Avatar

Pladespilleren.dk

Purifi 2020 - Et tre-vejs system med danske Purifi enheder                                                              

Senest opdateret 13. februar 2021

____________________________________________________________________________________________________________________

 
Som jeg tidligere har sagt - "der bygges højttalere hvert 3. år" - denne gang gik der dog 4!

Magico internt viewMed et blødende hjerte blev mine store dipoler "slagtet" - Jo, de var store og det er min stue ikke. Samtidig følte jeg, at der skulle ske noget nyt. Håbede jeg kunne bruge noget af det gode træ, men nej - de var bygget for solidt og for besværligt. Så forfra! 

Det kriblede lidt efter at prøve nogle af de gode enheder, der er kommet på markedet. Primært er det danske Purifi jeg tænker på. De er faktisk startet helt forfra og laver nogle enheder, der på papirert ser mildt sagt fremragende ud. Fik kort hørt dem i Københavs hifiklub for et års tid siden (SE HER)

Min anke var dog, at jeg primært skulle bruge et par gode øvre bas/mellemtone. Her er en kæmpe svingspoler og +/- 16 mm membranudsving ikke nødvendigt. Jeg ville helle have noget følsomhed fra en kortere svingspole. Den enhed har Purifi så på vej. Stadig en 6,5" med deres specielle ophæng og alt det andet der adskiller dem fra mere almindelige hjttalere. Men her med "kun" +/- 5 mm membransudsving og +2 dB i følsomhed.

Næste problem er så 2 stk. ca. 8" basser, der passer til de ca. 60 liter i mit kabinet. Helst et lukket system med efterfølgende aktiv korrektion. Har kigget på nogle Eton og Morel, men de fleste er primært lavet til basrefleks. Har også kigget på nogle  å¨ Scan Speak Revelator, men nej. Purifi kommer med 8" basser, men det blier tidligst medio 2021. Det kan jeg ikke vnter på, så jeg er sprunget på 8 stykker af Purifis 6,5". Med fire af de små basser pr. kanal har jeg et membranareal på 400 cm2- hvilket svarer til en 11". 

Med andre ord, jeg har droppet dipoler og satser nu på et 3-vejs system. Der skal køres aktivt under ca. 200 HZ. I toppen froventer jeg at dele ved ca. 2.000 Hz passivt. Jeg bruger stadig mine Stage Accompany diskanter, så her er jeg næsten frit stillet. Især da Purifi enheden på samme måde rækker langt ud over den ønskede delefrekvens.

Nye Kabinetter

Men inden vi kommer til komponeter og højttalere, er der noget meget vigtigt. Kabinetter! Her vil jeg sige "En gang krydsfinér - altid med krydsfinér!" Væk med MDF og alt det andet. I stedet for at bygge det hele, sprang jeg lidt over. Købte et sæt kabinetter fra det lukkede Hornslet. Se tegningern her til venstre.

Oprindeligt er de solide kabinetter bygget til Magico V3. Udvendigt måler de HBD - 105 x 30 x 39 cm. Som det ses i "lag på lag" birkekrydsfinér, men alligevel kraftigt afstivet og dæmpet internt. De vejer ca. 30 kg pr. stk. uden enheder- Indvendig er der ca. 70 liter, men inddelt i 3 kamre til hhv. bas, mellemtone og delefilter. Med en del arbejde, kunne det dog ændres. 

På toppen af kabineeterne bliver der placeret et ca. 12 liter netto mellemtonekabinet. Udvendigt 38 x 30 x 26 cm - altså ca. 25 liter. Billederne herunder er faktisk set fra bunden, hvorfra det hele samles. En bundplade skrues på, så der kan lave ændringer. Som det ses ultra afstivet og dæmpet. Internt er der en let matrix, bobleskumgummi og blyhagl i sidekamrne lige hvor højttalere komme til at sidde. WBT Nextgen terminaler på bagsiden og teflon isolerede forsølvede ledere intent. Vægten er ca. 14 kg uden enhed og frontbaffel. Den separte frontbaffel bliver også lavet i birkefinér. Måske senere en aluplade.Topkabinetter - til mellemtone området.

Kraftig indvendig afstiving og dæmpning med blyhagl lige bag forkanten. Rummet bag den skrå plade er ca. 15 x 20 x 3 cm. Der går 4 kg. hagl til hver højttaler. OBS! Hagl er nu forbudt. Jeg købte 30 kg for 25 år siden. Det her var de sidste. Resten sidder i pladespillere og diverse højttalere.

Mellemtonekabinet starMellemtonekabinet blykammerMellemtonekabinet skum

Lige som de store kabinetter skal dette også være hvidt. Et lag maling med filtrulle, men man kan stadig skimte træet igennem. Efter 4 lag hjalp det en hel del.  
Mellemtone malet een gangPurify enhed


De store kabinetter fra Magico skulle lige ændres lidt - faktisk ret meget! Mellemtonekammeret er åbnet med en masse huller, så den samlede volument til basserne bliver større. Kammeret til filteret på bagsiden er ogås åbnet. Der kommet et eksternt filter. Fronten er ændret, så der er plads til min SA 8535 diskant øverst. Det kræver at en stor del af kabinetter blev skåret væk. Ret besværligt! Det her kabinet er MEGET solidt. Senere skal der bygges en stabil fod i sort træ eller metal.

Magico kabinet origianlMagico kabinet mellemtonekammerMagico kabinet 2 gange maling

Purifi med tegninger
POurifi med topMaling - det hele er hvidt!

Jeg havde mine tvivl omkring maling af de flotte kabinetter. Som det ses, er de opbygget af "lag på lag" 24 mm birkekrydsfinér. Meget tungt og gedigent. Men hvad... kæresten insisterede på hvide højttalere og her bagefter, vil jeg sige, at det virker helt fint. Tror hvide højttalere bliver den nye mode. Hvidt er det nye sort! Men et meget stort arbejde. Højttalerne har fået 4 lag mat maling med filtrullle på billederne her. Senere kommer der et par lag med glans 50 - halvmat. Billedet her til højre er med 2 lag maling. Fronten bliver en separat plade - som nok får en eller anden form for kulfiber finish. Mere om det senere.

Billedet til venstre. Her er mellemtonekabinettet lagt oven på det store kabinet (et tyndt lag stof imellem). Tegninger af enhederne er printet ud og klistet op, så jeg kan se afstande og dimensioner på baffel samt udskæring (De sidder lidt skævt her, men det skal nok blive lige). Samlet ca. 50 kg, uden bafler, filtre, sokler og enheder. 

Til højre. Black Diamond racing cones på bagkanten af topkabinettet. Oå toppen står de WBT Next Gen terminaler, der skal monteres på bagsiden. På gulvet bag højttaleren skimtes den lille boks, der kommer til at indeholde det passive filter til mellemtone og diskant.

22. november 2020

Nu står det hele så lige lidt stille. 10 stk. Purifi enheder er bestilt. Værkstedet er ryddet og der ventes på, at enhederne ankommer. Det endelige valg blev To gange 4 stk. 6,5" til bassen, så der skal "bare lige" skæres en masse huller og laves noget ny afstivning internt. Med 4 stk. Purifi 6,5" pr. side svarer membranarealet til en 11" bas. Jeg har beregnet en Qbox på ca. 0,5 og en Fb omkring de 43 Hz. Hele kabinettet er nu åbnet internt. Det giver ca. 70 liter til de 4 basser. Med roomgain og aktiv korrektion skulle der gerne være bas ned til omkring de 30 Hz.Nye enheder

Som en lidt tidlig julegave ankom der 10 stk. Purifi enhedre den 20. december. De to af der er den nye enhed med noget lavere slaglængde - med den mundrette betegnelse - PTT6.5W08-NFA-01

Purifi - 10 stkPurifi mid and bass

Purifi voice coilsHer ser man tydleligt forskellen på de to svingspoler - den lange til bassen til venstre og den kortere til højre.

Januar 2021

Tiden går, når man knokler med at bygge højttalere. Det er også et ret hårdt fysisk arbejde at bore og fræse i de solide kabinetter. Alle interne kamre er nu åbnet og bagkammeret til delefilter er lukket udvendigt. Samlet volumen er nu ca. 70 liter.

Kabinetterne fik i første omrang ca. 4 gange mat hvid, men det var ikke så stuevenligt. Der blev så sluttet af med yderligere 2 lag halvblan glans 50. Meget flottere, men nu er jeg træt af at male!

Der er boret ud i front og bagpladen, så der er plads til de 4 bas-enheder samr SA 8535 i toppen. Det var tanken, at der skulle laves en flot frontplade, men indtil verede er der blot en 16 mm birkekryds med sort filt på bagsiden (som pakning). Senere er det planen, at der kommer enten alu-forplader eller mere solide plader af træ. Forpladen er skruet fast på fronten og de 5 enheder er skruet fast i fontpladen.

Den samlede vægt for bunden er nu omkring de 45-50 kg. Toppen med mellemtonen vejer ca. 15 kg. Total vægt 60-65 kg.

Ydre mål er 135 cm høje, 30 brede og 40 dybe.
Åurifi med foedder
Purifi delefilter HPHer så kabinettet med enheder, som det ser ud nu. Højre side er magen til.  Der er kommet fødder på med afkobling. Mellem top og bund er der Black Diamond Racing kulfiber cones.

SA 8535 frontpladen er malet hvid. Om den skal forblive hvid, vil vise sig.

Der har kort været signal igennem, via Ground Sound filteret. Med med + 3 dB shelving ned mod 30 Hz er der rigeligt ouput nedefter. Deler ved 220 Hz med 24 dB/okt. Samme med mellemtonen - der kører fra 220 til 2.000 Hz. Deler med 2. ordens opefter og har så et passivt filter på diskanten.

Det hang næsten sammen, men der skal måles og eksperimenteres noget mere. Det er dog meget nemt at høre, hvordan alle enheder opfører sig eksemplarisk langt ud over deres arbejdsområde. Håber det bliver nemt at optimere filtrene.

Til højre komponenter som er tænkt til diskantens højpasdel. Enheden impedan ændres fra 14 til 5 ohm, så jeg kan bruge den stor Jensen kobberfolie kondensator i kombination med voksspolen. En ca. 10 dB dæmpning skal så tilføjes før filteret. Impedanskorrektion er ikke nødvendig, da SA 8535 har en ren ohmsk belastning.

Mellemtonen skal have et lavpasfilter. Her skal der være impedanskorrektion. I første omgang køres der også over Ground Sound filteret, men på længere sigt bliver det helt passivt med båndpas på mellemtonen. Det kræver dog ret store spoler og kondensatorer.

Februar 2021

Det passive filter blev kort afprøvet, men hurtigt droppet igen. Jeg havde en deadline, der skulle overholdes. Den 12. februar kom "hifi-rødderne" på besøg og højttalerne skulle gerne spille. Mit Ground Sound aktive filter blev koblet på mellemtone og diskant og et indkobt DSPeaker 2.0 Dual core blev indkøbt. Sidstnævnte måler med mikrofon i lyttereummet og indholder samtidig et lavpasfiltr, der her blev sat til 220 Hz. Nok ikke helt optimalt, men bunden blev hævet og flere rumresonanser opefter dæmpet. Der skal nok eksperimenteres mere. Bassen blev trukket af min Maranzt forstærker - 2 x ca. 150 Watt.

Ground Sound filteret blev sat til højpas 100 Hz med 12 dB/okt. Umiddelbart summerede det bedst med bassen. Opefter blev der delt med et rent 4. ordens LR-filter ved 2.100 Hz. Mellemtonen blev trukket af en Holton på 2 x ca. 80 Watt. Diskanterne af en modificeret AMB hovedtelefonforstærker, bygget som 2 monotrin på hver ca. 6 Watt. Rigeligt til diskanterne, der har en følsomhed på 102 dB/1W.

Fredag den 12-2-21 (bemærk palindromet1) dukkede vennerne så op til god mad, rødvin og kaffe samt selvfølgelig masser af musik. Lad mig bare konkludere, at højttalerne blev godkendt. Vi laved små ændringer/korrigeringen i frekvensgangen, hvilket er nemt med Ground Sound filteret. Bassen rørte vi ikke ved, ud over at hæve niveauet med 3 dB.

Men hvordan lyder dette foreløbige system så? Jeg vil bekrive det kort "DER POTENTIALE!".  Et pænt stort og breds lydbillede med luft. Mellemtoneområdet står meget distinkt med en god klarhed. Nok så vigtig er der ikken "kanger" eller betoninger i gengivelsen (visse ting i min stue kan dog bringes til at bidrage ved højeren lydtryk).System 12-2-21Lytteholder 12-2-21

Ourifi og Jan