Avatar

Pladespilleren.dk

Technics SP10 mk II - Blydæmpet plint i ask og DV 507 med Hana Umami Red.                                                             

Senest opdateret 25. april 2024

____________________________________________________________________________________________________________________

Endnu ikke færdig med mit Technics SP10 mk ! projekt, før der dukker en SP 10 mk II op. De er sjældne så jeg slog til med det samme da en af FB vennerne havde et noget usædvanlig eksemplar til salg. Den er sort! Godt nok malen, men han har gjort det flot. Ved ikke helt om Technics selv har lavet nogle i sort, men mener jeg har set nogle stykker på nettet.

Så på den igen. Der skal laves en solid plint i ask, men blydæmpning. Herunder nogle af de gamle billeder fra hvordan jeg gjorde for 15 år siden. Det bliver lidt anderledes denne gang.

SP10 gammel med bly

SP10 gammel

Den blydømpede plint til min gamle SP10. Det var ca. 2002. Den færdige noget slidte udgave af SP 10. Her med to arme. En FR64 og bagtil en Rega RB1000.

SP10 mk 2 tilbage igen

SP10 manualEndelig lykkedet det - jeg fik mig en SP10 mk II igen. Denne gang et rimeligt pænt eksemplar. SP 10 mk II blev lanceret i 1977, så den har en del år på bagen. Den nye SP 10R er en opdateret version, men også meget dyrere. På trods af de næsten 50 år, så er specifikationerne stadig imponerende. Det samme kan siges om "hands on" erfaringen. Der er tale  om en overordentlig kraftig DD motor som på en brødel af et sekund bringer tallerken op i omdrejninger. Det sker, når man slukke - den bremser ned med det samme.

Hastighederne er selvfølgelig quarz reguleret. Der er et mindre stoboskop men ingen hastighedsjustering. Det er ikke nødvendig!

Næste lille problem er så at få den i en passende plint. Der findes et pænt stor udvalg på nettet. Mange flotte og de flest meget dyre. Technics egen obsidian plint er noget af det flottese, men svært finde og endnu sværere at betale!

Altså måtte jeg på den igen. En pænt stor aske borplade belv skåret ud og derefter kunne jeg så gå igang.

De ydre mål er 53 cm bred og 43 cm dyb. Med 3 lag 24 mm træ bliver højden lige under 75 mm. Plinten bliev placeret på nogle velegnede fødder. Hvilke har jeg endnu ikke bestemt. 

Men armen  kender jeg særligt godt. Det bliver min trofast Dynavector DV 507 II. Det er en meget alsidig arm og kører godt med stort set alle pickupper. Regner med at den bliver parret med min Hana Umami Red MC pickup.

Sp1+ med R2R

Technics SP10 mk 2 værk i sort. Strømforsyninger står på hylden under..

 Her kun med rensearm. Basen til højre skal muligvis bruges med DV507 armen.

I baggrunden en anden klassiker - Technics RS 1500 soikebpndiotager, 


En ny plint tager form

Fire massiv aske plader er skåret hos Silvan. Hver er 53 cm i bredden og 45 cm dybe. Der skal så skæres ud til værket samt til armen. En protractor til udskæring er fundet på nettet. Der var forholdsvis nemt. Lidt sværere er det med placering af armen. Jeg ved hvor den skal være, men i højden skal der lige regnes på det. DV 507 armens anitskating har et lille tårn, der rager ind over kanten på værket. Kan den være der? Der blev lavet en snyde "plint" af et tykke træ. Der blev målt og skruet. Hvor højt skulle amen op? Jo, der var masser af plads. 

Plint 3 pladerkammer med fiskSO1 med agl
F,Fire 24 mm aksetræsplader. De to midterste er limet sammen. Alle undetagen bunder er skæret ud for plads til værket. BHullet til venstre er fyld med "blyfisk" og lim. etSå er der hældt bluhagl på. Til sidst kommer den plade over. 


De 4 plader er bund, 2 x mellemplader og top. De to mellemplader er lavet først. Limet sammen efter at hullet til værket er skåret ud. Derefter med stort besvær er der bore en række huller samt skåret et mindre kammer.Herefter limes bundt på. Alle huller er nu lukket i bunden og de kan fyldes  op med blyhagl. Til sidst6 bliver hullet til armen så også ført igennem tud af bunden.

Plint 3 pladerokunt ned bky
,Alle huller og det store kammer til højre er fyldt med blyhagl. Kammeret er dækket af en træplade, der er limet fast. , Toppladen er monteret og der lagt "blyfisk" i bunden. Bemærk hullet i bagpladen til strømforsyningen. Lidt surt, hvis man glemmer det.

Endelig kom toppladen på. Alle fire plader bliver så afrettett med elhøvl, båndpudser, excentersliber og til sidst i hånden. Kanterne rundet let og det hele står flot og glat. Derefter ødelægger jeg det! Hele plinten pøses til med vand. Træet rejser sig og overfladen ligner et vaskebræt. Men der er mening med galskaben. Når træet er tørret, slibes det hele ned igen til en pæn glat overflade.

Til sidst kan det hele så få en gang lak. Jeg bruger en halvmat vandbaseret gulvlak. Solid og hårdfør.Efter vandbehandlingen kan lakken så påføre suden af træet rejser sig og ødelægger det hele.

Så er lakken tør. Tre gange har den fået. Vægten af plinten alene er nu ca. 16 kg. Med SP10 værket og armen komme vægten op på ca. 28 kg.  Det hele placeres på Black Diamond Racing cones. Jeg tror ikke så meget på affjedring. Desuden står pladespilleren i et andet rum end højttalerne.

SP10 plint med lakBase med skruerTre gang lak
Tre gange lak og afslibning med fint sandpapir. Huller til armbasen er bort. Armbasen er på plads og klar. 


Endelig færdig . Den spiller og den gør det godt. Har fået en ny plademåtte. Der er tyndt kork bunden og en Soundeck solid metlmåtte på toppen. Helr plinten hviler på tre Black Diamond Racin pucs and cones.

SP10 total med arm



SP10 faerdig med Umami Red



TILBAGE TIL FORSIDEN