Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

München High End 2017

Senest opdateret og rettet 30. maj 2017
München High End 2017 - verdens største messe for high end hifi!  (Del 2)


Her fortsætter omtale af hifi fra udstillingen i München. Meget mere om analoge kilder. I del tre kommer de så lidt af den andet spændende og mærkelige, der var på udstillingen.

Analoge kilder (fortsat fra del 1)         
Evocator pladespiller
AS arm
Acoustical Systems arme, pickupper og headshells m.v. så jeg også for et par år siden. Manden bag er Dietrich Brakemier. 
Programmet fra dette tyske firma er væsentligt udvidet. De viste deres arme på den enorme EVOCATOR pladespiller. Armene er med titanium rør dæmpet internet med olie. Alt er absolut gennemført og med regulereing af VTA ude i selve pickup huset. På billedet Axiom  til ca. 120.000 kr.

EVOCATOR pladespilleren kunne ikke spille her på udstillingen, der var et eller andet som ikke virkerde. På trods af dette overhørte jeg konstruktørens glade budskab, om at han havde solgt to af dem om torsdagen!
  Som det ses er det en særdeles solid konstruktion med hydraulisk dæmpning og stabilisering. Selv pladetallerkenen hviler også i et hydraulisk leje. Pris, vægt og andre detaljer kendes ikke.           
                                                                                               
Luxman PD 171ALuxman er afgjort komme med i gen. Nu har de også en flot klassisk pladespiller i programmer. PD 171A leveres med arm. Eller er der PD-171 AL versionen uden arm, men  med et stort udvalg af færdige baserr til de mest anerkendte arme.

Pladespilleren byder på AC synkronmoter og remdrev af den 5 kg tunge pladetallerken. Hele pladespilleren vejer ca. 24 kg og vidner om en solid og veldæmpet konstruktion.
;obile Fideltiy pickupper
Mobile Fidelity er I dag ikke bare de kendte pladeudgivelser.
Det viste en forholdsvis simpel remdrevet pladespiller, samt 3 mindre MM pickupper i budgetklassen.

Et par MM RIAA forstærkere er der også i programmet. og efter sigende skulle Nelson Pass have haft en finger med i spillet ved konstruktionen.Tri Mai og Triplanar
Triplanar II

Triplanar laver nogle af verdens bedste tonearme.

På udstillingen havde de medbragt flere af de nye, som nu også findes i 10” og 12” udgaver. Jeg fik en snak med Tri Mai, som siden 2003 har stået for produktionen af de lækre og meget alsidige Triplanar arme.

Programmet omfatter flere modeller – f.eks. The Ultimate 2, som er opdateret på flere punkter i forhold til de lidt ældre versioner.

Faktisk fik jeg snakket lidt om opdatering af min egen 10 år gamle Triplanar MkVII. Det vil koste ca. 1.500 US$, men så har man også en arm, der fra ny koster omkring 50.000 skattetyngede danske kroner. Afgjort en overvejelse værd.
Landmesser Audio
Hos Landmesser Audio fik jeg en lille snak med konstruktøren. Han går ind for metal og en god dæmpning af pladespilleren. Det ser man i den solide plint der er opbygget i et multikomposit materiale med stor dæmpning.

Pladetallerkenen på 7 kg er dog lavet af POM (Polyoxymethylen).

Det var nu iførste omgang armen jeg bemærkede. Den har et meget utraditionelt leje. En meget solidt fibertråd sidder i hvad der kaldes et "two axix thread bearing". Armen hænger ikke. Tvært imod disser den meget fast i det vertikale plan. Tråden er strammet med et træk på 80 kg og ved at dreje på toppen af lejet kan man justere stramning samt antiskating. Et meget smart princip
.

Airforce 0TechDAS laver nogle af de meste fantastiske pladespillere. De ligner noget taget ud af en science-fiction film. De gælder ikke mindst den nye topmodel Airforce 0 med ny kæmpe motorbase og tungsten pladetallerken.

Det er konstruktøre bag de gamle Micro Seiki pladespillere, der står bag. Han siger selv, at det er forfinede udgaver af de gamle Micro. På en måde kan man godt se det. Her er der såvel luftleje, som vakuum sug og  pneumatisk afkobling via de store fødder. Dejligt, me også MEGET dyrt.
Mag lev pladespillerGyro SvingHvert år biver der vist nogle ting, hvor fantasien har fået frit spil. Det er godt med en god sund skepseis og her har jeg været med i så mange år, at jeg kun kan undre mig. To af de ting jeg faldt over var Mag Lev og GyroSwing.

Mag Lev fra  Slovenien har været omtalt en del på FaceBook, hvor jeg også har sagt min uforbeholdne mening. Det startede ud som et såkald "kick starter" projekt, hvor mange faldt for designet. En pladetallerken der svæver på et magnetfelt, er en misforståelse. Det ser smart ud, og her på udstillingen kunne man da også høre, at den kunne spille.
Men hele princippet i en pladespiller går ud på at lave lukket "kredsløb". Såvel arm som pladetallerken skal være koblet til plinten. Enten skal denne være tung og veldæmpet eller koblet solidt ti underlaget. Enhver fjedreinde afkobling gør, at den energi der opstår ved afsplning af pladen ikke kan ledes væk. Samtidig vil pladetallerkenen nemt komme i sving, hviklet et let skub til den svævende pladetalleken da også beviste. Som J.C. Verdier også har forklaret det (se mere her på www.pladespilleren.dk) så er en uendelig lav friktion i pladetallerkene slet ikke ønskelig, snarere tvært imod! Nej, de har misforstået det hele!

Lidt det samme gør sig gældnede med GyroSving En pickup skal sidde fast! At sætte den på en lille skive der kan dreje rundt, er også en misforståelse. Det skal bare endnu en fejlkilde og umuligør en korrekt indstilling af sporingsvinklen. 

Tysk arm med lysdiodekorrektionArm med string corrction
Den spcielle Thales arm var også på messen. Kendt for sin konstruktion hvor hovedet drejer efterhånden som armen kører ind over pladen. På denne måde sikres en lineær afspilning som med en tangentialarm. Men her vil jeg i stedet omtale to nye tyske arme. Jeg fik ikke navnene, men det ser begge spændende ud og koster sikkert derefter.

Funk Firm AK-1 til venstre, er en konstruktion hvor pikcuppen (igen) sidder i en skive, der drejer omkring et meget lille præcisions kugleleje. En tynd wire går hele vejen tundt om kjulet og retur til basen. Positionen styres af tråden, så der hele tiden sikres korrekt sporingsvinkel. Konstruktøren Arthur Khoubesserian (også manden bag de gamle Pink Triangle pladespillere)  
talte meget begejstret om den. Absolut spændende, men jeg mener dog den store masse i form af drejeskiven placeret for enden af armen, er en mindre god løsning.

Armen til højre er fra litauiske Reed, langt mere avanceret end hvad vi før har set fra dem. Bemærk at armen ikke har noget off-set. Bag armen sidder to lysdioder der via af en sindrigt lysfølsomt systemt drejer hele basen, så armen konstant er i en retvinklet position til pladen. Det virkede meget overbevisende, og jeg så hvordan hele armen blev nærmest levende, når den manuelt blev ført ind over pladen. En masse mekanik, men meget smart tænkt.
Ascona - MunchenTyske Acoustic Signature laver nogle rigtigt lækre pladespillere. Især den flotte Novum til højre er jeg begejsteret for. Ligner nærmest et rumskib taget lige ud af Strar Trek. Bemærk pladetallerkenen med de mange stål stænger, der er presset ned i POM pladetallerkenen.  Pris ca. 123.000 uden arm.

På det andet billede er det topmodellen Invictus, men her med alle de mange stave som stikker op. Sådan kan man selvfølgelig ikke spille sine plader, men det viser tydeligt hvor komplekst det hele  er.  Pris ca. 685.000 kr. excl. stand og arme.

For begge pladespillere gælder det, at de er revet af 3 motorer under pladetallerkene. Armene er også Acoustic Signature.
Invictus med demo tallerkenOrigin Live MunchenSME pladespillere - Munchen
Nu har jeg live nævt Starr Trek, så her meget apropos Voyager fra engelske Origin Live. Til højre er det en anden super pladespillere fra England - Avid med en SME arm.

Maarten - TD 124
Hos Marten Design spillede de selvfølgelig på deres fremragende højttalere. I år have de også medbragt egen musik. Ja, faktisk er de begyndt at udgive exclusive optagelser af såvel Jazz som klassisk musik.

Her hørte jeg masterbånd afspillet på en stor Nagra båndoptager. Til vinyler havde de en en fantastisk flot renoveret Thorens TD-124 med Schick arm og ZYX pickup. Som sædvanligt spillede det hele yderst velopløst og musikalsl via nogle meget store rørtrin (fik ikke navnet).


TEAC og TD15Hans Theesing on tapeFlere steder blev der spille spolebånd. På billedet til venstre er der også en yderst flot udgave af Technics SP 15.

Billedet til højre viser lidt af udvalget hvis man vil købe den nyeste udgivelse fra Hans Theessink. Spolebåndet kostede 365 Euro og den spcielpressede direkte skårne LP var med 100 Euro også over mit budget. Ellers var der en alm. LP til 38 Euro og singler eller det lille spolebånd med et par numre på. Sikkert godt, men ikke til min pengepung
Thorens TD 907MCIntosh pladespiller10To af dem der har været med i mange år - McIntosh og Thorens.   M12 Precision har det typiske sorte McIntosh design med lys under pladetallerkenen og det hele. Så er den flotte TD 907 straks mere klassisk i sit design og en rigitig flot pladespiller, hvor man bruger metal til pladetallerkenen.

Til 1. del af MÜNCHEN 2017

Til 3. del af MÜNCHEN 2017.

Tilbage til BESØG/UDSTILLINGER

Tilbage til FORSIDEN

Thales tonearme