Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Vinyltræf hos Nils d. 8. maj - Stort rum med klassiske komponenter 


Seneste opdatering 10. maj 2022Sol sommer, grønne træer og flotte gule rapsmarker. Turen fra København til Kalundborg tog over en time, men den var flot. Denne søndags vinyltræf var hos Nils Valla i Kalundborg. Han holder til i et ældre hus med skæve gulve og charme, samt masser af plads. Hans del af huser ligger på 1. sal, men hans døtre, børnebørn og to små hunde holder til i stue etagen. Lytterummet på første sal er stort (anslået 40-50 m2) Nok større end det de fleste af os har rådighed over.

Man kan med det samme se, at der er dømt nostalgi og klassiske hifi komponenter. Starter vi fra signalkilden så er der en Technis SP10 monteret i egen sandwich plint med forskellige materialer. Armen er en Mørch DP6 og da vi kom var det en Van den Hul Colibri, der spillede. Nils har dog et par stykker mere, bla. En VdH Grashopper.
Forstærkningen leveres af en Daner Expand MC preamp med mange muligheder for valg af belastning. Vi skiftede en del og mange af os foretrak højere impedanser, end dem Nils have sat den til. Herfra går signalet til en Daner Detal med indbygget RIAA. Sættet blev testet i HIGHfidelity nr. 9 - 1986, så som lovet er der tale om ældre klassiske apparater.

Højttalerne er ligledes fra Hother Bak, nemlig Daner Open. En 4-vejs konstruktion der fylder godt.
.

Effekten leveres af et klenodie, ja nogle vil nok sige en nærmest mytisk forstærker. Elektro Research A75 klasse A. Se en nærmere beskrivelse længere nede.
Kabler kom vi slet ikke ind på, men ellers var der en livlig diskussion om alt fra musik og hifi  til vin, gatronomi og højttalerbyg.  

Her lige lidt billeder, som viser, hvad vi hyggede os med denne eftermiddag.

Nils - SP10
Nils - DP6 med Colibri
En af verdens bedste pladespillere - Technics SP10. Her med Mørch DP6 arm og en Van den Hul Colibri pickup. Jeg har selv haf denne pladespiller. En meget "slidt udgave, der blev solgt igen. Der findes dog en modifikation til SP10 i form af en ekstra 10 kg alutallerken, der passer på toppen. Absolut værd at kigge på, hvis man får chancen. . Et kig lidt tættere på. Senere fik vi justeret Nils' Colibri ind med helt korrekt overhang, hvilket hjalp på lyden. Ja - det er ikke nemt med pladespilleren.. 


Nils Elektro ResearchNils''  Elektro Research A75 klasse A. Så vidt jeg kan se, er det strømforsyningen til SP10 der gemmer sig til højre.

"Absolut Sound" rangerede denne som en af ​​de 10 mest betydningsfulde forstærkere nogensinde. HIGHfidelity lavede en speciel "TEST ÅRBOG" i 80erne, hvor den også blev rost til skyerne.
 
Electro Research A-75 er designet af John Iverson, en af ​​high-end's mest mindeværdige karakterer, omkring hvem der går mange historier, ja selv legender er opstået. Solid-state A-75 blev bygget til militæret, måske til en radarinstallation. Det blev således bygget til militære specifikationer (og genfremstillet til hifi formål). Så det blev sagt, at der kun var nogle få enheder tilbage, som Iverson kunne sælge til offentligheden. Når de arbejdede uden at gå i stykker, var de i lyden ulig noget andet på markedet dengang. Den,var kendt for, var sin utrolige renhed, både ved dem stramt definerede basgengivelse og en luftige gengivelse opefter.

Iverson var også legendarisk for at udvikle en "kraftfelt"-højttaler, som det siges, at militæret havde sit onde øje på til nogle mørke formål. (Det blev sagt, at højttalerne kunne få solide objekter til at forsvinde ind i en intetsteds-dimension!)

Igen ifølge Absolute sound, så var der andre designs, der heller ikke helt blev til virkelighed, inklusive en strain-gauge pickup forforstærker, som ingen skulle have stet eller hørt.  JO! DEN FINDES - jeg har hørt og set den. Den spillede fint med en ældre Toshiba strain-gauge pickup!  Senere forsvandt Iverson simpelthen, efter at en eller flere brud på på loven, eller måske flygtede har  til sin alternative forretningsbase i Singapore. Mange har forsøgt at finde ham, men ingen har løst mysteriet. (Legenden siger, at han blev myrdet. Måske ikke. Måske han bare kastede sig ind i en af hans kraftfelthøjttalere og forsvandt?)


Daner Detail og Expand
Daner test
Meget flot dansk hifi fra 80'erne. Daner Expand MC delen og den tilhørende Detail med indbygget RIAA.Testen i HIGHfidelity nr. 9 1986 - jo der er taleom noget ældre "high end" hifif.

Nils anlaeg

Anlæg og ca. 1500 LPer var placeret langs den ene endevæg i det store lokale. Bemærk højttalernes placering ..? Det kriblede lidt imig for at få dem rykke tlidt ud fra væggen, men Nils har npk besluttet sig for, at det skal være på denne måde. 
Nils - der lyttes
I den anden end af loklaet blev det lyttet. Arrangemanter med tre sofaer og lidt stole undrede også noget. Hvorfor ikke ud på midten med en sofa, så man kommer fri af bagvæggen?Lokalet var stort og man sidder langt fra højttalerne.  Det vil give langt bedre lyd, hvilket en stol på midten af gulvet da også beviste. Men man siidder nu bedre i en sofa.
Nils - hojtt uden stof
Nils - dagen vaert
Daner Open systemet i stuen var med frontstof. Men Nils har et ekstra sæt stående. Det re mere eller mindre defekt, men ma kan så se ind til konstruktionen. En 12" bas i et 220 liter kabinet, der bukker sig op bag det øvre kabinet. Her finde ma en 8" bas, En Audax 33 mm dome og en modificeret Philips bånddiskant. Enhedern kan være fra Vifa.
Et absolut kompetent og avanceret højttalersystem. 
Eftermiddagens vært - Nils Valla. Bemærk kaffe i koppen og rødvin på bordet. Jo der blev sørget godt for os.

Lyden

Det er altid svært lige at vænne sig til lyden et fremmed sted. Andet rum, andre højttalere og her ikke mindst meget anderledes musik. Nils lagde ud med meget gammel rock fra 60'erne samt nog ældre Papa Bue. Ikke lige noget jeg kunne forholde mig til. Samtidig sad jeg helt nede bagerst i lokalet og der blev ikke spillet særligt højt. Musikken var langt væk og der manglede en masse detaljer. Senere fik vi dog skruet op. Vi fik også Nils til at hæve pickuppens belastningsimpedans, så der kom noget mere luft.

Da jeg fik lov til at høre min medbragte plade med Robert Plant / Alison Kraus - Raisin' the Roof skete der noget. Igen skulle der lige skrues op og så voksede lyden - også nede bagved. Det første jeg vemærkede var en god sammenhæng. Man hørte ikke, at det var et 4-vejs system. Men samtidig var det også en noget tilgivende lyd. Senere sad jeg fremme mellem højttalerne og lyttede til Harry Belafonte Sings the Blues (45 omdrejninger special pres). Den plade har været spillet rigtig mange gange og der er en del støj og kna på den. Det bemærkede jeg dog ikke her. Det var som om der blev lukket lidt ned for detaljerne i toppe og lydbilledet heller ikke så dybt, som jeg er vant til det. Pladen er super dynamisk, men igen var der også lige lidt tilbagholdenhed og høflighed over gengivelsen.

Men Nils' anlæg magtede afgjort at høre forskel på pickupperne og vi hørte forskel på Colibri pickuppen efter den nye justering. Her kom der lidt mere af den savnede dybde i lydbilledet. Så, jo - der er hul igennem til musikke. Måske skyldes en del af forskellen, at jeg sidder 2,5 til 3 meter fra mine højttalere og kan høre det hele. Her er der større afstand til lyden. Det gav en bredt størt lydbillede, men uden den dybde og opløsning, jeg ved der er i pladerne.

Nils - SP10 med DL 1000
Jeg havde medbragt en DL1000 VdH modificeret. Den lille clip, der var røget af blev sat på iigen. Pickuppen blev med hjælp fra Asger og hans Feickert protractor sat op efter alle kunstens regler. Måske derfor nogle mente der var mere rum og præcision i gengivelsen. Blot vil jeg isge, at denne 40 år gamle pickup gjorde det godt - men hvad, alt det andet var jo også 40 år gammelt!

Efter vi havde prøve min medbragte Denon DL 1000 VdH (monteret i et let armrør) kom Nils' egen pickup retur. Nu fik den samme justering med Feickert protractoren og blev rykket ca. 3 mm. Umiddelbart ikke meget, men i denne sammehæng absolut hørbart. Med mere tid og tålmodighed kunne det sikkert være gjort endnu bedre. Hifi er afgjort en "nørde" hobby og der skal prøvet og justeres, samt ikke mindste læres af andre. Personligt havde jeg gerne set en anden placering af højttalere og lyttepositonen. Det er dog op til Nils og jeg erkende blankt, at det ofter er et spørgsmål om kompromisser og muligheder. Miit rum (der også skal fungere som en stue) har afgjort begrænsninger. Jeg kan kun dørmme om et stor rum som det Nils har. 

Igen en hyggelig eftermiddag, hvor nogle nok blev lidt klogere på, hvad indstiling af overhang har af betydning. Andre blev klogere på ny musik, for udvalget var breds. Over Papa Bue til Harry Belafonte, Yazoo, Police og gammle 60'er syrerock. Næste gang rykker vi højttalere og sofaer rundt, så Nils tør nok ikke invitere en igen! Personligt var min største oplevelse endelig at se og høre den berømte John Iverson forstærker. Pas på den Nils - ellers komme jeg og henter den!

Stor tak til Nils og døtre for hygge og super forplejning. Nu venter vi på, hvem der næste gang melder sig som vært og lægger hus til en flok kritiske (krakilske) lyttere. 

 

TILBAGE TIL BESØG