Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Ortofon aften hos Topsound - præsentation af den nye Verismo pickup

Topsound - LINK
Ortofon - LINK


Seneste opdatering 27. oktober 2021
Hvad andet kan man gøre såden en lidt kold tirsdag aften i oktober? Her den 26. havde Michael og Daniel inviteret til hygge med hifi og Ortofon pickupper hos Topsound på Østerbro.

Verismo pickupAftenens emne var den nye Ortofon Verismo pickup fra deres Exclusives serie. Eller rettere viste det sig, at blive en gennemgang af hele det aktuelle udvalg af pickupper fra Ortofon.
Leif Johannsen der er chefudvikler hos Ortofon stod for underholdningen. Han havde medragt deres nye Product Manager Peter Wieth Hjordt, som supplerede. Leif lagde ud med at fortælle, at det nu var 14 år siden han overtog efter Per Winfeld. Der er sket meget i de år og vi startede gennemgangen med 2M serien af MM pickupper i den overkommelige prisklasse.

Her i 2008 hvor de kom frem gik man fra talbetegnelserne (f.eks. OM 10, 20, 30 og 40) til at bruge farver.
2M Red - alu nålefane og indfattet eliptisk diamant
2M Blue - alu nålefane og nøget eliptisk diamant
2M Bronze - alu nålefane og nude fine line diamant
2M Black - alut nålefane og Sibata slebet diamant
2M Black LVB - bor nålefane, Shibata nåll og nyt  Multi Wall Carbon Nano Tubes.ophæng.
2M White (mono) alu nålefane og sfærisk nål
2M 78 (mono til 78'ere) alu nålefane og sfærisk nål

En 2M red var monteret på en Technics SL-1200 (meget flot i sort). Lyden var absolut accepteabel, fra denne kombination til ca. 9.000,- kroner. Monteret med den noget bedre Blue nåleforpart gik vi lidt op i kvalitet. Her var skiftet fra en indfattet nål til rent diamant absolut hørbart. Hele serien blev beskrevet med opgradering op gennem versionerne. Der var en del spørgsmål og kommetaerer fra lytterne. Den nye topmodel 2M Black LVB blev omtalt nærmere, da den i modsætning til atlle de andre i serien har en bor nålefane monteret med en Shibata slibning. Ophænget er også det nye 
Multi Wall Carbon Nano Tubes ophæng som blev forklaret nærmee. Absolut en fremragende pickup. Læs evt. min anmeldelse her:  Ortofon 2M Black LVB (pladespilleren.dk)

Vi skiftede så over til at tale om MC serierne Quintet og Cadenca. Her er farverne bibeholdt, og der skiftes op gennem serier mellem forskellige nåleslibninger og nålefaner. Det vil fylde for meget gå det hele igennem her, så kig på Ortofons hjemmeside. Vi fik dog lyttet til en Cadenza Red monteret på en Brinkman 10.5. Der var tydelig forskel fra hvad vi havde hørt fra den billigere
2M serie. Jo man får noget ekstra for pengene. En mere åben og detaljeret lyd, hvor tingene fylder noget mere i lydbilledet.

SL1200Black med 2M;Samlet anlaeg Topsound
SL 1200 Black, der belv brugt med  2; pickupperneEt kig ud over det samlede anlæg med den store Audio Analogue ABsolute forstærker i  midten

Kasse med OrtofonFor en ordens skyld må jeg lige nævne resten af anlægget. Ud over de nævnte pickupper og pladespillere, så var der en Brinkman topmodel den direkte drevne  12.1 monteret med Verismo pickuppen. Alle de tre benyttede pickupper kørte via en Brinkman Edison RIAA, der meget passende har tre indgange. Leif nævnte i den forbindelse at han selv foretrækker MC-trafoer, men at det emne kunne vente til en anden gang. Ja tak! Jeg er enig og ville meget gerne høre mere om det.
Effekten blev leveret af en helt ny og meget stor Audio Analogue ABsolute. En imponerende 50 kg fuldt balanceret integreret forstærker, der yder 2 x 50 Watt i klasse A og 2 x 150 Watt i klasse AB. Den blev meget varm! Højttalerne var Audiovector R6 Arreté. Alle signalkabler var fra Ortofon. Michael roste dem meget og mente at man fik utrolig meget god lyd for pengene. Leif og Peter sagde ham ikke imod! Jeg fik ikke lige noteret navnet på højttalerkablerne, men det var ikke fra Ortofon.


Ind imellem var der passende pauser. Faldøl i kælderen med to nye demorum var godt besøgt. De to nye rum var af passende størrelse og en velkommen tilføjelse til Topsound. Det er dog ikke færdigt. Ifølge Michael kommer der mere.
Jeg fik en kort snak med Leif på tomandshånd. Jeg spurgte ind til tendensen omkirng MC pickupper med meget lav udgangsimpedans – ofte nede omkring 1 ohm samtidig med at de laver en ikke magnetisk spolekerne. Her nævnte jeg f.eks. Lyra og MYSL. Leif var kendt med dette. Ortofon har før lavet pickupper med meget lavt output. F.eks. MC 200 (0,09 mV) og MC 3000 (0,125 mV). Alle dog med en rimelig indre impedans på omkring 5 ohm. Leif var godt klar over den tendens blandt flere top pickupper, men som han sagde ”Ortfon har deres efaringer og vil ikke lige ind på det område. Med så lave udgangsspændinger løber man ind i flere problemer, som kræver specielle MC-trafoer eller specielt udviklet aktive forstærkere”. Han fortalte dog, at de holder øje med udvikling og ser hvad der sker.
Endelig spurgte jeg ham også om de nye optiske pickupper fra DS Audio. Han havde ikke hørt dem, men blev interesseret. Jeg fortalte om mit i første omgang ikke så positive indtryk, men at de større modeller måske gør det bedre.
Vi talte også kort om de valg, der var taget omkring Verismo om om muligheden for at låne en til test. Her blev jeg så henvist til Peter. Fik også en god hifi og pickup snak med ham, så nu får vi se - det haster ikke!

Leif Johannsen med VerismoVerismo i rillen
Leift Johannsen med en noget forstørret udgave af SLM kroppen til en VerismoDen store Brinkman 12.1 monteret med Verisko. Der var musik i rillen!

Tilbage efter pausen var tiden så kommet til den nye Verismo. Som det ses på billedet skal man ikke ryste på hånden under montagen. Her er det Michael fra Topsound med den sikre hånd. Verismo er den nye i Ortofons Exclusives serie, hvor alle sejl er sat til. Her finder man også de kendte modeller som Anna, Anna Diamond, Expression m.fl. Huset er den kendte SLM teknik, laserprintet titanium med indre dæmpekamre. Designet vil jeg beskrive som råt og flot. Ortofons Replikant nåleslibning og en diamant nålefane.(som i Anna Diamond). I spolesystemet er der brugt en ”semimagnetisk kerne” og den specielle "field stabilising ring” der giver en magnetisk dæmpning af hele det bevægelige system. Verismo var monteret på Brinkmans top pladespiller og arm. Vi fik hørt lidt forskellig musik og der var ingen tvilv om at der nu blev spillet analogt af højereste karat.

Michael monterer VerismoMen som Michael korrekt anførte. Når så man skal sidde i lokalet er det svært. Ingen sider optimalt. Men man er velkommen til at komme forbi og sidde korrekte alene i rummet og lytte til plader man kender.
Prisen er 45.000,-  Ja, mange penge, men der er flere meget dyrere pickupper på markedet. I sidste ende er det et spørgsmål om prioritering. Leif nævnte, at den takket være det specielle Carbon Nanu Tube ophæng er mindre kritisk i forhold til armen, idet pickuppen har en stor indre dæmpning.

Tror ikke jeg fik det hele med fra denne hyggelige aften, men hvis man vil høre mere, kan man jo altid kigge forbi Topsound eller kigge ind til Ortofon, når udstillingerne igen begynder inden længe. Min Ortofon Black LVB spiller her i baggrunden, så nu vil jeg forlade min PC og nyde lidt god gammel jazz.

 

TILBAGE TIL FORSIDEN