AvatarPladespilleren.dk

Opdateret den 9. januar 2018


Stereoanlægget - hvordan og hvorfor

 

Denne side omhandler primært pladespillere og det der forbindes med afspilning af de gode gamle LP'er. En kort begynder omtale kan du finde HER. Men der skal jo mere til før du kan spille. Som minimum en forstærker, to højttalere og en masse kabler. Det findes i mange forskellige prisklasser. Forhåbentligt med tilsvarende bedre lydkvalitet, jo mere du investerer i grejet. Jeg kan ikke give nogen svar på, hvad DU skal købe, bare komme med lidt almen viden og råd til, hvordan man sætter tingene sammen og får det til at spille.

 

Hvad skal det koste?

Her vil jeg dele det op i nogle basale grupper - meget primitivt. Køber man brugt kan man selvfølgelig være heldig at få mere for pengene. Priserne er uden pladespiller/CD-afspiller/Streamer m.v.:

A - Begynder/teenager anlæg - 2.000 til 6.000 kroner
B - Basis mid-fi anlæg - 6.000 til 20.000 kroner
C - Godt hifi anlæg - 20.000 - 60.000 kroner
D - High end hifi - 60.000 til 150.000
E - Super high end hifi - 150.000 til ... spørg ikke!

For de fleste vil det dog nok være grupperne A og B, som er de spændende.

 

Det vil jeg ikke komme ind på!

Surround, TV, digitale lydkilder (cd, nas, netværk, dvd m.v.) samt PC baserede lyd-anlæg, vil jeg ikke skrive om her. Andre ved sikkert en masse om dette og brænder for det. Selv om jeg har  en absolut high end medieserver, digital afspiling via TIDAL og trådløst netværk, er det ikke noget jeg brænder så meget for, som LP og optimering af lyden fra pladerne.

Er du (guderne forbyde det) i besiddelse af et såkaldt "BILKA anlæg" eller det meget opreklamerede Bose, så er alt håb ude. Du er måske tilfreds med et gammelt mini anlæg fra 70'erne. Helt fint, for vi stiller ikke alle sammer krav, men kvaliteten i den slags anlæg er ofte så dårlig, at hvilken som helst pladespiller vil lyde som alt andet. Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Det gælder også her. Du kan udmærket tilkoble en pladespiller og måske også få det til at virke, men i sidste ende vil det rent lydmæssigt være spild af penge.

God musik kræver et godt anlæg!

Det skal du bruge.

Jeg går ud fra du har signalkilder. Altså en pladespiller og evt. en cd-afspiller. Måske endda en gammel cassette eller spole båndoptager. For at få det til at spille, skal du bruge:

Et godt lytterum - VIGTIGST af alt!
En forstærker
To højttalere
Signalkabler og højttalerkabler

Lytterummet!

Lytterummet og den måde du placerer dine højttalere skal og må absolut ikke undervurderes. Store bare flader, fliser, bare gulve og masser af beton, lyder hårdt. Vi kender alle klangen af badeværelse eller i en kirke. Det ønsker du ikke i din stue. Gode tykker tæpper, masser af bøger langs væggene (eller LP’er), tykke gardiner er absolut at foretrække. Højttalerne er sjældent tjent med hænge på væggen og slet ikke oppe under loftet. De skal ned i ørehøjde i forhold til når du sidder ned. Diskanten skal være ca. 80-100 cm. over gulvet.

Forstærkeren.

Din forstærker skal have en såkaldt RIAA. Altså en indgang for pladespiller.

Hvor starter jeg?
Find ud af dit relle behov. Skal du "bare" spille musik i baggrunden og spiller du ikke særligt højt? I så fald stiller det langt mindre krav både til kvalitet og hvor stor effekt du har behov for. Men vil du seriøst have et anlæg, hvor du kan sætte dig ned og fordybe dig i musikken, så skal der nok lidt mere til.  
Find også ud af, om du har den fornødne plads til højttalerne. Skal de stå på gulvet og hvor store skal de være. Er det dig eller fruen i huset der bestemmer? Find et fornuftigt kompromis, så i begge kan leve med det*. Selve forstærkeren og resten af anlægget fylder også en del, så sørg for det kan placeres hensigtsmæssigt, så du ikke skal have lange kabler rundt i stuen.

* Jeg plejer at joke med, at højttalerne skal veje mere end kæresten - ellers er de for små!

Hvad koster det?
Som med alt andet her i verden, så får man ikke meget gratis. Men elektronik er blevet billigere - faktisk meget billigere. En god lille stereoforstærker kan fås for et par tusinde kroner. Brugt sikkert for det halve. Et alternativ i den billigere ende er de små såkaldte "digitale" forstærkere, der yder en 10-20 Watt pr. kanal. Reelt er der ikke meget digitalt, men lad os springe teknikken over.

Nyt eller brugt?
Som nybegynder kan det være svært at købe brugt. Hvis ikke du ved noget om det, bliver du nemt snydt. Hvem skal hjælpe dig med opsætning og vejledning, hvis noget går galt? Du kan være heldig og ofte får man mere for pengene brugt. Det hjælper dog ikke meget, hvis det det forkerte du får investeret i.
Køber du nyt hos en forhandler, kan du få vejledning og hjælp. Desuden kan du også få råd til opgradering hvis du hen ad vejen vil have noget bedre.

Hvad har du i forvejen?
Mange ældre receivere eller forstærkere har en indbygge RIAA-forstærker. Flere af dem endda også en indgang for MC-pickup. Har du en sådan er du nogt bedre stillet og kan i det mindste få pladespilleren koblet til.

Mange har slået sig på surround og har en sådan forstærker. Den kan da bruges til stereo og vil ofte være helt OK. Det er dog ikke helt rigtig hifi og de færreste har indgang for pladespiller.

Tilslutning af pladespilleren
Din pladespiller kommer ud med et kabel påmonteret to phonstik samt et løst afisoleret stelkabel (Rega er lidt anderledes - de bruger ikke stelkabel). De 2 stik forbindes til en RIAA eller MC indgang (afhængig af din pickup). Du kan IKKE sætte en pladespiller til en linieindgang - f.eks. CD eller TUNER.

... mere følger.

 

   Retur til FORSIDEN