Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

München HIGH END 2022 - del 3 

Senest opdateret 8. juli 2022Munchen 2022

Verdens største messe for high end hifi!  - del 3 - flere højttalere, pladespillere, forstærkere m.v.

  
Et par pladespillere mere. Til venstre den danske Bergmann med tangnetialam og til højre den ameriakanske VPI. med deres egen 3D printede arm.

Bergmann pladespiller HEVPI pladespiller
                               

Alsyvox fra Spanien er meget store båndhøjttalere. Dette er nummer to fra toppen kaldet Carvaggio. Højden er ca 2 meter og bredden 90 cm, Vægten er 120 kg. Lyden fejlede bestemt ikke noget og jeg nød en del musik her. Der var en forbavsende flot bund fra de store højttalere. I midten er det ikke en total linesource men en top diskant i midten mellem to  mellemtonebånd over og under. Det kriblede helt i mig og jeg tænkte tibage på de gamle dage, hvor jeg selv byggede store bånd.

Aksyvox ribbon


Lanhch hojttalere

De store tyske Lanche Audio 8.3 var faktisk noget af det første jeg rigtigt satte mig ned og lyttede på. Husker de andre gange jer har været i München, at Lanche skiller sig ud ved at benytte en ion diskant. Med andre ord en flamme der spiller diskant fra 2,5 kHZ til 150 kHz!  Har man først hørt denne top, er der ikke nogen vej tilbage. Resten af højttaleren er også absolut kompetent og det hang fantastisk samme på den klassike musik de spillede (vinyl).  Højttakerne måle 205 x 30 x 60 cm og vejer 210 kg por. stk. Prsen fik jeg ikke oplyst, men nok oppe i den dyre ende.

I lokalet brugte de John Dyrholms nye kabelsere Vision. Jeg fik en lille snak med ham og han forsikrede mig, at de nye kabler var super gode og at jeg skulle prøve et af de nye på min pladespiller. Det må jeg vende tilbage til.

Mobile Fidelity er nok mest kndt for deres plader. De har dog også pladespillere og et pænt stort udvalg af pickupper. På messen præsenterde de denne meget spændende nye RIAA. Den har tre indgange. RCA og ægte balanceret samt en strømindgang. Strømforysning og elektronik er galvanisk adskilt og der er gjort meget for at undgå støj. De to metee på fornten har flere funktioner. Balancen kan indstilles og man kan justere azimut samt flere andre parametre. Prisen skulle lande omkring de 5000 Euro.  Fik oplyst , at det er Peter Lyngdorf der står for distibutionen i Danmark. Så Peter!  Kan jeg låne en, når den kommer til Danmark ultimo 2022?

Mobile Fidelity RIAA

.


To meget forskellige højttalere. Til venstere de nye ameiakanske Perlisten, der anvender enheder fra danske SB. En stor flot højttaler der faktisk lød udmæret under ret vanskelige forhold.  Til højre DeVORE fidelity med deres nærmeste klassiske højttaler. Jeg fik mindelser om Snell. En meget varm og behagelig gengvielse, so passer til alt muskk .

OerkusenDevore Fidelity
Vutys havde ladet de store forstærkere blive hjemme. I stedet var det dette sæt af SM011I der trak nogle meget følsomme højttalere. Hvert monotrin yder 25Watt klasse A og 200 Watt klasee AB. Helt afgjort den af Vitus' forstærkere jeg bedst kan forholde mig til. Jeg blev inviteret en tur til det jyske i løbet af 2022, så der kommer nok noget mere om Vitus og hvad han står for.  LINK VITUS

Tuk højre AudioNed højttalerne. De benytter en specielle buede dipol mellemtone/højtone enhed. Den dækker området fra 400 Hz og op. Højttalerne kan købes i en mindre model og så udviden med flere basser hen ad vejen. Lyden var fremragende. Det var her de benyttede den store audio PC, som du ser længere nede.

Vutys 24 watt AAyduinec hihtt

Et af de flotteste rack-møbler jeg har set kommer fra tyske Ictra. Hylderne nærmest svæver i luften, da de kun er fastgjort ved bagkanet. På billedet er den øverste hylde fjernet. Man skal
ikke lade sig narre. Den helt store model her på billeder vejer over 250 kg og klarer nemt flere hundrede kg. belastning. Jeg fik fortalt, at de havde solgt en til TechDAS, hvor den
store AriForce One stod på toppen og pumper m.v. på hylderne under. Der er interne vægtstænger til udbalancering og bagtil kraftige stålprofiler. Der findes også mindre udgaver
end denne topmodel, der koster over 100.000 kroner.

Ictra Rack


Der var mange steder de brugte streaming, men denne PC løsning her til venstre slår alt hvad jeg ellsrs så. Den var stor og så meget avanceret ud. Lyden der kom igennem fejlede ikke noget, men det er ikke noget jeg vil have stående i stuen.

I  stærk kontrast var jeg så vidne til et "shoof out" mellem Innuos Statement og den nye udgave af Statement med "Next Gen Powersupply upgrade". Prisforskellen er så vidt jeg kan se omkring de 5.100 Euro (med 2TB lager). Har man en Statement er det dog kun nødvendigt at udskifte den eksterene PSU.

Jeg benytter til dagligt en Innuos Zenith III. En Statement er uden for min økonomiske rækkevidde. Efter denne forbedring endnu mere. Jeg lyttede med på to forskellige numre, hvor der blev skiftet mellem de to medieservere flere gange. Forskellen var IKKE lille! Langt mere fokus og styr på opstarttransienter. Forkanter og dynamik var tydeligt bedre med den nye PSU. Hvis jeg skal vælge mellem den store PC og Innuos Statement, så er valget helt klart Statement med den nye PSU! .

Ultimate lyd PC
Innuos Statemetn new

. 
Der er altid nye bud på linesoucre højttalere. Credo fra Schweiz var nye for mig. Ud over de synlige enheder sidder der også en del basser på bagsiden. Jo de kan spille højt og har sikkert nogle fordele, men.... Jeg bemærkede med det samme jeg kom ind i rummet, hvordan hele lydbilledet virkede undeligt levende, som om fasen hele tiden ændree sig. Man skulle ikke bevæge hovedet meget op og ned, før det gik galt.  Der var også andre mindre liniesouce højttalere på udstillingen, som klarede de bedre. Disse Credo var bestemt ikke noget for mig.
Credo LinesourceOnce hojttalere

Man kan næsten se det med det samme! Italiensk design i disse ONCE højttalere.  En højttaler som den så ud i gamle dage. Men nej, der sidder ikke en driver i bunden. I stedet er der en lille 2 vejs koaxial enhed placeret et stykke nede i tragten.

Designet kan man diskutre. De flinke italienere mente det var kunst (derfor Mona Lisa på væggen). Men jeg må indrømme, at lyden overraskede. God fyldg bund og en god kalrhed op gennem mellemtoneområdet. Om de brugte noget DSP  ville de ikke svare på, men jeg tror det.
 .
De meget solide højttaler fra YG Acoustics er lavet af alumiium. Det samme gælder højttalermembranerne. Jeg har hørt dem en del gange, og de har ikke altid imponeret
mig, men leveret en absoltu hæderlig gengivelse. Denne nye portotype var dog nærmest ved at blæse mig bagover. En gengivelse der trodsede højttalernes størrelse.

Der var dog en forklaring. Internt er der DSP og 3-vejs aktiv digital deling. Der bruges 3 stk. 500 Watt PWM forstærker fra Bel Canto i hver højttaler. Kort sagt - DET KAN HØRES! Voldsom og velkontrollert bund og masser af detaljer. Som det ses på billedet til højre er der kun power og et digitalkabel ind. Resten blev klaret via en streamer og en tablet.
YG Acoustic aktivYG hojttaler bagside
Kabler, kabler masser af kabler. Alle vegne var der flotte nye kabler. Jeg vil ikke træde i det - ved godt der er forskel. Men det her er lige til at bliver forvirret af. Hvilket et af de 50 kabelmærker er bedst for mig? Man kan ikke bedømme dem på udseendet, men mange af dem var ny meget tykke og flotte. Her blot lige 4 eksempler.

Jeg talte med en rerpæsentant fra Zenzati. Muligvis kommer der et Zirri phonokabel til anmeldelse en dag. Vi får se.

Kabler og kabelholdereSignal kabler
Zenzati kablerMange sorte kabler

 


 Sidst torsdag var der en slags presskonference.hvor Touraj Moghaddam fra Verterres skulle fortælle om den nye Reference arm. 
Det eneste han kunne fortælle var, at der i sidste øjeblik var sket lidt ændringer på det specielle leje og at den derfor ikke var kommet frem til udstillingen. Armen er spciel ved det at den har en slags "blad lejer" af en tynd aramid fiber. Med den meget lille bevægelse der kræves, er der ikke behov for kuglelejer og 360 graders bevægelse. Jeg må have den arm til gode. Til ca. 260.000 kan jeg dog godt vente lidt.

Pressekonferencen fortsatte med noget helt andet. Til højre for Touraj ses den nye Epos ES14N. Meget passende "Back to the Future". Tyske Karl Heinz Fink har købt/overtaget EPOS. Han fortalte om overvejelserne og tankerne bag en ny konstruktion her i 2022.  ES14 var og er en klassiker. Den nye har mange af de samme værdier, men med lidt andre løsninger. Jeg fik ikke hørt den nye EPOS, men den kommer sikkert ud i verden på et tidspunkt.

Tourac og Epos
.

Inge udstilling uden biler. Her er det Dynaudios DeLorean som selvfølgelig er udstyre med en del af deres højttalere. Meget apropos billedet ovenfor med Epos ES14-

Dynaudio De Lorean


Det var så alt fra HIGH END 2022. Der kunne være skrevet mindst 10 sider mere, men nu er det nok. Jeg har udeladt en del (ingen hovedtelefoner og CD-afspillere).
Håber jeg næste år - 21. maj 2023 - kan nyde udstillingen sammen med nogle venner. Det hjælper en del og er mere hyggeligt at gå i byen og nyde den gode mad og
den tyske øl sammen.


Til 1. del af MÜNCHEN 2022

Til 2. del af MÜNCHEN 2022 

Tilbage til FORSIDEN

Thales tonearme