Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

München HIGH END 2022

Senest opdateret 28. maj 2022Munchen 2022

Verdens største messe for high end hifi!  

Stort, større, størst. Jeg måtte sortere kraftigt, så undskylder hvis noget er sprunget over. Jeg har ikke kigget på hovedtelefoner, DACs og i mindre grad kun på få DACs. For en ordens skyld vil jeg lige gøre opmærksom på, at jeg nu er blevet mere kritisk. Jeg er officelt "gammel sur mand" og vil have lov til at kritisere, når jeg ser eller hører noget, der ikke lige passer mig

Lige et par facts omkring udstillingen: .450 udstillere fra 40 forskellige lande. 800 hifi-mærker og 19.767 besøgende fra 80 forskellige lande over  de 4 dage. 

Jeg vil i første omgang fokusere på masser af pladespillere,arme, pickupper og andet relateret. (se herunder). og JA - der var virkeligt mange pladespillere. Jeg oplevede mere lyd fra vinyl end streaing. Kun meget få steder blev der brugt CD.

        HIGH END - Del 2  - LINK 
      HIGH END - Del 3 - LINK


Jeg var kun på messen torsdag og fredag (branche og journalister). Skulle have været til koncert lørdag, hvor jeg kom hjem. Men løb ind i en voldsom forkølelse efter træk i flyveren. Ikke alene gik så glip af en god koncert med Statey Kent, men denne denne rapport er forsinket et par dage.. 

Allerede nu kan jeg se frem til næste års HIGH END i München, der afholdes  fra den 18. til den 21, maj 2023. Som vanligt branche og presse de første 2 dage og lørdag/søndag adgang for alle..

         Frank Kuzma
 
Den første jeg stødt på var Frank Kuzma. Her står han med den nye 4point arm med safir armrør. Han fortale, at kulfiber er for blødt og at det bryder op. Men ellers fik vi snakket lidt pladespillere. Han spurgte så, om jeg spillede golf? Nej, jeg bygger højttalere og har ikke tid. Dertil svarede han: "Jeg bygger pladespillere, men har stadig tid til gollf". Fik så en fin lille golfbold med Kuzma logo ... må se om det får mig til at sille golf.

Skulle inden længe få denne til test .. nærmere følger     

Kuzma pladespiller                            Jyzna gikfbikd   

Clearardui Ref V2Her den imponerede store Reference V2 pladespiller fra Clear Audio med deres egn tangentialarm.

Til højre .... Har vi ikke set noget lignende før? Nej det er ikke en Micro DQX 1000, men en ny Project kaldet Concept. Den er direkte drevej og her med hele tre arme..

Concept
Block pladespiller
Den hvide pladespiller er fra Block. Tror den er tysk.   Til højre en ny topmodel fra Funk Firm. Meget specielt chassis, der skulle vær optimalt mht. til isolering og fravær af resonanser.

Funk Firm


Ortofon Diamond

Der var ikke mange nye pickupper på udstillingn. Faktisk så jeg kun een. Ortofons nye MC Diamond. Der er reelt tale om en opdatering af Anna Diamond, hvor ophæng og andre detaljer er optimeret. Prisen er så steget med små 5.000 kronter til ca. 75000.

Lyden på den fremragende Tech Das pladespiller med SME arm var meget glat og dyanamisk. Der blev hentet masser af information op af rillerne og på intent tidspunkt blev det hårdt eller for meget.

Ortofon Diamant i rillen
 
Tre arme der alle fungerer radialt,  men som sporet tangentialt. Her til venstra Reed armen, der via en laser og en meget langsomgående motor flytter omdrejningspunktet. Jeg så den anvendt flere steder. Den anden til højre er helt ny. Thiele TT01, som via et sindrigt vægtsystem er selvjusterende. Som konstruktøren forklarede det. Pickuppe finder selv ud af, hvor den står vinkelret på pladen og så justerer armen sig efterfølgende. Et meget sindrigt sytem. I bunden den kendte Thales arm, som mange mener er blandt noget af det bedste man kan få.

Reed tangentialThiele arm tangent 


Thales arm

SME pladespiller
SME pladespiller med en lidt speciel finish, selvfølgelig med en SME arm. Herunder en Fecikert Blackbird med noget der ligner en FR arm.  Måske en Ikeda.
.
Feickert Blackbird

Mine to drømmepladespillere. De kan bare ikke være mere forskellige. Til venstre den amerikanske Triangle Art  - LINK. Manden bag er Tom Vu og siden jeg stødte på hans fantastiske pladespillere tilbage i 2007, har jeg kigget ind hver gang. Fik efter udstillingen en fin takkemail og "spørg bare, hvis du vil vide noget".På et tidspunkt tilbød ham ig det danske agentur, men det kræver lige nole millioner til lager og salg, samt endnu mere til drif. Danmark er ikke stort nok til det.  Her der dømt krom, blanke flader og meget tunge pladetallerkenener.  Priserne ligger oppe i det lag, hvor man ikke skal spørge.  Modellen herunder er IKKE en af de største.

I bunden den  anden drøm, som er meget anderledes. Clean, glat og robust. Direct Drive når det er bedst. Her Tecnics SL 1000 med deres egen magnesiumarm, til højre og en SME 12" til venstre. Jeg spurgte, om der var planer om en "bedre" ny arm. Svaret var meget naturligt. "Nej, den vi har er helt fin. Dem der vil sætte en anden arm på, før det under alle omstændigheder. Her kan der så vælges arme, som koster mere end pladespilleren".  Tja, helt korrekt, jeg ville også købe værket uden arm og sætte en god en på. Manlgler så bare de ca. 100.000 kroner værket koster.

Triangle art - 1Triangle Art - 2

.SL 1000 med 2 arme

Jeg kom helt til at tænke på gamle dage, hvor mine forældre havde et radiomøbel. Her så en nyere udgave, hvor alt  det fæle og grimme elektronik kan gemmes væk.

Hfi møber som i gamle dage
.


Japanske TechDAS laver store pladespillere. Deres AirForce serie er udviklet af manden bag det gamle Micro. Her til venstre den store Air Forci One til langt over 1.000.000 kroner. Til højre den nye Air Force III  Preimium Den har en 28 kg pladetallerken af "gunmetal", selvfølgelig med pladesug. Motoren drives af 2 stk. 50W effektforstærkere. Der er også kommet ny affjedring til. Prisen i Danmark ligger omkring de 260.000 uden arm. Meget lækker og solid pladespiller! Den spilede også fremragende. . 
 
TechDas Airforce One
Tech Das ny

Min første "rigtige" pladespiller var en Linn LP12 (Havde før da en lille Rank Arena og en Micro MR-322).  I år fejrer Linn sit 50 års jubilæum og på udstillingen var en første produktions udgave af LP12, som næsten linede min gamle. Ifølge ham jeg snakke med, var min nok fra 74, hvilket passer fint med 48 år siden! Her i 2022 er det dog den seneste model med egen arm og pikcup. Som noget specielt har den også en digital udgang. Hvordan det virker forsod jeg ikke helt, men det lød som om RIAA korrektione også skite digitalt inden signalet snede ud via et kabel.

Til højre Reed pladespilleren med den specielle radialarm, der sporerer tangentialt.

LLinn 50 år
Reed pladespiller


Herunder en række pladespillere, hvor jeg ikke lige fik noteret navnet. De ser alle imponerende ud og fortjener at komme med.


Pladepiller m DerenvilleELAC Miracor
Pladespiller m 4 motorerSort pladespiller DD
Pladespiller ukendtDD med Reed arm

DD med Reed arm


Til 2. del af MÜNCHEN 2022 

Tilbage til FORSIDEN

Thales tonearme