Pladespilleren.dk
Opdateret 31. januar 2013
________________________________________________________________________________________________________________
Widea Lab - Aurender s10 - Reference Music Server
Pris ca. 46.000,- dkr + nødvendig iPad til fjernbetjening.
Dansk forhandler: AVA Group A/S (VITUS Audio).
For bare et år siden vidste jeg ikke hvem Widea Labs og Aurender var. Min fokus var afgjort mere på de analoge aftastere. Men jeg skulle blive klogere. Aurender er et ultra seriøst sydkoreansk firma, hvor medarbejderne bag har haft mere end 10 års erfaring med fremstilling af PC'er. Aurender s10 var tidligere topmodellen, men i dag har Widea Labs udvidet programmet med to noget dyrere udgaver. Der er s10A, som kun har USB ud – ca. 40% dyrere end S10. Den netop introducerede topmodel er w10. Den indeholder 2 x 3TB HD og 264 GB SSD. Der er tilkobling for extern clock og bedre USB ud – koster ca. dobbelt så meget som s10. Aurender virker som et meget seriøst firma, og det skulle ikke undre mig om vi fremover også ser andre produkter fra dem. Medie streamere er der efterhånden en del af på markedet. Enhver stor producenter med respekt for sig selv smider en sådan på markedet. De mest kendte er nok Meridian og LINN. Basalt kan det jo løses med en god PC og en NAS koblet til det trådløse netværk og med en eller anden form for software - f.eks. Foobar eller JRiver. Lidt lettere bliver det med f.eks. Logitech eller Sonos, der har en færdig pakke med styring og det hele. For de inkarnerede PC-freaks er det sikkert ikke noget stort problem at lave en dedikeret PC eller MAC kun til lyd. Der findes flere artikler på nettet, som beskriver hvordan det gribes an. Komplet med super strømforsyninger, passiv køling, SSD drev og de fornødne drivere, der sikrer optimal gengivelse. Jeg er ikke i tvivl om at det virker, men har ikke tålmodighed til det. Har forsøgt mig med lyd via min PC med SSD disk, men løb hele tiden ind i tidskrævende problemer, som jeg hverken har tid eller løst til at finde ud af. Vil hellere sætte 10 pladespilleren op eller bygge en rørforstærker, end rode mere med PC og underlig software. Med Aurender s10 har jeg fået nogen til at løse alle problemerne og så mere til. Det vil jeg og andre gerne betale for. Netop derfor har en færdig streamer sin berettigelse, for her er det hele løst for dig. I Aurender s10 er det løst rigtigt godt og der er tale om et hifi produkt, ikke noget der ligner en PC i forklædning. På trods af at folkene bag Aurender har gjort det godt, kan det alligevel være lidt kompliceret at sætte et komplet streaming system op. Der SKAL være et trådløst netværk (WiFI) og musikken skal ind via PC’en hvor den rippes i det format man nu foretrækker (Jeg bruger dbPoweramp og ripper til FLAC eller WAV). Du kan ikke bare tage din Aurender s10 med til en kammerat og prøve - i så fald skal den sættes op til det nye netværk, hvilket næppe vil være umagen værd. Det samme gælder din iPad som også skal opstilles til det andet netværk. Således er der tale om en dedikeret hjemme løsning tilpasset dine forhold. |
Udseende
Det er en absolut fordel at Aurender S10 ligner et hifi produkt. Hvis man går op i udseendet og gerne vil have pæne ting på hylden, så er det i den lækre ”må ha’” kategori. Fysisk ligner det en lille solidt bygget effektforstærker med langsgående køleplader på hver side. Det bliver let varme, men ikke på nogen måde voldsomt. Fronten dækkes af et kæmpe oLED display med 3 indstillinger. Enten kan man få dobbelte VU-metre i gult eller blåt design (Accuphase eller McIntosh). Alternativt vises hvilken CD og track der er valgt i form af et løbende display (lysavis). Samtidig vises digital opløsning og samplefrekvens - f.eks. 24 bit / 192 khz. Om ønsket kan displayet også helt slukkes.Til højre er der 4 betjeningsknapper. Jeg vil kalde det nødbetjening da denne reelt foregår vi Ipad’en. Der er play og pause samt næste og forrige track. Til venstre er der en afbryder eller mere korrekt stand by funktion. Reelt bør S10 være tændt hele tiden.
Bagsiden har den obligatoriske netbrønd/afbryder samt 4 digitale udgange. Der er 2 x USB, som også kan benyttes til opkobling på extern HD eller NAS, samt balanceret AES/EBU og spdif koax. Herudover er der en Lan bøsning for tilkobling til netværk. Alle stik og bøsninger er af fornem kvalitet.
Som det ses på billedet står Aurender s10 oven på DAC’en. Jeg havde dem i første omgang adskilt, men finder denne løsning bedre, da kablerne kan gøres kortere. Desuden er der ingen mekaniske problemer, da der anvendes Black Diamond Racing cones mellem apparaterne. I bunden ses cones og Black Diamond Racing kulfiberpladen der afkobler mod hylden.
Signalkablet fra DAC til forforstærker var Jorma No. 1 balanceret samt et Mundorf silver/gold med linolie/silke isolering og Furutech XLR stik. Efter at have prøvet lidt med begge, blev sidstnævnte foretrukket i dette set-up.
|
Aurender s10 lagrer filerne på en 2TB harddisk samt en 64GB SSD disk. Filerne køres over på SSD disken, når de vælges og afspilles herfra. Herefter går hard disken i dvale, hvilket sikrer minimal elektrisk og akustisk støj, mindre slid og i sidste ende et langt liv for harddisken. Intern er der også et dedikeret digitalt lydkort (fremstillet af Aurender) samt flere strøm- forsyninger - både switch mode og analoge. Sidstnævnte til de lydmæssige kredsløb som f.eks. lydkortet. Fronten domineres af et avanceret OLED display. Kommunikationen med s10 sker via WiFi nemtværk og en iPad med Aurenders eget software. s10 leveres altså uden fjernbetjening og kan kun betjenes med i ipad - iphone eller andet duer ikke. Her ser jeg bort fra de få knapper på fronten, som dog kun kan starte og stoppe i en allerede valgt plade. På bagsiden finder man 4 digitale udgange. AES/EBU balanceret, SPDIF koax og to stk. USB. Herudover er der en LAN forbindelse og netbrønd. Der er kun digital ud - ingen analoge udgange. s10 skal således bruges med en egnet DAC og meget gerne den bedste du kan finde. Fysisk ligner s10 en solidt bygget effektforstærker med langsgående køleplader på hver side. Den bliver let varm, men ikke på nogen måde voldsomt. Fronten dækkes af et kæmpe OLED display med 3 indstillinger. Enten kan man få dobbelte VU-metre i gult eller blåt design (Accuphase eller McIntosh). Alternativt vises hvilken CD og track der er valgt i form af et løbende display. Samtidig vises digital opløsning og samplefrekvens - f.eks. 24 bit / 192 khz. Om ønsket kan displayet også helt slukkes.
Apple Ipad Principielt plejer jeg at undgå alle Apple produkter, men her var jeg tvunget til at investere i en ipad. Må krybe til korset og indrømme, at den virker fint inden for sin egen verden. Men har man PC, må man være forberedt på problemer. Installation af Aurenders program gik gnidningsløst og det hele fungerede perfekt i et par uger. Men pludselig nægtede ipad'en at fungere - den krævede backup via min PC. Opkobling til PC'en blev mødt med beskeden "denne PC er ikke godkendt til ipad". Jeg vil forskåne jer for alle problemerne, men først efter besøg på diverse ipad fora og Apples egen hjælpeside, lykkedes det at får gang i dyret igen. Det er præcis sådanne problemer der ellers har holdt mig langt væk fra PC baseret lyd. Men når man bliver tvunget til at blande PC og MAC/Apple, må man nødvendigvis indstille sig på vanskeligheder. Når alt det er sagt, så må jeg til gengæld også sige, at det var besværlighederne værd. Aurenders ipad applikation virker perfekt. Der er styr på det hele og der opdateres automatisk. Søgfunktioner og den generelle navigering går som en leg. Det hele er intuitivt og det har aldrig været lettere at få adgang til min musik. Når dette skrives ligger der ca. 3.000 CD'er på min s10 og en 50 HD plader. Harddisken er kun omkring 40% fyldt op, så der er masser af plads at gøre godt med. Jeg vil ikke beskrive det hele, men ud over en fritekstsøgning, kan man søge udelukkende på 24 bit filer eller ny musik inden for de seneste 14 dage. Det skal dog ikke nødvendigvis være 14 dage, for i opsæningen kan man selv betemme i hvor lang tid musikken er "ny". Et af de få problemer jeg stødt på var ved download af en 24 bit/96 khz plade, som allerede var i min samling. De to plader blev lagt sammen til een. Herefter blev hvert nummer lister 2 gange - hhv. den gamle og nye version. Man kan dog komme ud over problemet ved at navngive pladen med en nyt navn - f.eks. "Dark Side of the Moon - 24 bit".
Med opkobling via USB til DAC2X viser displayet øverst til venstre at der køres asyncront og via XMOS clocken i dac'en. Til højre ser man at det er 24/192 og wav der afspilles.
Lyden - starten Efter alle de mange tiltag kan man så spørge, om det har resulteret i noget rent lydmæssigt? Svaret er et absolut JA – det her er ikke blot fin indpakning og design. Men der er mere til dette svar, for så simpelt er det jo ikke. Aurender s10 spiller ikke alene, den skal have en DAC og nogle kabler. DAC’en vil naturligvus have betydning for den endelige lydkvalitet. Selv om der i dag findes masser af gode DACs til overkommelige penge, så er det næppe mange, der sætter en ca. 50.000,- kroners medieserver sammen med en 10.000 kroners DAC. Jeg går således ud fra, at man kombinerer med en DAC (og øvrigt udstyr) der passer til kvaliteten fra Aurender s10. Det fortjener den afgjort. Jeg har gennem nogle år kørt med EMM Labs DAC2. Den er siden blevet opdateret til seneste version DAC2X. Kombinationen af EMM Labs og Aurender passer ikke blot desingmæssigt, men også elektrisk og lydmæssigt perfekt sammen. Men hermed har man også en kombination inklusiv kabler og den nødvendige iPad, svarende til prisen for en god familiebil. Mange penge for noget der ”bare” skal spille digitale filer. På den anden side ligger min analoge afspille kæde i samme pris/kvalitets klasse og jeg lytter til MEGET musik. Jeg vil ikke bruge meget tid på den gamle ”hest” omkring digital kontra analog, men reelt er der her to signalkilder, som man kan tillade at holde op mod hinanden. I lang tid har jeg lyttet til CD og digitale filer via min DAC tilkoblet et Sonos system, samt CD fra mit Meridian løbeværk (AES/EBU) og lidt HD filer fra en PC med SSD drev. Det hele har fungeret fint og jeg har ikke savnet noget … men så kom Aurender s10 på banen. Spdif blev kort prøvet, men hurtigt erstattet af en AES/EBU forbindelse. Der blev prøvet forskellige kabler og jeg endte op med et DIY på ca. ½ meter konstrueret af fladvalset cryogenbehandlet sølv med bomulds isolering. Absolut fremragende lydkvalitet, både på rippede CD filer og downloaded HD materiale. USB forbindelsen virkede ikke i første omgang, men hvorfor bekymre sig om det? Det hele virkede perfekt og jeg nød musikken. Først og fremmest var hele lydbilledet mere stabilt. Al ting stod fast på sin plads i lydbilledet uanset niveau og kompleksitet. Der var en umidelbarhed over det hele. Det flød ubesværet og mindre presset nærmest som om hele anlægget havde fået mere overskud og transparens. Samtidig var musikken mere involverende og direkte ud af højttalerne. Gamle travere fra Dire Straits eller Nora Jones fik pludselig nyt liv. Der var en nerve og en tilstedeværelse, som jeg ikke tidligere har oplevet. Forsøg med at sætte CD'en i mit Meridian drev og sammenligne faldt afgjort ud til s10s fordel. Direkte fra CD savnede musikken timing og den flød ikke ubesværet. Det lød som om musikken nødtvungent blev presset gennem kablerne og ud i højttalerne. HD filer blev hentet – primært fra HD-tracks, men også fra B&W og Linn. Man skal ikke stirre sig blind på teknikken, for også her er der stor forskel. Men ind imellem er der afgjort nogle perler. Channel Classics har lavet end del fantastiske SACD plader, som jeg desværre ikke kan afspille lige p.t.. Men jeg dowloadede en fremragende Mahlers 2. fra HD Tracks i 24 bit / 88 khz. Jo - der var det kæmpe rum og et lydbillede der fik højttalerne til at forsvinde. Præcis som jeg ofte før har oplevet det via gode SACD afspillere med disse plader.
Bagsiden med opkobling til DAC. Analysis Plus netkabel, DIY AES/EBU kabel, Kimber USB og Lan. Kimbers USB ag - USB kabel med sølvledere og polyethylen isolering. - LINK
USB – endnu bedre!
I min verden er USB noget man bruger til sin PC, men jeg skulle blive klogere. Et lidt bedre end stanard USB blev prøvet mellem s10 og DAC2X - og så var der hul igennem – i den grad.
Forskellen er umiddelbar. Med det første kabel (no name billigt) blev lyden måske lidt mere diffus og med lidt mindre kant. Til gengæld voksede lydbilledet i både dybde og brede. Det hele stod tredimensionelt og umiddelbart lækkert i lydbilledet og virkede mere lettilgængeligt. Det var langt nemmere at lytte igennem elektronikken og musikken kom mere til sin ret. USB i forhold til AES/EBU i min opsætning giver en større sammenhæng og selvfølgelighed. Det hele blødes op, bliver mere naturlig og letflydende, ubesværet. Via mine Beyer Dynamics T-1 hovetelefoner høres det om muligt endnu tydeligere. Lyden ligger lidt længere uden for hovedet og AES/EBU lyder i direkte sammenligning let kantet og pågående. Absolut stadig godt, men ingen tvivl om at USB alternativet er det mest musikalsk befordrende. Nu havde jeg ikke investeret 1000 vis af kroner i USB kablet, men bare taget et fornuftigt udseende fra hylden - gennemsigtigt med synlig kobberskærm. Næste skridt måtte så blive et ”godt” kabel. Alligvel viser det, at uanset et dedikeret lydkort, som behandler de digitale signaler nørmest perfekt, så er den direkte vej via USB den optimale. Det bliver denne opkobling jeg fremover vil anvende - ingen tvivl om det.
Et nyt USB kabel blev bestilt hjem. Budgettet var ikke lige til megadyre kabler, men et Kimber USB-Ag med sølvledere og polyethylen isolering blev bestilt hjem. Heldigvis ikke så dyrt i ½ meters længde. Igen et skridt i den rigtige retning. Det store lydbillede blev hvor det var, men det hele fik også noget mere fasthed og især de dynamiske aspekter kom bedre til deres ret. Det er ud fra denne sidste kombination jeg bedømmer lyden. Ikke uden tanke på at et bedre USB kabel, måske kan rykke kvaliteten endnu et par skridt op?
Herudover er der også muligheden for DSD filer fra PC direkte til DAC2X … men det er en helt anden historie.
|
RETUR til TEST-siden RETUR til FORSIDEN