. 150 Watt.

Ground Sound filteret blev sat til højpas 100 Hz med 12 dB/okt. Umiddelbart summerede det bedst med bassen. Opefter blev der delt med et rent 4. ordens LR-filter ved 2.100 Hz. Mellemtonen blev trukket af en Holton på 2 x ca. 80 Watt. Diskanterne af en modificeret AMB hovedtelefonforstærker, bygget som 2 monotrin på hver ca. 6 Watt. Rigeligt til diskanterne, der har en følsomhed på 102 dB/1W.

Fredag den 12-2-21 (bemærk palindromet1) dukkede vennerne så op til god mad, rødvin og kaffe samt selvfølgelig masser af musik. Lad mig bare konkludere, at højttalerne blev godkendt. Vi lavede små ændringer/korrigeringer i frekvensgangen, hvilket er nemt med Ground Sound filteret. Bassen rørte vi ikke ved, ud over at hæve niveauet med 3 dB.

Men hvordan lyder dette foreløbige system så? Jeg vil bekrive det kort "DER ER POTENTIALE!". Et pænt stort og bredt lydbillede med luft. Mellemtoneområdet står meget distinkt med en god klarhed. Nok så vigtig er der ikke nogen betoninger i gengivelsen (visse ting i min stue kan dog bringes til at bidrage ved højere lydtryk).


System 12-2-21Lytteholder 12-2-21

August 2021 - store ændringer!

Frank Fuldton ecloseEfter en del eksperimenter og justeringer var jeg faktisk rimelig tilfreds med mine højttalere. Det skal så siges, at jeg endnu ikke har målt på dem! Det skal jeg, men resultatet var så godt, at det ikke hastede. Især bundet var nu godt på plads. Med den lille DSPeaker digitale korrietion og filter blev bassen målt igenmem og korrigeret. Jeg prøvede flere gange og til sidst var der et resultat, som jeg kunne acceptere. Der er godt med niveau nedefter og bassen har magt. Det er et typisk lav Q system og med en tør bund. Nogen kan ikke lide det - især ikke derm, der er vant til basrefleks. Med min Michi S5 på bunden er der styr på det og der kan leveres imponerende lydtryk nedefter.

Nu hedder dette jo et oprindelgit et "purify højttaler projekt", men så dukkede der lige noget nyt op. Se mit seneste besøg hos Frank fra Glostrup her:FRANK FULDTONER

Efter dette besøg, spurgte jeg forsigtigt Frank om det var muligt at få et sæt af disse
SAL 08C08 specielle fuldtoner. Når selv Nelson Pass har et sæt, så må jeg da også kunne bruge dem! Reelt er der ikke flere dele, så han kunne ikke lave nogen. Det lykkedes dog at finde nogle resevede, samt at være lidt kreativ, så efter et par uger kom Frank forbi med et sæt.

Jeg fik hurtigt banket et par kabinetter sammen af noget resttræ fra mit nye rack projekt. Kabinetterne har samme udvendige mål som de bestående, men de er åbne bagtid og med nogle indvendige skrå afstivninger og en kraftig skumdæmping. I første omgang kom de på toppen som fuldtoner. Som med Purifi dog med et 4. ordens delefilter ved 220 Hz.

Det var faktisk ret imponerende at høre, hvordan der kom diskant ud af så stor en højttaler. Der var også en umiddelbar sammenhæng og et bredt samt dybt lydbillede. Opefter en let diffus top, med nogen egenlyd. Alt i alt ret imponerende.

Den 6. august kom en ny flok venner så på besøg. Vi startede med Purifi og et 2. ordens besselfilter ve 2.200 hz. (via mit aktive Ground Sound filter). Der blev justeret lidt på diskantniveauet, men ellers var der kun lidt kommentarer med hensyn til dybden i lydbilledet, som kuune være bedre.

Senere blev top kabinetterne så fjernet og Franks 
SAL 08C08 kom ind i stedet. En ret stor forandring, med dem koblet ind fra 220 Hz og op. Kommentarerne gik på et langt mere åbent og sammehængede lydbillede. Der skete afgjort noget med fasen. Der var bred enighed om, at denne kombination var langt mere korrekt og leverede en bedre gengivelse.
Purifi med Frank mt
Efter kort tid kom der dog lidt kommentarer omkring toppen. Lidt det samme jeg selv havde observeret. I sig selv imponerende og en af de bedste fuldtoner, jeg har oplevet. Men alligevel, manglede der noget luft og detaljer opefter. Vi satte så et 2. ordens bessel 12 dB/oct filter ind ved 8.000 Hz. Et 1. ordens blev også prøvet, men hurtigt forkastet.
Det blev også konkluderet, at sammenhængen mellem Purifi og mine SA diskanter, ikke var helt på plads. Her var det muligt at eksperimentere lidt. 

Nu skete der noget. Ud over at lydbilledet rent fysik syntes at komme fra et punkt noget lavere, så var det en bedre kombination. Det hele faldt faktisk rimeligt godt på plads. Diskanten skulle lige dæmpes lidt mere, men så virkede det fremragende. Nu var Franks højttalere ikke længere en fuldone, men en bredbåndet mellemtone, der gik fra 200 til 8.000 Hz! Ja, faktisk en sublim mellemtone.

Purifi - Frank MT bagside
Flere eksperimenter september 2021.

I de følgende uger blev der skiftet mange gange. Jeg fik rykket delefrekvensen til 3.200 Hz Bessel 2. ordens, både med Purifi og SAL08C08. Det hjalp med begge enheder og faktisk fik min Purifi lidt mere spilltid. Men i sidste ende var det klart. Det er Franks SAL 08C08 jeg skal satse på. Lige p.t. spiller den med en 2. ordens Bessel ved 4.2 kHz. Ikke alene aflaster det min deiskanter godt, men toppen bliver også lidt mere fysisk og hænger bedre sammen med resten af lydbilledet. Har lige siddet og lyttet til masse af musik fra både LP og streamet. Det her er faktisk virkelig godt!

Der skal selvfølgelig nogle målinger til, men mit lydkort er defekt, så der skal findes en løsning. Lånte kort et målesystem, men fik ikke rigtigt tid til at sætte mig end i det. Det er noget tankevækkende, at Frank kan lave en enhed, der spiller så godt. Hertil skal dog siges, at det er en højttaler udviklet over flere år. Optimeret og med meget anderledes løsninger. Håber så afjgor på at en eller anden tager kontakt til ham for at få sat den i produktion. Flere fortjener at få gavn af de kvalitetre der ligger i en 3D prinet og optimal membran kombineret med et kraftigt magnetsystem og underhængt svingspole.

Nu skal enhederne så bare flyttes over i de hbide blydæmpede kabinetter og en eller andn form for akustisk ventil skal sættes i bagpladen. Enhedens højre Qt kræve et ventileret kabinet. Forventer at det så bliver endnu bedre vilkår for SAL 08C08.

Stor tak til Frank!  Mine højttalere spiller nu bedre end længe.


10. november 2021 - Flyttet over i de dæmpede kabinetter

Endelig fik jeg tager mit sammen til at ændre de bestånede kabinetter. Så absolut en fordel, at jeg laved dem med en aftagelig bundplade. Franks enhed passede ikke kuge ned i fronten. Det var lidt mere besværligt end antaget. Samtidig røg vægten og over de ca. 20 kg.  Kabnitterne har 2 blydæmpede kamre langs siderne. Magnet på den nye enhed er mget større og kan kun lige være der. Samtidig er der boret ud til en akustisk ventil bagtil. Jeg har ikke brug for output nedefter og ønsker heller ikke en højere Qb end nødvendigt. Kyden er tydeligt bedre end de to midlertidige kabinetter. Men højttalernes samlede vægt er nu nok over de 70 kg.

Mellemtone med Frank 1Mellemtone med Frank 2
Enheden kan lige være der. Skummet er fjernet."pølser" i form af sokker med skustilux er skubbet ind bag enheden og i det bagernste kammmer før den akustiske ventil.
.