Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Kina Pickup - verdens billigste? 

Forhandler: Aliexpres - pris ca. 130 + moms og afgifter - ialt kr. 319,-

Seneste opdatering 17. januar 2022Hvor billigt kan det gøres og virker det?

Kina pu og headshellSom mange andre har jeg købt en del spændende ting fra Kina. Det er lidt som at spille lotto. Nogen gange er der gevinst, men der kan også være nitter imellem. Jeg fik et fint kabel med fornemme stik, men desværre havde de glemt at lodde alle lederne internt, så der var intet signal. Et andet kabel var forbundet forkert internt, så det skulle også lige loddes om. .
Fik på et tidspunkt et ”mikro osclloscop”. Tja, mikro er det! Skærmen er nok på størrelse med et frimærke og det er helt umuligt at anvende til noget.
For et par uger siden blev jeg så fristet. En super MM pickup incl. headshell. Kun 136,- kr. fordelt med 98,- til pickuppen og kun 35,- til huset. Levering 3 kroner. I alt 136 kroner! Det kan nok ikke gøres meget billigere. Pakken ankom forbavsende hurtigt, dog ikke til mig, men til toldvæsenet! Det sker ofte og jeg betaler så hvad det koster. Men her blev den billige pickup pålagt 23,- kroner i moms, samt de obligatoriske 160,- i administrationsgebyr. Jeg ved ikke hvordan de kommer til de 23,- kroner, men jeg brokker mig ikke. Totalt var den billige pickup nu lige pludselig ikke så billig mere. Totalpris kr. 319.- kroner.

Her lige specifikatonerne for det fine headshel – I får det på engelsk, for den fulde nydelse::

Universal phono turntable headshell, suitable for various phono.
Made of high-quality metal material, durable, firm and has a long life time.
Designed by the professionals, this lightweight and durable headshell is long-lasting.
Easy to use, the simple design of the headshell allows you plug it into most turntables.


… og så lige selve pickuppen:

This cartridge stylus is designed for Turntable Record Player with excellent clarity and detailed performance.
Easy and convenient to use and install.
The basic mounting accessories are provided to you, easy for installation.
Universal mounting holes for all types of pick-up frames.
Fixed hole distance of recording head: 12.5 mm (measuring center distance of two holes). There are four wiring marks at the end of the singing head: R+, R-, L-, L-.
The wiring color of the end of the record player is: r + = red, R-= green, L + = white, L-= blue.


Specifications:

Output Voltage 4.2mV
Frequency Response: 20Hz-20Khz
Two-channel separation: 1kHz/10kHz : 24/15dB
Tracking Force: 1.5g-2.5g (Can be adjusted according to your requirement)

Tja, men må da sige, at de vejleder godt, men umiddelbart mangler der nogle data. Ligner en konisk nå på alufane og ud fra nåletrykket nok ikke det blødeste ophæng.

AT3600LMysteriet er løst?

Søgen på nettet og andre steder afslørede, at dette nok er en Audio Technica AT 3600L - eller en meget nøjagtig kinesisk kopi. Prisen for pickuppen på Amazon er 27 US$ plus fragt og afgifter. Altså næsten det dobbelte af hvad kineserne tager incl. headshell.

Pakke fra Postnord!


Forbavsende hurtigt efter betaling af moms og afgift, lå pakken på bordet. Et pænt headshell og en lille pickup. Sidstnævnte har et Audio Technica logo på fronten, men jeg tvivler. Nok en kinesisk kopi. I æsken medfølger 2 små unbrako bolte og passende møtrikker – fint! Det separate hus ser umiddelbart gedigent ud – sort og med 4 forholdsvis lange kabler. Man kan ikke forlange mere for 35,- kroner!


Monteringen gav lidt problemer. De små kabelsko på kablerne i huset passede ikke lige på pickuppen. De måtte udvides noget og selvfølgelig knækkede stikket af. Umiddelbart bør man skifte de 4 kabler ud til noget bedre (hvilket nemt kan koste mere end pickuppen).. Men ellers gik det nemt.

Pickuppen blev monteret og sat til de anbefalede 2,0 gram. Den blev prøvet i arme der koster flere 100 gange mere end pickuppen, men det er, hvad jeg kan tilbyde den!

Kina picku i rillenLyden af en billig pickup

Umiddelbart tænkte jeg lidt hen ad den lille Audio Technica AT95SH eller en god Ortofon 2M Blue, alternativt min gamle Suhre V15 IV, men nej. Det her er langt mere basalt, og reelt må man være glad for at der kommer lyd ud og at det er i stereo. Faktisk også ret behagelig lyd, lidt afrundet og uden alt for mange detaljer. Toppen kunne dog virke noget gjaldende, hældende mod det let metalliske. Strygere stod fremhævet og bunden noget tilbage i lydbilledet. Der var ikke meget dybde eller bredde. Det hele ligger nærmest i front med højttalerne. Men alligevel – lidt imponeret. Der var lyd igennem, og i stereo!

Den første plade var en gammel kending: Supertramp / Crime of the Century. Her i en Mobile Fidelity presning. Det første jeg bemærkede var en tydelig "needle chatter", altså en mekanisk lyd fra selve pickuppen i rillen. Trods 2 gram nåletryk hoppede den let i rillen, men sporingen var OK. Lyden er noget kompakt og der mangler detaljer i bund og top. Det værste er at det hele roder lidt sammen, der er ikke nogen definition og fornemmelse af dynamik. Bunden er nærmest fraværende og rum samt præcision i lydbilledet kan man glemme alt om. Men den spiller stereo og er faktisk forbavsende fri for nålestøj. De koniske nål, må skøjte hen over det hele.

Næste plade var nyt musik i form af Billie Eilish /Getting Closer. Nummeret har en helt speciel dyster nedtrykt stemning, men den går lidt tabt med Kina pickuppen. God nok er der ikke så meget støj, men det skyldes i høj grad at hele overtonespektret er trykket godt og grundigt ned. Heller ingen betninger af "s" eller "t"-lyde. Igen fordi de nærmest bare forsvinder. Altså en form for undladelsesfejl. Det gør det hele meget lidt interesant. Med bare en god MM som Ortofo Black LVB lukket lydbillet op igen og man kan høre smerten og det melankolske i hendes stemme. Flere af mine vnner bryder sig ikke om denne plade. Den er nok for dyster og tilbagelænet for mange, men jeg synes den er genial.

Kina alterantiverEndelig kom så turen til lidt god gammel jazz. Oscar Peterson Trio / We get Requests. Selv om pladen visse steder er overstyret er det tale om en fremragende optagelse. Sele med denne billige picku kunn jeg ikke lade være med at nyde musikken. Vipped med foden og glemte lidt hvad det hele gik ud på. Jo, højre venstere stod fint og der var den ægte dobbelte mono lyd fra dengang. Men efter skiftet til en af mine ældre MC pickupper var der ikke noget at tage fejl af. Lyden via den billige pickup er trykket og dæmpet. Der mangler ludt og detaljer. I længden er det tærttende og man mister ldit lysten til at høre en ny plade. Ikke godt, når nu man holder af god musik.

Konklusion
.
Hvis man lige finder sin gamle Lenco, Pioneer eller Akai pladespiller ned fra loftet og skal bruge en pickup. Så ja måske noget at starte op med. Men ellers kommer man meget længere med en god AT95 til få 100 kroner mere, eller en Ortofon 2M Red eller 2M Blue. Alternativt en brugt pickup, der sikkert kan fås for samme beløb som Kina modellen. Denne kineiske kopi af en Audio Technica virker, men lyden er ikke særlig god. Det bedste man kan sige om den, er, at den spiller stereo og at den ikke laver nogen egentlige mislyde. Til gengæld er der en mængde information, den slet ikke får med op af rillerne. Ikke lige en pickup jeg kan anbefale.

 I startens spugte jeg "Hvor billigt kan det gøres?" ... Svaret må blive; "For billigt". Spæd lidt til og køb en bedre pickup, eller køb et par flasker god vin og lyt til dine CD-plader eller streaming fra Tidal/Qobuz!
 

TILBAGE TIL FORSIDEN