Avatar

Pladespilleren.dk

Dipole 15 "Eloquence"- et ambitiøst dipolprojekt                                                              Engelsk flag

Senest opdateret 15. juli 2017

____________________________________________________________________________________________________________________

 

Acoustic Elegance Dipole 15 "Eloquence" - mit 5. dipoleprojekt! (start april 2015)

Ca. hvert 3. år kommer der nye højttalere til. Sådan plejer det at være og det er det nu også igen. Denne gang er det så dipoler, som det har været før. De kan noget specielt og kobler til rummet på en anden måde.

Amerikanske Acoustic Elegance laver efter sigende verdens bedste enheder til det formål. De er dog dyre og det skulle give en del problemer, men nu er alle fire 15" basser så modtaget og på plads i de meget solide bafler. Der er ca. 70 kg. pr. side. Et stk. defekt bas ligger og griner i det ene hjørne. Koster nok flere penge at returnere den, end jeg får for ulejligheden. (fik en god aftale med AE - se senere).

AE Dipole 15AE Dipole 15 er lavet til dipoler. Det vil sige høj Qt omkring de 0,85 og lav Fs - 20 Hz. Samtidig har den med en underhængt svingspole en lineær slaglængde på +/- 12 mm. Accepterer man, at svingspolen kommer lidt ud af mangetfeltet kan den bevæge sig +/- 20 mm rent mekanisk. Dette sker vel at mærke uden bilyde eller raslen. Følsomheden er høj og max membranudsving opnås allerede omkring de 100 Watt, der kan afsættes i de dobbelte 8 ohms svingspoler (200 Watt for de to x 15" jeg bruger). De to enheder er forbundet i parallel / serie, hvilket giver en samlet 8 ohms belastning.

Højttalerbaflen er bygget op af 2 lag massiv finsk 21 mm krydsfinér samt massiv ask i enten 26 eller 46 mm tykkelse. I siderne er der hængslede 10 mm slagfaste Makrolon plader. (Et slagfast materiale bla. brugt til indhegning af næsehorn og elefanter!) Pladerne forøger den 46 cm brede baffel med 28 cm i hver side. Den samlede bredde er så 96 cm og højden ca. 120 cm. 

De ny bafler er som mine tidligere højttalere en tre vejs konstruktion - hver højttaler indeholder:

2 stk. Dipole15 Acoustic Elegance. 
Accuton C173N 6,5" mellemtone 
Scan Speak Beryllium dome.

Det hele kører aktivt via en DEQX HDP-5 kombineret kontrolforstærker, filter, DAC og rumkorrektion.

Mellemtone og diskant trækkes af min 4 kanals Holton Precision. Den afgiver 4 x ca. 60 Watt i 8 ohm. Med 800 VA i strømforsyningen og i alt 200.000 uF kapacitet er der rigeligt med effektreserver.

Basserne trækkes indti videre af en Maranz fortærker på omkring 150 Watt. Der er dog en stor 2 x 400 Watt Holton undervejs med 2.000 VA trafo og 200.000 uF kapacitet. 


Hvorfor nye højttalere?

Ja, jeg var jo meget godt tilfreds med mine gamle 3-vejs med de fremragende 10" basser fra SB Acoustics. Men dipoler har altid haft noget specielt over sig og nu skulle det  så være igen. AE enhederne får fantatisk omtale på nettet. Efter at have lånt et par AE Dipole 18 og leget lidt med dem, kastede jeg mig ud i det nye projekt. Fire Dipole 15 blev bestilt i et gruppekøb på det svenske forum www.faktiskt.se. Det sikrede os en del rabat, men leveringstiden var ca. 9 måneder! (En hård graviditet). Ultimo november 2015 fik jeg mine 4 enheder. Den ene af de fire enheder var defekt! Den stødte på i svingspolegabet med tydelig raslen og skrabelyde. Ultallige mails og billeder sendt til AE løste ikke problemet og de var ikke lige villige til at sende en ny. Jeg bed i det sure æble og bestilte og betalte for en ny. Den kom så efter 3 måneder (marts 2016) og den virker. Den defekte venter på at blive returneret. Det vise sig senere at svingspolen var beskadiget af overbelastning. Hvordan det er sket, ved jeg ikke?

Dipole AE15 bund

Dipol bagside m enhederSelve grundbaflen er solid. Det samme gælder soklen og alt andet. 

Jeg har set flere bafler konstrueret af en MDF plade og så bare nogle føder på, så den ikke vælter. Ikke sådan her!

Selve baflen består af 2 lag 21 mm birke krydsfiner limet sammen. På bagsiden er der limet 28 mm kraftige lister af massiv ask. På fronten uden om enhederne er der igen en kraftig profil af massiv ask. Denne gang 2 lag 26 mm - 52 mm tyk. Set fra siden giver det en baffel med en tykkelse på 112 mm.

Soklen består af 2 lag ask med højere sider. Det hele er limet og boltet til baflen. Afstanden er beregnet, så de store magneter fra basserne passer mellem flangerne.

På bagsiden er de to flanger (afstivning) lavet af 2 lag 21 mm birkekrydsfiner. De forbinder et punkt lige under mellemtonen med soklen bagtil. Nok ikke absolut nødvendiigt, men det ser godt ud. Desuden er der mange kræfter på spil her. De to basser kan flytte en del luft og afsætter noget energi i bafle.

Denne konstruktion fik så lov til at spille nogle måneder. Alt fungerede efter planen. Lyden var fremragende og især bassen kunne noget, når ellers Eq og filtre blev tilpasset. 

.

Denne

 

 

 

 

 

 


August / september 2016 

Acoustic Elegance - Dipolprojekt 5 mk II 

TD10MSom nævnt ovenfor plejer mine højttalere at "holde" i ca. 3 år. Det gjorde de så ikke denne gang. Den defekte Dipole 15 gik ind som delvis betaling for 2 stk. Acoustic Elegance TD 10M mellemtoner. Men hvorfor nu det?  Jeg har kørt med Accuton enheden i mange år og var godt tilfreds? Men nej, der skulle ske noget nyt og rent tonalt tror jeg AE enhederne passer godt sammen. Desuden har TD 10M fået fremragende omtale på amerikanske fora, hvor målinger viser en snorlige frekvensgang og nærmest ikke eksisterende forvrængning. Data på TD 10M finder du på AEs hjemmeside.

SA 8535 diskantSamtidig gik jeg så også lige hen og investerede i min drømme diskant!  Både Poul Ladegaard og Ole Lund Christensen har benyttet denne enhed og rost den til skyerne. Som Ole sagde til mig "Det er verdens bedste, det køb fortydere du ikke!"

Stage Accompany SA 8535 er en stor planar diskant. Den er løbende forbedret gennem mange år og står nu som noget helt specielt. Frekvensgang fra ca. 1kHz og op omkring de 30 khz. En følsomhed på 102 dB og en helt lineær impedans på 13 ohm. Prisen ligger så omkring de 14.000 for et sæt. Mange penge, men den gør det muligt at dele lavt til AE 10" mellemtonen, hvilket passer perfekt her. Med mit DEQX filter kører jeg 96 dB/okt filtre, så diskanten bliver slet ikke belastet. Selv ikke ved forholdsvis lave delefrekvenser.

De ny bafler skulle så "bare" lige skilles ad og bygges højere. Der skulle være mere plads til de to nye enheder. Det viste sig at blive et større projekt, som også kostede en brækket (5 steder) storetå og adskillige hovebrud og problemer.

Men det lykkede og kombinationen ser nu således ud:

Acoustic Elegance Dipole 15 x 2. 
Acoustic Elegance TD 10M  10" mellemtone 
Stage Accompany SA 8535 planar diskant

Indtil videre kører jeg videre med det gamle delefrekvenser ved. ca.220 Hz og 2,200 Hz. Men nye målinger vil vise, hvor de optimale delefrekvenser skal ligge me de nye nehder. Kunne forestile mig 200 og ca. 1.600 Hz. 


Ombygning!

Det var med blødende hjerte jeg satte saven til og skar i mine højttalere. Men der var ingen vej uden om. De skulle være ca. 19 cm højere, for at få plads til de nye enheder. Samtidig skulle der fræses pænt ud i selve baflen,så der kunne blive plads til diskanten.

Projektet var noget mere omfangsrigt end jeg lige havde troet. De ca. 70 kg tunge højttalere skulle transproteres til værkstedet i kælderen og massiv ask samt birkekrydsfiner er solidt og svært at bearbejde. 

Her ses så før og efter. Dog uden enhederne monteret. I toppen er der gjort plads til Accuton mellemtonen, da den nye AE mellemtone endnu ikke er modtaget.

De massive flanger af asketræ er fjernet, men de kommer (måske) på igen.

Herunder billeder af bagsiden (den oprindelige version), Den nye med AE mellemtone og SA diskant og til højre de to versioner side om side. ru

Dipole backside

AE dipole with SA og AE mid

Baffel old and newApril - juli 2017 - ny finish.

De solide aske lister på fronten blev droppet. Herefer forsøgte jeg så med frontstof, men det så ikke godt ud og var oså svært at sætte fast. De måtte en drastisk løsning til. Højttalerne står i en stue og skal ligne et møbel, ellers bliver de ikke accepteret af fruen i huset. Sort skind blev købt ind. I første omgang tænkt til at dække den øverste baffel med mellemtonen. Men det blev en helt anden løsning.

Løse plader af 18 mm ask blev skåret til og med huller dækker de kanten af enhederne. Internt i den runder kant er der lagt sort filt på. Det hele er befæstiget med monteringsmagneter. Runde magneter med skruehul, der hver holder ca. 10 kg. 
r

Mid front with magnetsBaffel cover with washersMid front with cover
u
Ovenfor til venstre den rå baffel med den frontmonterede mellemtone. Bemærk de forsænkede magneter i hjørnerne. I midten dækpladen med undersænkede skiver og til højre når pladen er monteret. Inderst i kanten kommer der en sort filtliste. Evt. vil der også senere blive monteret sort filt internt i dækpladen.

Tilsvarende er gjort med den store plade, der dækker de to basser. Her dog med 6 magneter og sort filt langs kanterne.

SA diskanten er monteret i en separat baffel fremstillet i krydsfiner. På hver side er der limet kork, så enheden er forsænket. Det passer næsten.
Sort skind er skåret til og limet på fronten og med stort besvær bukket rundt. Især hjørnerne er svære. På bagsiden er der til sidst limet 3 mm sort filt som lægger an mod selve baflen. Det hele fæstnes med 4 stk. unbrako skruer, der er forsænket ned i skindet.

SA baffle leather to sideSA forside leather not glued
SA leater backsideSA backside felt and knife

Til sidst bliver det hele så monteret og den næsten færdige højttaler ser sådan ud

Dipole 15 total juli 2917


Rundt om selve Stage Accompany membranen er der limet en tynd velourliste. Det skjuler den lidt rå kant, der hvor skindet er skåret. Desværre kan man her se, hvordan baflen under skindet skiller sig ud fra kork underlaget i siderne. I normal belysning bemærkes det ikke.

Baflerne står normalt ret tæt på bagvæggen. De rykkes ud, når der skal lyttes seriøst. Det næste bliver noget behandling af bagvæggen, selv om min bedre halvdel protesterer kraftigt.


Ved næste opdatering, målinger m.v.


TILBAGE
TTIL HØJTTALERE
Fo

TILBAGE TIL FORSIDEN

 
ru


Fo