Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

München HIGH END 2022

Senest opdateret 8. juli 2022Munchen 2022

Verdens største messe for high end hifi!  - del 2 - flere pladespillere, højttalere, forstærkere m.v.

J

  Dali Kore       
 
Dali introducerede Kore - en voldsom stor højttaler. Jeg fik dog ikke lov til at høre den, for der var lukkede time demoer og den slags er jeg ikke til. Hvis jeg er i den anden ende af udstillingen, så glemmer jeg alt om en lille demo. Såldes var jeg "gammel sur mand" og lovede dørmanden, at jeg slet ikke ville skrive om deres nye højttaler. Her der så alleigel et billede og nogle ord.  Den lyder nok ikke særligt godt?  ;o(  Gammel sur mand!

Jo, dem jeg snakkede med, der havde hørt Dali KORE var meget imponerede. Jeg må så tage en tur forbi Klubben, når engang de er landet.

Dali Kore er 168 cm høj og vejer 140 kg. Der er tale om et 4-vejs system, men Igen er der huller i kabinettet - basrefleks! (Som 98% af alle højttalere) Blivef de aldrig klogere?  Som salig Duelund sagde det "En højttaler med hul i er defekt". Prisen er 80.000 Euro for et sæt..

Herunder bliver vi så i Scandinavien, men noget helt andt. Norske Ø Audio som jeg lyttede til med stor fornøjelse. Et højeffektivt system med special fremstillet bas fra amerikanske Audio Elegance og i toppen et constant direktivity horn. Såvel horn som driver er fra italienske 18 Sound.  Meget levende dynamisk og gennemsigtig lyd-- Prisen for et sæt ligger omkring de 15.000 Euro.


Norske OE Audio                               

Der var også en del danske nye højttalerenheder på messen.  Til venstre den nye 3" Eliptcor dome fra Scan Speak. Hvem sagde ATC? Men såvel hvad kvalitet og ikke mindst prisen angår kan de sagtens være med. Jeg anslog en ca. 7.000 kroner. Svaret var tørt  "Det kan nok ikke gøre det".

Til højre de flotte SB Textreme. SB var ikke selv på messen. Billedet er taget hos et tysk firma der laver membraner til højttalermærker over hele verden. Her den lille 5" til venstre. Jeg modtager snart 4 stk. til et nyt project. Bemærk også den store 9,5", som jeg endu ikke har kunnet finde i SBs program. Textreme enhedere sad i flere højttalere på messen, blandt andet Perlisten og en ny fra Rockport.

Nederst den nye 8" bas fra Purifi. Længe ventet. Med metalmembran og det kendte ophæng.  Hvad skal man så vælge? Purify 8" eller 9,5" fa SB?

Scanspeak 3 tommer domeSB TextremeOurifi 8 tommer


Jeg indrømmer blankt, at jeg var noget forudindtaget inden jeg nærmede mig Audio Group Denmark - altså Børresn, Aavik og Ansuz. Min holding var "Alt for dyrt og ikke særligt pænt design". Hvad det første angår, er det nok ikke helt forkert, men på designfronten er der sket noget med den ny 800 serie.

Jeg trådte ind hos Lars der på sædvanlig vis med utrolig entusiasme viste de nye M-1 højttalere samt den helt nye Serie 800 top forstærkersæt. Forstærkerne er diskret opbygget og effektforstærkeren yder 2 x 200 Watt i klasse A. Tvivler? Kan tænkes at den kører delvis i klasse A, for ellers er kølepladerne alt for små.. Der benyttes en del kobber i kabinettet, hvilket kan ses gennem rillerne.  Designet står Flemming Rasmussen for (tidligere hos Gryphon)..Sammen med Michael Børresen har de desinget nogle apparater som bare skal ses og føles. Billeder giver dem ikke fuldt retfærdighed.

Den lille M-1 højttaler anvende en enhed med laserprintet Zirconium /grundstof nr. 40) chassis. I midten monteres den jernløse motor, kun bestående af neodym magneter. Membranen er også en hitorie. Flere forskellige lag på hver side af Rohachel og i front et tyndt lag titanium. Ifølge Lars så koster der et pænt stykke over 50.000 kroner i produktionsomrkostning for hver enhed.  Lyden var luft, rum, transparens og masser af detajler. Højttalerne forsviandt! Vi hørte bla. den belgiske sanger Melanie De Buassui, Super optagelse og en meget speciel stemme. Absolut en fornøjelse, men nej hvor er det dyrt!   Hvad forstærkerne koster ved jeg ikke, men et sæt M-1 ligger omkring de.
 700.000 kroner.
Borrsen enhed


Aavik preampAnzuz poer sideBorresen ny top hojttaer

Så lige et par store pladespillere mere... .


Omega pladespiller

Denne pladespiller fra OMA (Oswalds Audio) har anngiveligt været udstillet på Guggenhim museet. Bemærk den specielle 3D printede arm.

Transrotor paa gulvet


Tyskern kan noget med voldsomme pladespillere. Her en Transrotor reference.med gyro ophæng, så pladen altid er i vater.

Herunder så en noget mindre Transrotor. Stor sort og flot.
Transtrotro bland


 
Den meget stor Dohmann Helix One Mk2 så jeg anvendt flere steder. Dette mekaniske mesterværk fra Australine indholder en del patenter og tiltag, som ikke før er set i produktion af pladespillere. Vægten er 105 kg og ALT er afskærmet og afkoblet til perfektion. Se mere her: DOHMANN

Dohmann helix one

Alle de store med en smulig respekt skal have deres egen pladespiller. Det gælder selvfølgelig også Esoteric. Med sævanligt flair for design, har de lavte en meget flot pladespiller - Grandioso T1, der viser helt nye løsninger. Drevet er kontaktøst "Magnetic field gap" system, hvor en motor uden kontakt overfører et magnetisk felt til pladetallerkenen. Tallerken er så igen lejret med modsatrettede elektromagneter der bærer 15 af de ialt 19 kg i pladetallerkenen. Samlet vægt for hele pladespilleren er 45 kg. Se meget mere om det spændende og anderledes kontaktløse drivsystem her:  ESOTERIC GRANDIOSO

Esoteric Grandioso.

 .
Nagra er efterhånden mere kendt for deres elektronik end de båndoptagere de startede med. Nu har de så også en stor pladespilleren i programmet. NAGRA REFERENCE ANNIVERSERY er forsynet med deres egen arm. Drivsystemer er bygget op omkring 2 DC motorer under tallekrene der vai et system meget lig båndføringen i en bådnoptager driver et bælte fra hver side side. Pladespilleren indeholder en quatz reference til brug for justering af hastigheden. Ikke som alle andre. Nej, her afspiller du e testplade og signalet føres igennem et kredsløb så man på fronten kan justere ind til den nøjagtige hastighed. Se mere om denne nye pladespiller her NAGRE REFERENCE

Nagra Reference
Med et sæt Magico M3 drevet af den fine elektronik fra Solution kan det ikke gå galt. Det gjorde det bestemt heller ikke. Absolut fornem gengvielse og blandt en lille hådfuld af de oplevelser jeg satte pris på.  Højttalerne koster ca. 860.000 for et sæt. Elektronikken en hel del mere!  Den benyttede pladespiller var en DE BAER fra Schweiz. Første gang jeg ser den - men se mere på deres hjemmesid her:  DE BAER
Magico og soulution
De BAER
 

Wilson og Nagra
 Wilson højttalere er typisk ameriakansk. Stort og voldsomt. Deres topmodel Cronosphie var to steder. Hos Nagra og i det store rum hos Dan D'Agostino. Umiddelbart foretrak jeg oplevelsen hos Nagra, men uanset hvad, så var jeg ikke begejstret (GAMMEL SUR MAND).  Det er svært ikke at høre alle de mange enheder med den store afstand. Selv langt bgud i 8-10 meters afstand synes jeg ikke det hang sammen. Der var ikke meget dybde og indlevelse. Derimod hørt jeg nogle af de mindre Wilson, som i mine ører gav en god homogen oplevelse og så til en langt mindre pris. Desuden passer de nok også bedre i en typisk dansk stue.

Wilson side
Dagostino go WilsonDet store system emd Wilson og NAGRA/Dan D'Agostine får en til at tænke lidt. Højttalere til 3,5 mio med Scan Speak enheder (sikkert spcielt lavet til formålet), men stadig Scan Speak. Måske enhederne kankøbes for  ca. 80.000,- kroner. Så er der et delefilter og nogle dyre kabinettet. Der må dog stadig være et pænt stort ovskud til nogle i forvejen rige mennesker. Det samme kan helt sikket siges som Dan D'Agostinp produkterne til 1,4 mio for forfortærkeren og små 2 mio for hver Relentless effekt.

Mindre WilsonDagostino Relentless

.

Forstsætte på næste side 3. del  - der er MEGET mere!


Til 1. del af MÜNCHEN 2022

Til 3. del af MÜNCHEN 2022 

Tilbage til FORSIDEN

Thales tonearme