Avatar

Under udarbejdlse

Pladespilleren.dk    

Purifi og Bliesma. Et tre-vejs system med Purifi basser samt BliesMa beryllium domer.                                                              

Senest opdateret 12. januar 2023

____________________________________________________________________________________________________________________

 
Så skal der bygges igen! Det et solide Magico kabinet er bibeholdt, men ellers er alt nyt!

Magico internt view

De længe ventede 8" basser fra Purifi er nu tilgængelige. Opefter har jeg investeret i de dyre men super vellydende BliesMa beryllium domer. Hver højttaler får et d'Áppolto system med 2 stk. 3" og  en 1,3" i midten. Følsomheden kommer op omkring de 100 dB fra ca. 500 Hz og opefter. Her vil jeg anvende et passivt filter med god komponenter.

Kabinetter er stadig det "gamle" Magico V3 i  krydsfinér. Der kom,er dog nye frontplader på i dobbelt lag massiv ask. Ca. 5 cm. Alle interne kamre i kabinettet er nu forbundet. Den samlede volument er ca. 80 liter. På¨toppen kommer en solid "hat" hvor de 3 domer er monteret, så de peger ned mod lytteren.  


Bliesma w leatherMellemtonen skal virke!

Mellemtonen er det mest følsomme område. Alle ved, hvordan en stemme lyder og det er her øret er mest følsomt. Med andre ord, så skal der satses her. Jeg startede ud med en enkelt Bliesma M74 B-6 3" beryllium dome, men endte op med 2 stk. Denne konstellation havde jeg oplevet hos Michael Zingelberg og med 100 dB følsomhed spillede det fantastisk med hans 3 watt rørtrin.

;ed 2 stk. i parallel rammer jeg 3,4 ohm ved de 3 kHz. Sammen med diskanten opnår jeg den optimale lette afrulning opefter.


Toppen er luften i musikken


Jeg prøvede først Bliesma mellemtone domen med mine Stage Accompany diskanter. Tja .. nogenlunde, men lyden var meget forskellig. Magnetostaten var på en måde for høfligt og glat. Desuden spillede den ikke højt nok.

Ingen vej uden om. Et sæt Bliesma T34 B-4 blev købt. De har også en 28 mm i programmet, men den er ikke følsom nok. De større 34 mm har en følsomhed på hele 97,5  dB /1 Watt i 4 ohm. Det passer super sammen med mellemtonedomerne - 2 i parallel, og delingen klares nemt med et 1. ordens filter. Begge enheder arbejder langt ud over delefrekvensen.

Mere om mellemtone/diskantsystemet længere ned på siden.


Bliesma T34B-4
Bliesma M74 B -6

Nye basser

De "gamle" 6,5" Purifi basser er nu erstattet af nogle større af samme slags. Nærmere betegnet 2 stk. 8" Purifi PTT9.0X08-NAB-02 
pr. kanal. LINK  Nu har jeg altid lavet lukkede kabinetter, men var i starten lidt fristet af en basreflkskonstruktion. Det ville dog kræve en meget lang port eller et større kabinet, end det jeg har til rådighed.

Så igen et lukket system på ca. 80 liteer med en beregninet Qb omkring de 0,6 og Fb på ca. 35 Hz. Med en let equalisering nedefter via mit Ground Sound filter kan der sikres rigeligt med bund. Ellers kan jeg nemt supplere med min subwoofr under ca. 40 Hz.

Der er blevet arbejder en del her i Julen og hen over Nytår.  Hullet til diskanten er lukket i de "gamle"kabinetter. Der er fremstillet en 5 cm tyk frontplade i massiv ask. Den inderste er lidt mindre, så der er "plads" bag enhederne.

Purifi front w routerPurifi box wiht wires outPurifi 8 inch on table
Overfræseren på arbejde i det hårde asketræ. Nu klar med forsænkede huller. Dæmpemateriale og kabler er klarPurifi 8" bassen i forhold til en CD.


Purifi box with GaiaaPurifi Gaiaa feet boxPurifi first trial w one dome
Der er monteret IsoAcoustics Gaia 1 under højttalerne. Denne type fødder er beregnet til højttalere op til 100 kg.Her et andet kig på de meget effektive dæmpefødder fra
IsoAcoustics.
Første forsøg. Kun med en enkelt mellemtone dome. Frekvensområde til ca. 8 khz. Der deles ved 600 Hz aktivt.

Der har kort været lyd igennem. Primært for at vurdere bunden. To stk. Bliesma mellemtonedomer agerer "fuldtoner" over 600 Hz, hvor der deles med et 4. ordens filter. Selv om den øverste top mangler, lyder det absolut lovende, men der skal måles og korrigeres, inden det hele falder på plads.

Mellemtone og diskant


På toppen af kabinetter kommer der en løs "hat". En ret tung topkasse fremstillet i massiv 4 mm ask og igen med en dobbelt 50 mm front, hvor de 3 domer peger skråt ned mod lytteren. Det hele places på tynder stykker af Sorbothane, så evt. vibrationer fra baskabinettet (der er ikke nogen!) ikke forplanter sig op i systemet.
 
Bliesma domes in hatDesign

Når en så stor højttaler skal stå i en almindelig stue, må det gerne se lidt pænt ud. Det så nu lidt lettere du på papiret end her i virkeligheden. Måske der skal findes en lettere løsning senere.

De 3 domer er forsænket i hver deres frontplade dækket sf sort skind. Herefter de 3 plader fæstnet på fornpladen, der sidder vinklet nedefter på "hatten". Internt anvendes der solid core sølv med felfonisoring. Indgangsbøsninger er WBT Nex Gen og visse steder anvenes LC Audio forsølvert kobber med teflon isolering.


I rummet bag domerne placeres det passeive delefilter. I første omgang deles der aktivt bed ca. 600 Hz ned til basserne. Mellem de to store domer og diskanten i midten deles der passiv med et 1. ordens filter ved ca. 3.000 Hz. Senere skal der eksperimenteres og måles. 

Det er også tanken, at der på et tidspunkt skal laves et passivt 2. ordens filter omkring de 600 Hz, BliesMa domerne skal så ikke have signal via det aktive filter. Med lidt held og en passende impedanskorrektion vil mellemtonerne selv rulle af nedefter frq ca. 450 Hz, så der skabes et 4. ordens akustisk filter.
Delefilteret er opbygget med kobberfolie kondensator fra Jensen samt Mundorf Supreme Silver Gold in oil. Spolern skal på et tidspunkt også skiftes til noget bedre.