Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Det tredie besøg hos Frank - fuldtone mk. III  - nu faktisk et 2-vejs system.

Seneste opdatering 25. november 2023


Genbesøg hos Frank - november 2023

Frank3 hojttDer kom lige en henvendlse fra Frank "Vil du komme forbi et nyt lyt. Der er sket en del og nu er systemet faktisk 2-vejs". Jo, selvfølgeli ville jeg beøsge Frank og hans store hunde igen. Fpr de, der ikke har set de foregående 2 besøg fra juli 2001, så kig lige HER. Kort fortalt laver Frank højttalere med 3D printede mebraner m.v. Der er sket en løbende udviklign og det her er faktisk meget spændende.

Selve kabinetterne er de samm esom sidst. En noget anderledes basrefleksafstemning med en 6,5" fuldtone. Membranen er printet, men nu har den fået en struktur lidt inspireret af Fostex. Det er reelt en fuldtone, men den arbejder kun op til 800 Hz, hvor der komme et 1. ordens filter.

På toppen af kabinetterne sidde en noget speciel diskant. Internt gemmer der sig en SB Satori 1" softdone. Den peger nedefter og møder så en 3D printet kegle som har set mange udforminger. Det samme gælder afstanden fra domen til spidsen af keglen, der har være tilpaaset flere gange. Dette diskantsystem er koblet ind med et tilter ved 1.400 Hz. Således faktisk et "hul" mellem de to, men takket være enhederne parametre rammer de hinanden akustisk.

Frenk er som han selv siger det "Helt vild med perspektiv, dybde og et svævende lydbillede". Det man man absolut sige at han har opnået. Højttalerpalceringen gør at lyden komme til at stå flere meter bag dem. Der er absolut døm "rum" her. 

Frank3 Audio NoteSiden sidst er der også sket lidt på elektronikken. Den store 2 x 300 Watt Macintosh forstærker er nu erstattet af Audio Note forforstærker og 2 mono rørtrin med 300B. Der leveres 2 x 8 watt i en single ended kobling, hvilket er rigeligt til højttalerne, der har en følsomhed på omkring de 94 dB.

Rundtstålenede top

Som det ses på billedern er der nu en rundstrålende top. Det virker fint i Franks lyttetrum. Dette nok i høj grad grundet placeringen af højttaler nærmet i midten af lytterummer med plades både foran og bag højttalere. Med de gode erfaring fra diskantsystemer er det næste skridt at gå 100 % rundstrålende. På billedern herunder ses den dobbelte 3D kegle, der skal placeres mellem en opadstrålende mellemtone og diskanten på toppen. I første omgang bliver det helt nye kabinetter. Det vil så vise sig om der er noget at hente ved en helt rundtstrålende konstruktion.

Frank 3 hojttreflektor på aforst
Her holder Frank det første print til bruge for en rundspredende cone til såvel mellemton som diskant. Den dobbelt cone ligger her på forstærkeren. Ledninger er ført igenem op til diskanten. 

Svævende lyd

Jeg har allerede nævnt det. Der er afgjort hul igennem her. Højttalerne forsvinder og man hører lyden flere meter bag de to kabinetter svævende 3dimentionelt (3D print!) i rummet. Den lille Satori diskant er afgjort et positivt tiltag i forhold til de tidligere udgaver af Franks højttaler. Der er masser af detljer og luft opefter. Samtidig hænger lyden forbilledeligt sammen rent tonalt. Kun når det kommer til dynamik, magt og "krop" fornemmer man at der er tale om et mindre system. Musik med enkelte instrumenter, som let jazz, akustisk guitar eller en enkelt kvindestemme står fantastisk flot. Der er nok en grund til, at Frank foretrækker denne form for "let" musik.

Vi hørte også Bob Dylans /Man in a Long Black Coat. Jeg kender dette nummer og har hørt det flere steder. Sidst via et sæt Snell Type A samt selvfølgelig mine egne højttalere. Via Franks højttalere er der ikke helt den magt og ekspansion jeg er vant til. Det er trods alt "kun" en lille 6" og rent dynamisk fmå der forekomme en vil kompression. Magten nedefter og det udbesværede er der ikke. Det står så lidt i kontrast til toppen, som er lige det modsatte.

 

Frank3 pc og dacFrank top spreder
Normal streamer *Frank vie en Arcam streamer. Grundet manglende kabler var det dog  en PC der keverede signalet til en Denafrips Pontus DAC. Siganlet helntes ind via WIFI. Her er kig tæt på højttalerene, hvor man tydeligt ser doppen med spreder. I topkammeret sidder den lille Satori dome.

Woofer og hund
Wppfer pg hund!  I baggrunden skimes en pænt stor subwoofer. Den sagde ikke noget, men tilgengæld var der god lyd i franks store hunde.

Lidt konklusioner

Det er altid spændende at besxøge Frank. Denne gang var der også sket fremskridt. Vel at mækre fremskridt på det parameter, der siger rum og et svævende lydbillede bag højttalerne. Man kan sige, at det som Frank tilstræber i høj grad er llykkedes. Det jeg så savnede lidt var en del varme og fylde igennem melletmoneområdet, samt tikke mindst noget mere magt nedefter, hvor de små højttalere kom noget til kort. Naturligt nok har lyden også lidt svært ved at være direkte, pågående og up fron. Det ligger ligesom ikke rigitgti til den spillefacon, der er prioritret. Kan virke lidt saom elektrostater, der spille bag højttalerne, men ikke komme "ud" i stuen som f.eks. hornhøjttalere.  I sidste ende er det, som for de fleste af os, et kompromis. Små højttlalere eller kæmpe kasser, der fylder hele stuen. Der er godt nok en stor subwoofer, men Frank oplyst, at den kun kommer på, hvis der skal spilles mere hård rock og anden voldsom musik.

Et helt andet parameter er selve signalkilden. Der anvendes en PC som via et USB kabel er forbundet til Denafrips Pontus DACen. Signalet kommer via WiFI. Jeg har flere gang hørt denne løsning op mod en dedikeret streamer og en god kablet forbindelse. Ja, en del dyrere, men også en del bedre. Via Franks anlæg og specielt højttaerne vil jeg tro, der er en del at hente. En pladespillerløsniing vil jeg slet ikke foreslå. Som det typisk siges "garbage in, garbage out". Nu er det her jo bestemt ikke "garbage, for der er en god DAC i sinalvjen. Alligevel vil jeg helt bestemt mene, at der er mulighed for bedre lyd fra starten af kæden.

Takker igen for en hyggelig eftermiddag med både hifi og hundesnak. Er helt sikker på, at der fortsat sker udviklinger i Franks højttalere.

.

 TILBAGE TIL FORSIDEN