Pladespilleren avatar

Ortofon logoPladespilleren.dk 

Besøg hos Ortofon i Nakskov - april 2023

https://www.ortofon.com/

Seneste opdatering 1. maj 2023  En let regnvåd aprildag gik turen sydpå til Nakskov. Efter to timers kørsel ankom vil til det store Ortofon domicil. Min chauffør og vinyl entusiast ven Asger var med på turen. Her blev vi modtaget af Nanna, der står for salg og markedsføring. Der var god stærk kaffe på kanden og gode chokolader. Selv om Nanna kun har været hos Ortofon siden september 2022 var hun forbavsende godt inde i terminologien og havde naturlig nok en stor viden om  produktionen af pickupper. Det skete dog, at hun kom noget på glatis, når de to vinyl entusiaster stillede mærkelige spørgsmål. Som Asger helt korrekt anførte ”Vi er også rigtige pickup nørder”.  Det var ikke sidste gang på rundturen, at vi måtte konstatere dette.

Ortofon bygning

Hele produktionen af pickupper er skilt op i mange sektioner eller afdelinger, med hver deres specielle funktioner. Det kører som en slags maskine eller transportbånd, hvor komponenter i forskellig grad af færdiggørelse, går fra den ene afdeling til den anden. Meget fascinerende at se, hvordan det hele som en velsmurt maskine fungerer i et pefekt samarbejde. I Nakskov er der ca. 150 medarbejdere, men der er også afdelinger i Næstved, Tyskland, USA og Japan..

Kpmtrol terminalpinde


Kontrol video
Det første vi besøgte var deres kvalitetskontrol, hvor dele fra underleverandører bliver kontrolleret. På billedet ovenfor, er det små metalpinde og dele der er kritiske for selve pickuppens indre mekanik. Her kan selv de mindste variationer medføre fatale fejl. En stor scanner måler på huller i elementer med høj præcision. Selv de mindste grater i materialet bliver afsløret.
Vi så f.eks. de små stifter der anvendes som terminaler bag i pickupperne. For de dyreste pickupper er det alle dele der kontrolleres, men ellers er det stikprøver.Jan i blaat
Gummivalser
Gummilageret
IInden vi fik lov til at gå ind i rummene med gummiblandinger, skulle vi lige ”pakkes ind”. Hvad man dog udsættes for, for at få lov til at kigge ind i de "hellige haller". Rummene med gummiblanding er følsomme for støv og snavs. Iklædt lyseblå hætter og ”fusser”, samt hvide kitler, blev vi lukket ind. Her så vi i første omgang lageret med de forskellige typer gummi råvarer, der modtages fra leverandører Det hele opbevares i et mørkt og lidt køligt rum.Herefter gik vi videre til den meget vigtige del, der hedder produktion af gummi komponenter. Hele denne sektion kaldes også Microtech, da det er en selvstændig sektion, der leverer teknisk gummi til mange producenter. .Pia og Stine fortalte og viste os rundt. Ortofon laver selv alle de små – MEGET små – dele til brug internt i pickupperne. Herudover sælger der en del til andre, f.eks. til brug i høreapparater.

Efter gummiblandingerne forlader lageret, bliver det hele æltet i  store opvarmede valser ved temperaturer fra 60 til 80 grader C. Her holdes sort, blå og grå gummi skarpt adskilt, da de har meget forskellige parametre. Efter blandingen kontrolleres og vejes de forskellige typer af og går videre i produktionen. 


Terminal til MMGummiringe 

Gummimaterialet går så videre til en anden afdeling, der laver små pakninger og de meget små ophæng, der sidder bag nålefanen. Herover er det forholdsvis store  O-ringe, som måske skal bruges i høreapparater eller andet.

Her en matrice med mange meget små gummiringe. De er så små, at jeg ikke kunne se hullet med det blotte øje. Vi blev dog forsikring om, at der var et hul i midten. Disse små ringe er til selve ophænget i pickuppen

Gummiring i matrice
 G..

Vikling af MM spolerNæste stop var vikling af spoler til MM pickupper. Her foregår det på maskiner, hvor flere hundrede viklinger lægges på små kerner (se billedet til venstre), så det passer med den ønskede impedans. Trådene her er isoleret med et materiale, som de dog ikke ville betegne som lak.

Her måles der på spolerne, så det efterfølgende sikres, at de har den rigtige impedans og dermed det rette antal  viklinger. Der skal selvfølgelig 4 spoler til hver pickup.  Tråden var meget tynd, men når lyset faldt rigtigt, kunne den lige anes.

Der produceres op til 1.000 stk. MM pickupper om dagen. Ret imponerende.


.Naak og diamant
Naalefane monteres OM

Her var vi forbi Dorthe, der klemmer de små alu nålefaner sammen, borer et lille hul og monterer diamanten. Et præcisionsarbejde. Vi var lidt nervøse for at forstyrre, men det hele foregil med sikker hånd.Her monteres nålefane og nål i de små OM huse, som vi normalt kalder for en "nåleforpart". Altså dem der købes, når nålen er slidt.

Vi så også hvordan nålen placeres i selve nålefanen. Det sker under mikroskop og med hjælp fra maskiner, men ellers helt manuelt. Kræver helt sikkert en rolig hånd.Vi nød også en frokost i den lyse og meget lækre kantine. Flere steder undervejs var der gamle Ortofon klenodier i montrer og på plakater. Vi så den gamle Ortofon rørforstærker, flere udgaver af SPU og en hel montre med 2M pickupper. Undervejs fik vi en snak med Nanna. Vi spurgte ind til produktionen af Ortofon arme, og hun løftede sløret for, at der kommer 2 nye. De bliver præsenteret på HIGH END i München her i maj måned. 

Et ofte stillet spørgsmå er, om limen, der holder nålen fast, kan tåle rensemidler. Vi blev forsikret om, at det bestem ikke er noget problem. Limen skal nok holde!

Næste må, her efter frokosten, var på 1. sal, hvor MC pickupperne laves.. Vi så også den afdeling der printer navne og typer på alle pickupperne. Desværre fik jeg kun nogle meget utydelige billeder her.

Vikling af MC spoler
Der sad en del kvinder og viklede spoler til MC pickupperne. Ingen mænd og ingen maskiner her. Marianne på billedet herover har arbejdet hos Ortofon i 47 år! Som hun fortalte, så var det nok hende, der havde viklet spolerne på min 30 år gamle SPU Gold. Jeg fik et kig i mikroskopet, hvor man så de fuldkommen symmetriske og pæne viklinger. Her var det viklinger til en af de nye SPU pickupper. Set udefra var tråden stort set usynllig. Viklingen fåregår med et lille håndsving og omdrejningerne tælles og vises i et lille display på brillen.

Asger spurgte nysgerrigt til, hvordan de gjorde det efter "en glad aften i byen". Svaret kom med det samme; "Sådan noget gør vi ikke". Vi fik fortalt, at uddannelsen til  dette svære job tager 3-6 måneder, før det hele er perfekt.

For mig og Asger var det super spændende at se, hvordan spolerne til top MC pickupperne vikles. Et absolut præcisionsarbejde, som man kun kan beundre.


Kontrolmaaling af MMRensning af LP og pakning
Alle pickupper bliver kontrolleret. Her er det nogle fra OM serien, der hurtigt klikkes ind i en holder og bliver målt igennem. Frekvensgang, sporing og kanaladskillelse er nogle af de parametre, der checkes. Det går forbavsende hurtigt.Ortofon Testpladen renses, inden den går ind til test eller videre til salg. Til højre har vi nedpakning og forsendelse af de færdige pickupper
Ciposa

Bag dette lidt kryptiske billede gemmer sig en stor orange maskine.fra firmaet Ciposa. Den er specielt udviklet til at producere pickupper. Firmaet laver også en til Rolex, så der er tale om absolut finmekanik. Her samler den MM pickupper. Alt det manuelle arbejde vi havde set kvinderne lave,  sker også her. Noget langsommere og absolut kun med MM pickupper. Da vi var forbi, kom der de specielle DJ forparter med konisk nål ud af maskinen.

Billedet vise kontrolskærmen, der følger produktionen i Ciposa.  Øverst til højre kan man se, hvordan nålen placeres i nålefanen. Øverst til venstre ses nålen forfra. Ret imponerende maskineri.

Stor tak til Nanna og alle de andre Ortofon kvinder  vi mødte. Vi kunne helt sikkert fornemme, at der hos Ortofon er en tryg og meget rolig stemning. Intet stress eller hastværk. Et meget spændende indblik i en anderledes dansk arbejdsplads, hvor de fleste af os hifi-nørder kun kender det endelige resultat.

MC Diamond i triDa vi forlod Ortofon havde jeg en pæn lille pakke med. En fin æske med en Ortofon MC Diamond, der nu spiller i min Triplanar arm. Er meget spændt på igen at lytte til, hvad Ortofon magter, når der virkelig satses på at levere en pickup i verdensklasse. Mere følger i en snarlig anmeldelse her på siden.


TILBAGE TIL BESØG og UDSTILINGER