Avatar

Pladespilleren.dk

Triple TeXtreme - Nyt "reserve" højttalersystem.

SB - Satori TW29TXN-B-8 – TeXtreme dome – Black . kr. 1900,-  (Frequence)

SB - SatoriI 5" MW13TX-4 TeXtreme Cone Woofer - 8 ohm – kr. 2100,-  (Frequence)

Senest opdateret 31. oktober 2023

____________________________________________________________________________________________________________________

 
Textreme og purifiDet sker, at mine hovedhøjttalere skal bygges om, eller at der skal bygges nogle helt nye. Man kan ikke være uden højttalere i en måneds tid eller mere. Derfor købte jeg for ca. 4 år siden et sæt mindre ProAc stander højttalere.

De spillede absolut fremragende, men alligevel lidt af en falliterklæring at spille på et "færdigt system".

Jeg gik så i gang med et mindre 2-vejs system.

Det har set noget forskelligt ud hen ad vejen, men må nu siges at være "færdigt". I første omgang var det et hjemmelavet højt slankt kabinet, men pludselig kom min ven Daniel forbi med et sæt Horslet kabinetter med stort set samme dimensioner. Kabinetterne var i mørk kirsebær. Ikke lige min smag, så de blev malet hvide og efterfølgende kom der hvid plastfolie over det hele. Fronten er en stor massiv sort 22 mm MDF plade. Internt er der et separat kabinet til diskanten, hvilket dog ikke betyder noget, da den er lukket på bagsiden.

Kabinettet er kun 16 x 32,5 x 110 cm (BDH) - alle mål udvendige incl. forplade og fødder. Med andre ord et absolut lille stuevenligt kabinet på ca. 28 liter netto.  Som det ses her til højre er det noget mindre end mit større system med Purifi basser og BliesMa domer.

Oprindeligt var det meningen, at bruge nogle 5" SKO 165 fra Peerles, men så kom min ven Jens forbi med et par SB Acuostics Textreme.


De nye SB Textreme 5" var helt afgjort fristende, så jeg koblede mig på et køb hos HifiCentrum i Odense.  Som det ses af billedet blev de i første omgang sat sammen med en lille Tang Ban Be dome. Aktivt filter ved ca. 2 kHz. Fint nok, men det kunne bliver bedre.

.

Her lidt mere om de benyttede enheder:


Textreme 5 inchTextreme 5
Textreme enhederne har den specielle fletede kufibermembran. Let og stabi. Neodym magnet og god udluftning bagtil Frekenvesgangen lader ikke meget tilbage at ønkse. Med en Fs på 40 Hz er det ikke sub-woofer enheder, men heller ikke ventet. Til gengæld rækker de langt op uden unoder. Næsten en fuldtone!

Textreme domeTextreme dome frekv
Samme kulfiber matreiale i den lille 29 mm dome. Igen med neodym manget og beskyttelsesgitter.Frekvensgangen for domen fejler bestem t heller ikke noget. Rækker pænt lang ned og opfører sig pænt gennem hele frekvensområdet. Kun en enkelt lille pukket over 20 kHz. Freragende!

En overgang kiggede jeg på SBs beryllium domer, men hvorfor ikke Texteme, som jo passer sammen med de små 5"? Sådan blev det. En ny ordre af sted til HifiCentrum/Frequence. Absolut nogle gedigne enheder. Som det ses af ovennævnte passer de nærmest perfekt sammen. Et 1. ordens filter kunne måske være fristende, men jeg har valgt en anden løsning

Textreme med hundDiskanterne kører med et passivt 2. orden sfiltr. ca. 5 uF med parallelkobling af Julia og Mundorf kvalitetskondensatorer og en 1,2 mH foliespole i parallel. Ingen impedanskorrektion. Det giver en delefrekvens omkring de 2 kHZ, hvilket en måling bekræftede.I bunden anvendes der så et aktiv 2. ordens filter via mit Ground Sound digitale filter. Her er det så nemt at justere ind til de to områder passer. Den passive deling i toppen for at undgå en 2 x digital konvertering af mine analoge kilder. Det bruger jeg også på mit store system og har fundet ud af, at det fungerer.

På et senere tidspunkt kan det tænkesm at jeg laver systemet 100 % passivt og lægger filteret ind i højttalerne.

Der køres med et underdæmpet basrefleks system. Det giver et output ned til ca. 50 Hz. Herunder tager min Martin Logan su over, men de kan faktisk klare det fint uden.

Lyden er åben og glat. De små 5" har en fremragende opløsning i hele det vigtige mellemtoneområde. Der leveres en form for bas, når der spille Yelleo eller andet med god bunder. Her hjælper det med ca. 800 Watt og aktiv drift. Textreme domerne skuffer ikke. Masser af detaljre og ikke umiddelbart meget at savne i forhold til Be-domer. Faktisk hænger det hele fremragende sammnen.

Det skal dog lige bemærkes, at SB TeXtreme ikke er billige enheder. Total er der  for ca. 12.000,- kroner og så er kabinetter, filter og fødder m.v. ikke talt med.


Resiætatet er blevet et absolut godkendt  "reserve" system, som jeg kan holde ud at lytte på i en måned eller to
Textrme hojpasfilter.
TILBAGE til Højttalere