Avatar

Pladespilleren.dk    

Purifi og Bliesma. Et tre-vejs system med Purifi basser samt BliesMa beryllium domer.                                                              

Senest opdateret 30.november 2023 (se sidst på siden)

 ____________________________________________________________________________________________________________________

 
Så skal der bygges igen! Det solide Magico kabinet er bibeholdt, men ellers er alt nyt!

Magico internt view


Kabinetter er stadig det "gamle" Magico V3 i  krydsfinér. Der kom,er dog nye frontplader på i dobbelt lag massiv ask. Ca. 5 cm. Alle interne kamre i kabinettet er nu forbundet. Den samlede volument er ca. 80 liter. På¨toppen kommer en solid "hat" hvor mellemtone og diskant er monteret, så de peger ned mod lytteren.  

Det nye system består af følgende i hver side:

2 stk. 8" PurifiTT9.0X08-NAB-02 pr. kanal i lukket kabinet
2 stk. 3" BliesMa M74 B-6 beryllium domer
1 stk. 1,5" BliesMa T34 B-4 beryllum dome.

Systemet er således 3-vejs - WWMTM - Basserne køres aktivt med deling ved ca. 600 Hz. Opadtil sam mellem domerne deles der passivt ved ca. 3 kHz samt nedefter med et 1.ordens filter. Sammen med domernes akustiske afrulning får jeg noget der ligner et 3. ordens filter.

Det samledes system vejer ca. 75 kg og står på Iso Acoustics Gaia dæmpefødder.


Mellemtonen skal virke!
Mellemtonen er det mest følsomme område. Alle ved, hvordan en stemme lyder og det er her øret er mest følsomt. Med andre ord, så skal der satses her. Jeg startede ud med en enkelt Bliesma M74 B-6 3" beryllium dome, men endte op med 2 stk. Denne konstellation havde jeg oplevet hos Michael Zingelberg og med 100 dB følsomhed spillede det fantastisk med hans 3 watt rørtrin.

;ed 2 stk. i parallel rammer jeg 3,2 ohm ved de 3 kHz. Sammen med diskanten opnår jeg den optimale lette afrulning opefter. Det var teorietn, men i praksis skulle der indføjes en 3 dB dæmpning af mellemtonerne, før det han sammen.


Toppen er luften i musikken


Jeg prøvede først Bliesma mellemtone domen med mine Stage Accompany diskanter. Tja .. nogenlunde, men lyden var meget forskellig. Magnetostaten var på en måde for høfligt og glat. Desuden spillede den ikke højt nok.

Ingen vej uden om. Et sæt Bliesma T34 B-4 blev købt. De har også en 28 mm i programmet, men den er ikke følsom nok. De større 34 mm har en følsomhed på hele 97,5  dB /1 Watt i 4 ohm. Det passer super sammen med mellemtonedomerne - 2 i parallel, og delingen klares nemt med et 1. ordens filter. Begge enheder arbejder langt ud over delefrekvensen.

Mere om mellemtone/diskantsystemet længere ned på siden.

Bliesma T34B-4
Bliesma M74 B -6

Nye basser

Purifi 8 inch in box

De længe ventede 8" basser fra Purifi er nu tilgængelige - se billedet her til venstre. 

De "gamle" 6,5" Purifi basser er nu således erstattet af nogle noget større af samme slags. Nærmere betegnet urifi PTT9.0X08-NAB-02
- LINK  Nu har jeg altid lavet lukkede kabinetter, men var i starten lidt fristet af en basreflkskonstruktion. Det ville dog kræve en meget lang port eller et større kabinet, end det jeg har til rådighed.

Så igen et lukket system på ca. 80 liteer med en beregninet Qb omkring de 0,6 og Fb på ca. 35 Hz. Med en let equalisering nedefter via mit Ground Sound filter kan der sikres rigeligt med bund. Ellers kan jeg nemt supplere med min subwoofr under ca. 40 Hz.

Der er blevet arbejder en del her i Julen og hen over Nytår.  Hullet til diskanten er lukket i de "gamle"kabinetter. Der er fremstillet en 5 cm tyk frontplade i massiv ask. Den inderste er lidt mindre, så der er "plads" bag enhederne.







Purifi front w routerPurifi box wiht wires outPurifi 8 inch on table
Overfræseren på arbejde i det hårde asketræ. Nu klar med forsænkede huller. Dæmpemateriale og kabler er klarPurifi 8" bassen i forhold til en CD.


Purifi box with GaiaaPurifi Gaiaa feet boxPurifi hat
Der er monteret IsoAcoustics Gaia 1 under højttalerne. Denne type fødder er beregnet til højttalere op til 100 kg.Her et andet kig på de meget effektive dæmpefødder fra
IsoAcoustics.
Et kig fra siden, hvor den skrå "hat" ligger på en gummidug. Vægten er ca. 15 kg. .

Der har kort været lyd igennem. Primært for at vurdere bunden. To stk. Bliesma mellemtonedomer agerer "fuldtoner" over 600 Hz, hvor der deles med et 4. ordens filter. Selv om den øverste top mangler, lyder det absolut lovende, men der skal måles og korrigeres, inden det hele falder på plads.

Mellemtone og diskant


På toppen af kabinetter kommer der en løs "hat". En ret tung topkasse fremstillet i massiv 4 mm ask og igen med en dobbelt 50 mm front, hvor de 3 domer peger skråt ned mod lytteren. Det hele places på tynder stykker af Sorbothane, så evt. vibrationer fra baskabinettet (der er ikke nogen!) ikke forplanter sig op i systemet.

Når en så stor højttaler skal stå i en almindelig stue, må den gerne se lidt pæn ud. Det er lettere på papiret end i virkeligheden. Måske der skal findes en anden løsning for mellemtoner og diskant senere.

De 3 domer er forsænket i hver deres kukke frontplade dækket sf sort skind. Herefter er de 3 plader fæstnet på fornpladen med meget krftig velcro. Internt anvendes der solid core sølv med felfonisolering. Indgangsbøsninger er WBT NexGen og andre steder anvenes LC Audio forsølvert kobber med teflon isolering.


Werner Januxch trafoAuto transformerI rummet bag domerne ligger det passeive delefilter.  Mellem de to store domer og diskanten i midten deles der med et 1. ordens filter ved ca. 3.000 Hz. Nedefter er der endnu et passivt filter ved 600 Hz. 

I første omgang var det meningen at mellemtoner og diskant skulle følges ad rent følsohedsmæssigt. Det gjorde de dog ikke. Dæmpemodsande på de to parallelkoblede mellemtoner blev forsøgt. I sidste ende sprang jeg på et sæt Werner Jausch vario trafoer. De er egentlig konstueret til Altec enheder, men passer også her, hvor det viste sig. at en dæmpning på 6 dB var passende. En auto transformer er iikke noget man ser så tit, men så aboslut bedre end dæmpemodstande. Denne trafo har 14 udgange med 1 dB spring. Fik oplyst af sælgeren, at den rakte ned til 600 til 800 Hz. Målinger vil vise, om det passer. Med en sådan trafo i signalvejen sker der også en impedansomforning. De 3,6 ohm på mellemtonerne bliver så til lidt over 14 ohm. Delefilteret blev derfor tilpasset denne højere belastning.

Nedefter der et passiv 1. ordens filter ved ca 600 Hz, BliesMa domerne skal så ikke have signal via det aktive filter. Med lidt held og en passende impedanskorrektion vil mellemtonerne selv rulle af nedefter frq ca. 450 Hz, så der skabes et 4. ordens akustisk filter.
Delefilteret er opbygget med kobberfolie kondensator fra Jensen samt Mundorf Supreme Silver Gold in oil. Spolern skal på et tidspunkt også skiftes til noget bedre.


Bliesma domes in hatBliesma mid and cableOyrufu ihttaker i solen
Topdeln med de 4 domer. Alle monteret i separate forplader med sort skind. I kammeret ba er de et passivt filter som deler nedefter ved ca. 500 Hz. Mellem enheder deles der ved 3.000 Hz / 6dB oktav.. .. En af mellemtonepladerne under konstrktion. Skind limes på og til højre ses det kabel, der andendes. Solidt core silver med teflon.


Der har nu væert lyd igennem med det nye filter og trafo dæmpningen. Absolut en god løsning. Et mindre uheld med en ledning der hoppede af til diskanten vakte lidt uro, men det blev hurtigt løst. Nu spiller det faktisk rimeligt pænt. Især er der godt hul igennem i bredden og dybden. Bassen skal der eksperimenteres mere med, men man hører tydeligt kvaliteten i de fire Purifi basser.




November 2023 - drastiske ændringer

Sidst i okober havde jeg besøg af de sædvanligt kritiske venner. Bølgerne gik højt. Der faldt krasse ord ogm at "metalmembraner ikke kan spilel hif" samt at "det hænger jo slet ikke sammen".  Råt for usødet, men sådan er detk,når højttalerkonstruktører med forskellig lydfilofi støder sammen.

Noget var der dog om det. D'Appolitto konfigurationen i toppen gik ikke. Der skulle byttes om på enhederne, så diskanten kom i toppen. Det så umiddelbart nemt ud, men nej. Hullerne i baflen var tilpasset de enheder der sad eer, og diskanten fylder mindre.  Med andr ord...Ned i kælderen og frem med det voldosmme værktøj. Alle memmemurm blev fjernet så der var plads til de to mellemtoner i bunden. Det gik.

Purifi ny nov 23maaling nov 23
Nu sidder diskanten øverst En primitiv måling med min tablet. Det ser ud som om der mangler niveau nedefter, men sådan lyder det bestemt ikke. Nok snarere mikrofon og tablet, der ikke kan følge med.


Nu jeg bavde skilt det hele ad, skulle der også kigges på 1. ordens filteret ved 3 kHz. Ikke optimalt, så det blev til et 2. ordens LR med diskanten fasevendt. Det elektroniske Ground Sound filter er nu også koblet på mellemtone og diskant, men kun som 4. ordens high-pass ved 650 Hz. Opefter deles der stadig passivt.  Det er dog nu noget mere simpelt. De to mellemtonedomer er serieforbundet, så varietrafoen er væk. Det giver 12 ohm, men samme følsomhed - altså omkring de 97 dB. Passer perfekt samme med diskanten, der har samme følsomhed.

Reultatet er absolut hørbart. Der skal stadig eksperimenteres lidt. Men lyden er langt mere åben og  især stemmer står mere præcist i lydbilleder. Et skridt i den rigtige retning.